BROCCOLI – benefic pentru OASE, OCHI și VASELE de SÂNGE

Broccoli este o legumă cruciferă înrudită cu varza și conopida. A fost „dezvoltat” în timpul epocii romane antice și introdus în Statele Unite pe vremea coloniilor.

Cu toate acestea, a rămas într-un con de umbră multă vreme. Abia în anul 1920 a început să câștige în popularitate.

Broccoli beneficii

Ce conține broccoli

Studiile realizate în ultimele decenii au făcut ca această legumă să devină deosebit de apreciată în rândul nutriționiștilor, datorită compușilor descoperiți. Din acest motiv este considerată un aliment funcțional, adică înzestrat cu proprietăți terapeutice.

Cercetătorii de la Școala de Medicină – Universitatea din Connecticut spun că legumele crucifere, precum broccoli, varza și conopida sunt surse foarte bune de compuși fitochimici: glucozinolați, fenoli, vitamine antioxidante și minerale prețioase.

Cele mai multe beneficii aduse de acest aliment se datorează conținutului de compuși organo-sulfurici (glucozinolați), vitaminele E, C și K, zinc, fier, seleniu, kaempferol, quercetină și isoramnetină.

Broccoli conține de asemenea compuși valoroși pentru sistemul imunitar, precum carotenoide (zeaxantine, beta-caroten, luteină) și glucobrasicine. Este bogat în fibre, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), și este sărac în calorii.

_______________________

Ce beneficii are broccoli

Consumul de broccoli determină reglarea enzimelor, controlul apoptozei și a ciclurilor celulare, precum și mărirea capacității antioxidante a organismului.

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Science Translation Medicine, un compus din broccoli, numit sulforafan, poate închide activitatea sau expresia a 50 de gene asociate cu simptome ale diabetului de tip 2.

Persoanele obeze cu diabet de tip 2 care au primit un extract de broccoli bogat în sulforafan au avut parte de o scădere semnificativă a glucozei a jeun de 10 procente, comparativ cu grupul de control.

Același compus a îmbunătățit simptomele asociate cu autismul (comunicarea verbală și interacțiunile sociale).

Unul din cele mai mari beneficii ale consumului de broccoli este prevenirea cancerului. A demonstrat efecte protectoare îndeosebi împotriva cancerului stomacal, intestinal și mamar.

Fibrele solubile pe care le conține se leagă de colesterolul din sânge și ajută la eliminarea acestuia.

Trei compuși fitochimici din broccoli (glucorafanină, gluconasturtină și glucobrasicină) sunt implicați în procesele de detoxifiere ale corpului (activare, neutralizare și eliminarea a substanțelor contaminante).

Pe lângă faptul că reduce nivelul colesterolului sanguin, broccoli ajută și la tonifierea vaselor de sânge și prevenirea bolilor arteriale coronariene.

Luteina și zeaxantina sunt cei doi antioxidanți din clasa carotenoidelor care protejează ochii împotriva degenerescenței maculare și a cataractei.

Broccoli îmbunătățește digestia și împiedică atașarea bacteriei Helicobacter pylori de pereții stomacului.

Datorită efectelor sale antiinflamatoare, acest aliment poate încetini daunele la nivelul articulațiilor asociate cu osteoartrita.

_______________________

Cele mai bune metode de preparare

Studiile au arătat că fierberea în apă a acestei legume duce la pierderea nutrienților în proporție de 90%. Cele mai bune metode de preparare sunt fierberea la aburi, prăjirea, coacerea în cuptor sau pe grătar. Broccoli la cuptor este cea mai gustoasă variantă.

_______________________

Surse bibliografice:

1. LIVE SCIENCE, Broccoli: Health Benefits, Risks & Nutrition Fact: https://www.livescience.com/45408-broccoli-nutrition.html

2. Vasanthi HR., Mukherjee S, Das DK., Potential health benefits of broccoli- a chemico-biological overview, Mini Rev Med Chem. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19519500

3. Latté KP., Appel KE, Lampen A., Health benefits and possible risks of broccoli – an overview, Food Chem Toxicol. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906651

4. Dairy Council of California, Health Benefits of Broccoli: https://www.healthyeating.org/Healthy-Eating/All-Star-Foods/Vegetables/Article-Viewer/Article/91/Health-Benefits-of-Broccoli

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.