Salată de morcov, măr și pătrunjel – rețetă pentru scăderea colesterolului

Plină de culoare, savoare și vitamine, salata de morcov, măr și pătrunjel este o alegere sănătoasă pentru orice masă!

O putem servi ca atare sau ca garnitură. Este ușor de luat și la serviciu.

Salata de morcov, mar si patrunjel – reteta pentru scaderea colesterolului

Salata de morcov, mar si patrunjel – reteta pentru scaderea colesterolului: Kamran Aydinov

Salatele reprezintă un mod simplu și plăcut de a crește consumul de legume și aportul de vitamine și fibre.

Combinațiile pe care le putem face sunt nenumărate. Salatele din crudități sunt cele mai sănătoase, însă doar pentru cei care nu au sensibilitate gastrică.

Salată de morcov și măr – rețetă

Ingrediente pentru salată:

  • 2 morcovi mari
  • 1 măr
  • 3-4 fire de ceapă verde
  • ½ legătură de pătrunjel verde

Ingrediente pentru sos:

  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sucul de la 1 lămâie
  • 1 linguriță de sare
  • piper măcinat, după gust

Mod de preparare

Spălați morcovul și mărul. Îndepărtați coaja de pe ele și dați-le prin răzătoarea cu găuri mari într-un bol încăpător.

Ceapa verde se taie rondele subțiri iar pătrunjelul se toacă mărunt. Se adaugă peste restul ingredientelor. Amestecați cu două furculițe.

Sosul se prepară ușor. Puneți uleiul într-un borcănel. Adăugați sucul stors de la lămâie, sarea și piperul. Puneți capacul și agitați borcanul pentru omogenizarea ingredientelor.

Turnați sosul rezultat în salată și amestecați totul foarte bine.

Această salată de morcov și măr este o adevărată savoare! Este suculentă, dulce-acrișoară și plină de prospețime.

Beneficiile ingredientelor din salată

Studiile pe beneficiile morcovilor datează de secole. O cercetare surprinzătoare publicată în anul 1979 în „American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că această legumă reduce nivelul lipidelor din sânge.

Consumul a 200 g de morcov crud pe zi a dus la scăderea colesterolului seric cu 11%, creșterea acidului biliar și excreția grăsimii cu 50% și a greutății scaunului cu 25.

Participanții au consumat această porție de morcov la micul-dejun zilnic timp de 3 săptămâni. Aceste rezultate sugerează că morcovul modifică în mod pozitiv flora bacteriană și metabolismul. După întreruperea consumului de morcov, beneficiile au persistat timp de încă 3 săptămâni.

Un studiu observațional mai recent, apărut în 2023 în jurnalul „Nutrients” a arătat că morcovul reduce incidența mai multor tipuri de cancer: cancer pulmonar, cancer pancreatic, leucemie. Acest efect protector îl au doar morcovii cruzi, nu și cei procesați termic și se datorează poliacetilenilor falcarinol și falcarindiol.

Merele sunt o sursă bogată de compuși fitochimici (ex. quercetină, acid clorogenic). Cercetările epidemiologice au asociat consumul acestor fructe cu un risc mai mic de boli cardiovasculare, diabet, astm, Alzheimer și cancere.

Testele în laborator au arătat că merele o activitate antioxidantă ridicată. Acestea inhibă înmulțirea celulelor maligne, reduc oxidarea lipidelor și scad colesterolul.

Merele previn declinul cognitiv, ajută la controlul greutății corporale, mențin sănătatea oaselor, susțin funcția plămânilor, protejează stomacul.

Pătrunjelul are proprietăți terapeutice diverse: carminative, gastro-tonice, diuretice, antiseptice urinare, anti-urolitiazice, antiinflamatorii, hipotensive, cardioprotectoare.

Este util în dismenoree, afecțiuni urinare și hepatice, diabet, constipație, hipertensiune arterială, infecții, imunitate scăzută.

Pătrunjelul protejează stomacul, inima, ficatul și creierul. Are efecte analgezice, spasmolitice, anti-plachetare, citoprotectoare, laxative, estrogenice, diuretice, antibacteriene, antifungice.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de salată asemănătoare:

Salată pentru slăbit – din varză, morcov și măr
Salată de țelină cu morcov și maioneză de post
Salată de sfeclă cu morcov și nuci – tonică, imunitară, anti-anemică
Salată de morcov și gulie – simplă dar delicioasă și sănătoasă!

Surse articol:

1. Vessy Gourment Kitchen, Mom’s carrot apple salad: https://www.instagram.com/p/CvYP-ZGJY_N/
2. Robertson J, Brydon WG, Tadesse K, Wenham P, Walls A, Eastwood MA. The effect of raw carrot on serum lipids and colon function. Am J Clin Nutr. 1979 Sep;32(9):1889-92. doi: 10.1093/ajcn/32.9.1889. PMID: 474479.
3. Deding U, Baatrup G, Kaalby L, Kobaek-Larsen M. Carrot Intake and Risk of Developing Cancer: A Prospective Cohort Study. Nutrients. 2023 Jan 29;15(3):678. doi: 10.3390/nu15030678. PMID: 36771385; PMCID: PMC9919376.
4. Boyer J, Liu RH. Apple phytochemicals and their health benefits. Nutr J. 2004 May 12;3:5. doi: 10.1186/1475-2891-3-5. PMID: 15140261; PMCID: PMC442131.
5. Hyson DA. A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Adv Nutr. 2011 Sep;2(5):408-20. doi: 10.3945/an.111.000513. Epub 2011 Sep 6. PMID: 22332082; PMCID: PMC3183591.
6. Farzaei MH, Abbasabadi Z, Ardekani MR, Rahimi R, Farzaei F. Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. J Tradit Chin Med. 2013 Dec;33(6):815-26. doi: 10.1016/s0254-6272(14)60018-2. PMID: 24660617.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.