Salată de morcov și gulie – simplă dar delicioasă și sănătoasă!
Iubitorii de salate caută mereu rețete noi, din dorința de a diversifica paleta legumelor folosite și a gusturilor.
Nu vă rezumați doar la rețetele clasice. Încercați combinații noi, texturi și arome noi.

Salata de morcov si gulie: Meal Makeover Moms
Salata de morcov și gulie este un bun exemplu în acest sens. Crocantă, sățioasă și suculentă – se prepară extrem de ușor și rapid.
Poate fi consumată ca atare – mai ales în perioada de regim alimentar sau de post. Sau poate fi servită ca garnitură la diverse mâncăruri gătite.
Beneficiile consumului de gulie
Morcovul este de nelipsit în bucătăria românească. Mai puțin folosim însă gulia.
Această legumă face parte din aceeași familie cu varza, ridichea, conopida și broccoli, adică familia cruciferelor.
Cu siguranță ați citit că aceste legume sunt foarte sănătoase. Au proprietăți antioxidante, detoxifiante și anticancerigene.
Are o aromă blândă, ușor dulceagă. Textura este crocantă și de aceea este ideală în salate, alături de țelină, morcov sau alte rădăcinoase tari.
Gulia este o legumă foarte hrănitoare.
100 de grame de gulie crudă oferă 102% din doza zilnică recomandată (DZR) vitamina C, 14% din DZR de cupru, doza zilnică recomandată (DZR) 10% din DRZ de fibre, 11,5% din DZR de vitamina B6 și 6,5% din DZR de de fosfor.
Asemenea celorlalte legume crucifere, gulia furnizează o serie de compuși anticancerigeni, precum izotiocianați, sulforafan și indol-3-carbinol.
Inclusiv frunzele de gulie pot fi consumate sau folosite la salate. Acestea sunt bogate în carotenoide, vitaminele A, B și K, precum și în minerale.
Morcovii, la rândul lor, oferă vitamina A, vitamina K și antioxidanți unici cu efect antitumoral, precum falcarinol.
Vă prezentăm două variante de salată de morcov și gulie. Le puteți încerca pe amândouă pentru a vedea care vă place mai mult.
Salată de morcov și gulie – rețeta 1
Tipul de bucătărie: britanică
Durată totală de preparare: 15 minute
Număr de porții: 4
Calorii: 62 kilocalorii
Ingrediente
- 2 morcovi
- 1 gulie mică
- 1 fir de ceapă verde
- 1-2 linguri de stafide
- 1 linguriță de muștar dulce
- 2 linguri de maioneză vegetală sau ulei
- ½ lămâie verde (sau galbenă)
Mod de preparare
Gulia și morcovii se curăță de coajă și se spală. Cojile exterioare ale guliei pot fi tari, de aceea este indicat să le îndepărtați.
Legumele se dau prin răzătoarea cu găuri mari, sau se taie fâșii subțiri, cu cuțitul.
Puneți legumele într-un bol. Stropiți-le cu sucul proaspăt stors de la lămâie și amestecați.
Adăugați ceapa verde, apoi stafidele și muștarul. Finisați salata cu puțină maionezaă sau ulei.
Amestecați ușor, pentru omogenizare.
Salată de morcov și gulie – rețeta 2
Această versiune este inspirată din bucătăria tradițională franceză. Este o rețetă foarte populară în Franța, mai ales pentru firmele de catering.
Ingrediente
- 2 gulii
- 4 morcovi
- 3 linguri de ulei
- 2 linguri de oțet
- 1 lingură de muștar dulce
- ½ linguriță de sare
- piper, după gust
Mod de preparare
Legumele se decojesc și se dau prin răzătoare. Separat, combinați ingredientele pentru sos (uleiul, oțetul, muștarul, sarea și piperul).
Turnați dressing-ul peste legume și amestecați ușor. Gustați de sare.
Salata poate fi servită imediat. Dar poate fi preparată și cu câteva ore înainte de masă (sosul se adaugă în momentul servirii).
Rezistă foarte bine la frigider, datorită texturii tari a legumelor.
Păstrați-o într-o caserolă închisă bine. Are o durată de valabilitate de până la 5 zile.
Este o sursă binevenită de potasiu, calciu și fibre în dietă.
Alte idei de rețete cu gulie
Salată de gulie cu ridiche neagră – antioxidantă, remineralizantă, anticancerigenă
Salată de gulie și țelină – benefică pentru inimă, ficat și digestie
“Cartofi prăjiți” din gulie – o rețetă senzațională
Sucul de gulie remediază lipsa de calciu și întărește sistemul osos
Surse articol:
1. Choclette, Kohlrabi Carrot Slaw: A simple but delicious side, Tin and Thyme: https://tinandthyme.uk/2017/05/kohlrabi-carrot-slaw/?__cf_chl_captcha_tk__=af7618280730c77f2ddecb3a65f09c9c61679ed4-1618398188-0-AZZzRyyVI_ZXkdD3KsDgopJ2s3u4xDHCwOQrIPNTvyNQPucM2va8OByZSY5_9uGu3ujZjYMZmu9QLjR8lKQUU041QdjHHlkVwx9P_0_S5Bf3-6OKF7g7G2RAcWi0Hp1kEVycEVwQVLDfKLSQ_O2ZwtsRsMcXzKxdFNAg7f63zKVS2Pbo8zJOUuA_Zvtp-dWuW6f8eV3f_0gYWBmN4ePrvV0LyV03woGuQZPaAotIbr3GSamSSTfArs4NHxD-S25fmSy-eGcYYnokk_TaTV6YC4HGFeSl1u3d2B5V6Obiwj589lERYug0jMuZJ3h2GHwEXfuD76YdgC7ABewnguY5F57wE7JRGjMg10o1b77FKCQquY5DRLKcwRt4E2dB0T9xb_Og74LIO9RBmUvwNE-Yl3ZUpkQElBuWNURwBd0lJ3fUVq3aFqw8d2JamrIuwjBHekHr5Fv0ful6NVDxUHsn-mdcJxkviT72c1xmThO3WeLx0JTYe2D-ncCZ9MxdCtuyz-ShbufgTQ0ouqRHxhyQ8OsK0TLhzBQnB_oqbuTx3k2YtgGoPMDZLNOl5IGydhiZOD4znxL0ycuUcNk_WhfJ5OTlbQwv6dt_qui5vA_9HYrlyKjsOPhgdnIVBC2f-wjR-Q
2. Molly Watson, Carrot and Kohlrabi Salad, The Spruce Eats: https://www.thespruceeats.com/carrot-kohlrabi-slaw-2217352
3. Nutrition and You, Kohlrabi Nutrition Facts: https://www.nutrition-and-you.com/kohlrabi.html