Vreți să-ți întărești IMUNITATEA și SĂNĂTATEA? COACĂZELE NEGRE fac minuni!

Coacăzele negre sunt o minune a naturii. Sunt detoxifiante, imunostimulente, tonice generale, vitaminizante și remineralizante. Din păcate, sunt prea puțin cunoscute sau promovate ca fructe medicinale.

Coacăze Negre

Coacăze Negre

Conținut nutrițional

Coacăzele negre sunt cele mai bogate fructe în vitamina C. 100 g de coacăze negre conțin 190 mg de vitamina C, precum și vitamine din complexul B, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu, proteine, pectine, acizi și săruri minerale.

Lista de beneficii asociate acestor bobițe minunate este extrem de impresionantă. Aproape că nu există boală sau afecțiune în care coacăzele negre să nu poată ajuta: afecțiuni respiratorii, alergice, infecțioase, digestive, cerebrale, oculare, cardio-vasculare etc. Sunt de asemenea recomandate pentru sănătatea femeilor. Majoritatea efectelor terapeutice ale coacăzelor negre au fost confirmate de studiile științifice.

Coacăzele negre fac minuni în ceea ce privește sănătatea creierului și ochilor, precum și a aparatului respirator (astm, boli de plămâni, răceală și gripă), datorită proprietăților anti-inflamatoare și imunostimulatoare.

Preparate din coacăze negre

Suc. Coacăzele negre se spală bine, se zdrobesc cu o furculiță, iar pasta obținută se stoarce printr-un tifon, cu mâna. Sucul negru se bea zilnic, cu 15 minute înainte de masă, câte 6-12 lingurițe pentru adulți, sau 5-10 lingurițe pentru copii. Se poate îndulci cu miere.

Sirop. Fructele de coacăz negru se spală cu grijă (pentru a nu le sfărâma), apoi se așează într-un borcan astfel: un strat de coacăze (de un deget grosime), un strat de miere (de un deget grosime), și tot așa. Se închide ermetic și se lasă la macerat 2 luni, apoi se strecoară prin tifon, sau se consumă cu tot cu fructe. Este ideal pentru afecțiunile aparatului respirator și pentru durerile reumatice din perioada rece.

Extract de muguri de coacăz negre. Acest preparat se găsește la magazinele naturiste. Se administrează astfel: copii peste 7 ani și adulți – câte 6 picături, de 2 ori pe zi, diluate cu puțină apă, dimineața și la amiază, înainte de mese; copii între 2 și 7 ani – câte 3 picături, de 2 ori pe zi; copiii între 1 și 2 ani – câte 1 picătură pe zi.

Indicații terapeutice

• Oboseală cronică, surmenaj intelectual. Se beau câte 1-2 pahare de suc de coacăze negre pe zi, cel puțin 7 zile, sau se consumă câte 1-2 lingurițe de sirop de coacăze negre pe zi. Alungă moleșeala, somnolența, amețeala și lipsa de concentrare, și crește rezistența la efort intelectual.

• Anemie. Se iau câte 12 linguri de suc de coacăze negre pe zi, timp de o lună. Copiii pot lua câte 10-15 lingurițe pe zi, pe stomacul gol. Iarna, se consumă câte 4-6 linguri de pulbere de coacăze negre uscate (măcinate prin râșnița de cafea).

• Infecții care recidivează, hepatite, gripe. Se iau câte 6 linguri de suc de coacăze negre, cu 10 minute înainte de mese. Sucul crește imunitatea și ajută la curățarea ficatului și splinei.

• Răgușeală, dureri de gât, tuse, amigdalită. Se consumă câte 8 lingurițe de sirop de coacăze negre pe zi, nediluat. Ajută la creșterea imunității la nivelul aparatului respirator, distruge microbii și repară țesuturile afectate.

• Bronșită, pneumonie, tuberculoză pulmonară. Se consumă câte 1-4 linguri de suc de coacăze negre, de 5-6 ori pe zi, în cure de lungă durată. Are o activitate imunostimulentă și tonică puternică, datorită antioxidanților, vitaminelor și mineralelor conținute.

• Gastrită cronică hipoacidă, colici, dereglări digestive. Se beau câte 100-200 ml de suc de coacăze negre pe zi. Cura durează 7-10 zile.

• Pietre la bilă, inflamații ale ficatului. Se beau câte 500 ml sau 1 litru de suc de coacăze negre pe zi, timp de 20-25 de zile.

• Afecțiuni ale rinichilor, convalescență – se beau câte 1-1,5 litri de suc de coacăze negre pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 2-3 zile. Se poate continua apoi cu câte 50 ml de suc pe zi.

• Hipertensiune (1 și 2), insuficiență cardio-respiratorie sau cardio-renală, ateroscleroză, boli reumatice. Se beau câte 1-1,5 litri de suc de coacăze negre, câte 1-2 zile pe săptămână.

• Obezitate. Se beau câte 500-600 ml de suc de coacăze negre (neîndulcit) pe zi.

• Reumatism, gută. Se bea câte o jumătate, sau chiar un pahar întreg de suc de coacăze negre dimineața și seara, pe stomacul gol. Datorită efectelor depurative, ajută la eliminarea toxinelor din corp și la reducerea durerilor reumatice.

• Circulație proastă, extremități reci. Coacăzele negre uscate se macină sub formă de pulbere. Se iau câte 2 lingurițe, de 2 ori pe zi, timp de 5-6 săptămâni. Ajută mai ales persoanelor cu mâini și picioare reci (inclusiv vara), fragilitate capilară sau picioare umflate și vinete.

• Afte bucale, gingivită, paradontoză. Se clătește gura de 3-4 ori pe zi cu decoct de coacăze negre (1 lingură), fiert 5 minute în ½ cană de apă.

•  Înțepături de insecte. Se unge locul înțepat cu frunze de coacăz negru.

Coacăzele negre pot fi consumate și de diabetici.

Atenție, coacăzele negree au un efect detoxifiant puternic, motiv pentru care pot apărea diferite reacții adverse, precum diaree sau vomă.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.