Pătrunjelul ne protejează de toxinele din tutun, de fumurile și poluanții din atmosferă

Plantele medicinale au proprietăți uimitoare. Unele din ele sunt atât de banale, încât le tratăm ca pe un simplu ornament în grădină sau în farfurie.

Pătrunjelul este un exemplu demonstrativ. Foarte mulți folosesc pătrunjelul ca zarzavat la ciorbe sau ca element decorativ pe aperitive. La cât de sănătos este, ar trebui să îl consumăm în cantități mult mai mari.

Patrunjelul ne protejează de toxinele din tutun si poluanții din atmosfera

Patrunjelul ne protejează de toxinele din tutun si poluanții din atmosfera: Macrovector

Arabii au obiceiul (bun) să mănânce des salată din pătrunjel, nu cu pătrunjel. Acest preparat este vestit în toată lumea și se numește „Tabbouleh”.

Se presupune că această salată datează de mai bine de 4.000 de ani, fiind consumată prima dată în Munții Liban și Siria.

Tabbouleh se face din câteva legături bune de pătrunjel. Este o salată plină de prospețime, arome și nutrienți.

O plantă foarte hrănitoare 

Pătrunjelul are un profil nutrițional impresionant:

  • provitamina A (beta-caroten)
  • vitamina B1
  • vitamina B2
  • vitamina B3
  • vitamina C
  • vitamina K
  • vitamina E
  • acid folic
  • fier
  • potasiu
  • fosfor
  • magneziu
  • bor
  • cupru
  • mangan
  • iod
  • sulf

Biologul român Eugen Giurgiu spune că pătrunjelul are de două ori mai multe proteine decât ouăle. Afirmă de asemenea că această plantă culinară ajută corpul să producă vitamina B12 în corp.

Bogat în compuși cu acțiune terapeutică

Compoziția pătrunjelului nu înseamnă doar vitamine, minerale, proteine și glucide. Are foarte mulți compuși cu potențial farmacologic:

  • uleiuri esențiale
  • histidină
  • apiol
  • cumarină
  • brom
  • flavonoide
  • estrogen
  • terpeni

Pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor și metalelor din corp

Conținutul de vitamina C este superior celui din fructele citrice. Fiind foarte bogat în această vitamină, pătrunjelul ajută la eliminarea toxinelor, deșeurilor și metalelor din organism.

Dr. Giurgiu spune că acest aliment stimulează cel mai puternic antioxidant al corpului, care combate poluanții. Este vorba despre glutation.

Antioxidanții pe care îi conține pătrunjelul sunt deosebit de importanți pentru protejarea corpului împotriva radicalilor liberi. Aceste molecule degradează țesuturile, celulele și organele, duc la îmbolnăviri și îmbătrânire prematură.

Neutralizează toxinele din tutun și alcool

Pătrunjelul acționează ca un agent neutralizant al toxinelor. Acesta anihilează daunele provocate de consumul excesiv de tutun și alcool.

Este de asemenea un puternic luptător împotriva cancerului. Consumat în stare proaspătă, pătrunjelul verde protejează plămânii, căile respiratorii, ficatul, intestinele și rinichii de cancer.

Biochimistul Eugen Giurgiu recomandă pătrunjelul persoanelor care au (risc de) cancer pulmonar. Această plantă previne creșterea tumorilor pulmonare.

Pătrunjelul și rudele sale împiedică acumularea de toxine în corp

Profesorul Jae Kyeom Kim de la Universitatea din Delaware a descoperit că plantele din familia Apiaceae au potențialul de a contracara efectele poluanților din aer și din țigări asupra corpului. Studiul său a fost publicat în „Journal of Nutrițional Biochemistry” în martie 2020. 

Din familia Apiaceae face parte pătrunjelul, dar și morcovii, păstârnacul și țelina.

Aceste plante împiedică acumularea de acroleină în corp. Acroleina este un agent iritant pentru plămâni și piele. Are un miros puternic neplăcut. Se găsește în fumul de țigară și gazele de eșapament emanate de automobile.

Pătrunjelul combate diverse substanțe toxice

Frunzele verzi atenuează acțiunea nocivă și chiar cancerigenă a substanțelor toxice, precum:

  • fumul de țigară
  • gudronul din alimentele afumate
  • noxele din aer
  • fumul din atmosfera marilor orașe
  • fumul emanat de incineratoarele de gunoi
  • metalele toxice

Cum trebuie consumat pătrunjelul 

Pentru a beneficia de calitățile detoxifante, protectoare și anticancerigene ale păturnjelului, trebuie să îl consumăm în stare proaspătă.

Cea mai indicată formă este salata din frunze verzi. Trebuie să mâncăm cel puțin o porție pe zi. Se pot face cure de 6 săptămâni.

Tratamentul se întrerupe pentru 2 săptămâni, după care poate fi reluat.

Salata de pătrunjel este o mâncare foarte bună pentru fumătorii activi sau pasivi. Oferă protecție celor care muncesc în medii toxice, dar și nouă tuturor, care trăim într-o atmosferă foarte poluată.

Articole similare

Vă recomand și alte articole pe tema poluării:

Pătrunjelul – marele diuretic din grădină (rețete pentru edeme, ascită, ciroză)
Broccoli curăță rapid corpul de poluanții inhalați din aer
7 plante care scot toxinele din organele corpului

Surse articol:

1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 150-161
2.Colin Heffinger, These vegetables thwart air pollutants, UD Daily: https://www.udel.edu/udaily/2022/may/carrots-celery-apiaceous-vegetables-pollutants-parsnips-parsley/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.