Broccoli curăță rapid corpul de poluanții inhalați din aer
Broccoli (Brassica oleracea) – leguma care poate curăța extrem de rapid organismul de toxine și poluanți.
Comparativ cu varza, ridichea sau conopida – broccoli are o popularitate mai mică în rândul românilor.
Cuprins
Broccoli este bogat în proteine, vitamine, antioxidanți și minerale
Studiile ne dau foarte multe motive să o includem mai des în alimentația noastră.
100 de grame de broccoli crud acoperă 149% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 85% din doza de vitamina K și 21% din doza de vitamina A.
Este de asemenea bogat în acid folic, vitamina B5 și vitamina B6. Conține proteine, fibre, potasiu, fier, mangan, seleniu, zinc și calciu.
Această legumă are o putere antioxidantă ridicată. Este o sursă valoroasă de fitonutrienți unici, precum tiocianați, indoli, sulforafani, isotiocianați și flavonoide (beta-caroten, luteină, zeaxantină, criptoxantină).
Acești compuși au demonstrat efecte protectoare împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cancer de sân, de prostată, de colon, pancreatic și cancerul vezicii urinare.
Citește și – Broccoli ajută la repararea ADN-ului și reducerea inflamațiilor
Broccoli curăță organismul de toxine
Un beneficiu foarte important, descoperit recent de oamenii de știință, este acela că broccoli ne ferește de efectele nocive ale poluării.
Mai precis, acesta ajută la filtrarea substanțelor toxice din aerul poluat pe care noi le ingerăm sau inhalăm pe diverse căi.
Un studiu publicat în anul 2014 în jurnalul „Cancer Prevention Rsearch” a arătat că broccoli elimină repede poluanții din aer. Iar efectul detoxifiant este de durată.
Studiul a fost unul de tip clinic și realizat în Jiangsu – o provincie din China care are niveluri mari de poluare aeriană.
Au participat 300 de locuitori din satele din Jiangsu. 50% din ei au consumat zilnic o băutură din germeni de broccoli, iar ceilalți au consumat o băutură cu ananas și lămâie verde.
Studiul a durat 12 săptămâni. Rezultatele au dezvăluit că grupul care a primit broccoli a expulzat cantități mai mari de toxine decât grupul care a primit ananas cu lămâie.
Broccoli elimină trei poluanți din organism inhalați din aer
Cercetătorii au evaluat nivelurile a trei toxine din aerul poluat în urina participanților: benzen, acroleină și crotonaldehidă.
Benzenul este un compus cu potențial cancerigen, emis în special de conductele de eșapament ale mașinilor și camioanelor.
Emisiile de cărbune și petrol, șantierele industriale, stațiile de benzinărie și țigările produc de asemenea benzen.
Participanții care au consumat germeni de broccoli au eliminat 61% din benzen în urină.
Acroleina este la rândul ei o toxină prezentă în aerul poluat. Inhalarea ei poate duce la iritarea tractului respirator superior, cauzând congestii.
Corpul îl absoarbe dibn arderea combustibililor, precum benzină și ulei, precum și din fumul de țigară inhalat în mod pasiv.
Voluntarii care au consumat suc din germeni de broccoli au avut cu 23% mai multă acroleină în urină.
Crotonaldehida afectează funcția sistemului imunitar. Acest poluant este asociat cu inflamații, edeme și necroză celulară.
Sulforafanul – detoxifiantul puternic din broccoli
Efectul detoxifiant pe care îl are broccoli în organism se datorează sulforafanului. Acesta este produs în corp de glucorafanină – o substanță care se găsește și în alte legume crucifere.
Broccoli activează enzimele care atrag poluanții și îi elimină prin urină.
Autorii studiului au fost impresionați de cât de repede sulforafanul din broccoli a curățat toxinele din corp, mai ales cele inhalate de curând.
Mai mult decât atât, efectul s-a menținut pe tot parcursul celor 12 săptămâni de studiu.
Citește și – Oamenii de știință au descoperit că broccoli este cel mai puternic detoxifiant natural
Sulforafanul a demonstrat de asemenea proprietăți anticancerigene.
El ajută ficatul să detoxifice substanțe carcinogene.
Germenii de broccoli – mai sănătoși decât broccoli matur
După cum sugerează rezultatele studiului de mai sus, broccoli ne poate proteja de afecțiunile respiratorii și pulmonare, și chiar de cancer sau alte boli asociate cu poluarea.
Conținutul de sulforafan este de 100 de ori mai mare în germenii de broccoli de 5-6 zile, comparativ cu broccoli matur.
Pentru a păstra nutrienții din buchețelele de broccoli, experții recomandă gătirea acestora prin fierberea la aburi.
Cel mai bine este însă să consumăm broccoli crud. Îl puteți folosi la salate, sucuri, smoothie-uri, piureuri sau sosuri.
Citește și – De ce ar trebui să consumăm broccoli mai des (+ cea mai bună metodă de gătire)
Surse articol:
1. Winnie Martin, Broccoli found to combat toxins in polluted air, Food News: https://www.food.news/2021-04-02-broccoli-found-combat-toxins-in-polluted-air.html
2. Nutrition and You, Broccoli Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/broccoli.html