Broccoli ajută la repararea ADN-ului și reducerea inflamațiilor

Bazat pe studii științifice

Legumele crucifere se numără printre cele mai sănătoase alimente.

Deși mai puțin consumat decât varza și conopida, broccoli are beneficii esențiale.

Broccoli ajuta la repararea ADN-ului si reducerea inflamatiilor

Broccoli ajuta la repararea ADN-ului si reducerea inflamatiilor: PikisuperstarRacool studio – Freepik.com

Studiile au arătat că ajută la repararea AND-ului. Este un antiinflamator excepțional!

Ce conține broccoli

Broccoli se diferențiază de alte legume prin conținutul de compuși unici:

  • glucozinolați
  • ditioltioni
  • sulfoxide
  • izotiocianați
  • sulforafan
  • indoli
  • indol-carbinol

Conține de asemenea tocoferoli, seleniu, magneziu și vitamine din grupul B.

Cercetările l-au arătat util împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare.

Citește și – De ce ar trebui să consumăm broccoli  mai des (+ cea mai bună metodă de gătire)

Scade inflamația foarte rapid

Oamenii de știință italieni au descoperit că broccoli are un efect antiinflamator prompt.

Scade inflamația în câteva ore.

În numai 10 zile, poate reduce inflamația sistemică în proporție de 50%.

Cercetătorii din Milano au efectuat un studiu pe tineri fumători. Participanții au primit câte 250 de grame de broccoli gătit pe zi.

După 10 zile, nivelul proteinei C-reactive a scăzut cu 48 de procente! A scăzut de asemenea nivelurile de IL-6, un marker pro-inflamator. A crescut nivelul de luteină, licopen și acid folic.

Citește și – Broccoli reduce markerii inflamațiilor cronice din corp

Repară AND-ul în câteva ore

Un alt beneficiu uimitor al acestei legume este acela că protejează împotriva daunelor asupra ADN-Ul uman.

Aceiași cercetători italieni au descoperit că broccoli poate repara ADN-ul distrus în decurs de 24 de ore de la consum.

10 tineri fumători au primit o porție (250 g) de broccoli fiert la aburi.

Analizele au arătat că broccoli a crescut imediat nivelul de vitamina C, beta-caroten și acid folic.

La 6 ore de la consum, a crescut și nivelul unei enzime hepatice (glutation S transferaza) care elimină toxinele din sânge și țesuturi.

După 24 de ore, ADN-ul vătămat de radicalii liberi s-a reparat în proporție de 18%.

Un studiu anterior, din 2010, a arătat că broccoli a redus cu 41% lanțurile de ADN distruse.

Util în osteoartrită

Broccoli conține un compus care poate preveni sau încetini progresia osteoartritei.

Acest compus se numește „sulforafan”, care are proprietăți antiinflamatoare dovedite.

În testele de laborator, acesta a încetinit distrugerea cartilajului la nivelul articulațiilor afectate de osteoartrită.

La șoarecii hrăniți cu sulforafan, a redus leziunile cartilajului și osteoartrita.

Acest compus oprește activitatea unei molecule pro-inflamatorii și blochează enzimele care distrug cartilajul.

Citește și – Broccoli – benefic pentru oase, ochi și vasele de sânge

Surse articol:

1. Traducere din: Case Adams, Broccoli Repairs DNA, Reduces Inflammation, Osteoarthritis, The Journal of Plant Medicines: https://plantmedicines.org/broccoli-reduces-inflammation-repairs-dna-possibly-helps-osteoarthritis/
2. University of East Anglia. „Broccoli could be key in the fight against osteoarthritis.” ScienceDaily. ScienceDaily, 27 August 2013. <www.sciencedaily.com/releases/2013/08/130827204039.htm>.

 

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.