Acai – fructele bogate în antioxidanți care păzesc inima și vasele de sânge

Articol bazat pe studii științifice

Prevenția bolilor cardiovasculare prin alimentație este o strategie importantă pe care cercetătorii o evidențiază în studiile recente.

Fructe acai

Fructe acai: Eli Duke

Alimentele bogate în fibre, grăsimi sănătoase și antioxidanți aduc o contribuție valoroasă în această privință.

Fructele acai – păzitoarele inimii

Acai (Euterpe oleracea) sunt o alegere excelentă la acest capitol. Aceste fructe sunt originare din Sudul și Centrul Americii. Cresc de asemenea în regiunea Amazonului.

Conțin proteine (4%), lipide (12%) – inclusiv Omega-3, vitamina A, vitamina C, vitamina E, calciu, fosfor, fier și antioxidanți.

Sunt o sursă bogată de polifenoli și antocianini. Acestor antioxidanți li se datorează de altfel majoritatea beneficiilor.

Citește și – Aronia – regina fructelor bogate în vitamina C 

Polifenolii sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a îmbunătăți funcția endotelială, de a reduce colesterolul și tensiunea arterială.

Antocianinii sunt pigmenții care dau fructelor și legumelor culoarea mov-violet sau purpurie specifică (mure, coacăze negre, aronia, afine, vinete). Acești compuși păzesc inima de boli.

Acai îmbunătățesc funcția vasculară

Un studiu apărut în 2016 în „The American Journal of Clinical Nutrition” a arătat că fructele de acai îmbunătățesc considerabil funcția vasculară. Totodată, reduc stresul oxidativ total.

Studiul a fost realizat pe 23 de bărbați supraponderali cu vârsta de 30-65 de ani. Aceștia au consumat fie un smoothie pe bază de acai (250 mg de pulpă de fructe congelate) cu cun conținut de 694 mg de compuși fenolici totali, fie un smoothie cu un conținut similar de macronutrienți, în cadrul unui mic-dejun bogat în grăsimi.

Scopul principal al cercetătorilor a fost evaluarea funcției endoteliale în artera brahială prin vasodilatația mediată de flux.

Consumul de acai a îmbunătățit funcția vasculară și a crescut vasodilatația mediată de flux la 2 și 6 ore după masă.

Acai previn evenimentele cardiovasculare periculoase

Vasodilatația mediată de flux scăzută este asociată cu accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic.

La voluntarii care au consumat smoothie cu acai a scăzut de asemenea foarte mult concentrațiile de peroxid total din plasmă.

Acesta este un indicator al stresului oxidativ, care joacă un rol crucial în dezvoltarea bolilor de inimă și nu numai.

Citește și – 4 plante care tonifică inima și protejează sistemul cardiovascular de boli

Potrivit acestor rezultate, consumul de acai ar putea reduce factorii de risc cardiovascular.

Un studiu din 2015 a arătat că fructele acai au proprietăți antioxidante și hipocolesterolemiante notabile. Măresc capacitatea antioxidantă totală plasmatică și îmbunătățesc profilul lipidelor serice.

Prin efectele lor cardioprotectoare – datorate în principal polifenolilor, acai pot ameliora și markerii bolilor metabolice.

Ele reglează ținte-cheie corelate cu metabolismul lipidelor în boli precum hipertensiune arterială, sindrom metabolic și insuficiență renală.

Rezumând, acai au activități antioxidante, vasodilatatoare, antihipertensive, cardioprotectoare, reno-protectoare, antidislipidemice, anti-obezitate și antidiabetice.

Citește și – Păducelul – un prieten pe termen lung al sistemului cardiovascular

Se găsesc la magazinele naturiste sub formă de ceai, capsule sau suc.

Surse articol:

1. Alqurashi RM, Galante LA, Rowland IR, Spencer JP, Commane DM. Consumption of a flavonoid-rich açai meal is associated with acute improvements in vascular function and a reduction in total oxidative status in healthy overweight men. Am J Clin Nutr. 2016 Nov;104(5):1227-1235. doi: 10.3945/ajcn.115.128728. Epub 2016 Sep 28. PMID: 27680990.
2. Marcason W. What is the açaí berry and are there health benefits? J Am Diet Assoc. 2009 Nov;109(11):1968. doi: 10.1016/j.jada.2009.09.017. PMID: 19857637.
3. Sadowska-Krępa E, Kłapcińska B, Podgórski T, Szade B, Tyl K, Hadzik A. Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers. A pilot study. Biol Sport. 2015 Jun;32(2):161-8. doi: 10.5604/20831862.1144419. Epub 2015 Mar 15. PMID: 26060341; PMCID: PMC4447763.
4. de Moura RS, Resende ÂC. Cardiovascular and Metabolic Effects of Açaí, an Amazon Plant. J Cardiovasc Pharmacol. 2016 Jul;68(1):19-26. doi: 10.1097/FJC.0000000000000347. PMID: 26657713.
5. Earling M, Beadle T, Niemeyer ED. Açai Berry (Euterpe oleracea) Dietary Supplements: Variations in Anthocyanin and Flavonoid Concentrations, Phenolic Contents, and Antioxidant Properties. Plant Foods Hum Nutr. 2019 Sep;74(3):421-429. doi: 10.1007/s11130-019-00755-5. PMID: 31280417.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.