Un cățel de usturoi pe zi previne formarea cheagurilor de sânge
√ Articol bazat pe studii științifice
Un cățel de usturoi pe zi previne formarea cheagurilor de sânge, spunea un studiu apărut în anul 1995 în jurnalul „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids”.
Cuprins
Usturoiul scade colesterolul din sânge
Participanții la studiul de mai sus erau bărbați cu vârsta de 40-50 de ani. Aceștia au consumat câte un cățel de usturoi crud (cca. 3 g) pe zi.
După 24 de săptămâni au fost obținute reduceri semnificative ale grăsimilor din sânge. Mai exact, colesterolul seric a scăzut cu 20%, iar tromboxanul B2 a scăzut cu 80%.
Rezultatele acestui studiu sunt promițătoare. Ele sugerează că o cantitate mică de usturoi crud consumat cu regularitate în fiecare zi poate ajuta la prevenirea trombozei.
4-6 căței de usturoi pe zi previn cheagurile de sânge
Biologul Virginia Ciocan recomandă în una din cărțile sale consumul de usturoi în scop preventiv și curativ.
Aceasta spune că usturoiul poate să preîntâmpine dar și să trateze trombozele, mai ales tromboflebita.
Cercetătorul român citează câteva studii efectuate de germani, americani și chinezi care au arătat că 4-6 căței de usturoi pe zi reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
Un cardioprotector puternic
Usturoiul are proprietăți cardioprotectoare bine-cunoscute, demonstrate în multe studii științifice.
Acest scade colesterolul LDL, reduce tensiunea arterială și spasmele arterelor coronariene. Din acest motiv este indicat persoanelor care fac crize de angină pectorală.
Usturoiul nu doar scade colesterolul crescut, ci contribuie inclusiv la dizolvarea sărurilor acumulate pe vasele de sânge (și pe articulații).
Previne ateroscleroza, ateroamele, infarctul, AVC-urile
Asemenea altor condimente iuți, fluidifică sângele și previne ateroscleroza, formarea ateroamelor și trombilor.
Usturoiul este bun vasodilatator și anticoagulant. Ajută la dilatarea capilarelor venoase și a arteriolelor.
Includeți acest aliment în dieta zilnică dacă ați avut sau aveți risc de infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Prin efectele sale hipotensive încetinește și pulsul crescut. Este de asemenea util în tahicardie.
Prin efectul de inhibare a agregării plachetare, usturoiul previne apariția trombozei coronariene și a multor boli cardiovasculare.
Tonic cardiac și general
Usturoiul tonifică nu doar inima, ci și alte organe ale corpului. Este un fortifiant general, pe care vechii egipteni îl foloseau ca sursă de energie pentru lucrătorii la construcția piramidelor.
Previne complicațiile diabetului
Inclusiv diabeticii ar trebui să mănânce mai des usturoi, datorită proprietăților sale hipoglicemiante.
Usturoiul previne complicațiile acestei boli, precum arteriopatia diabetică. În acest scop sunt suficienți 2 căței de usturoi pe zi (cca. 5 grame).
Compuși cu acțiune terapeutică
Pe scurt, usturoiul este un aliment eficace în prevenirea bolilor cardiace, vasculare și metabolice. Acestea fac numeroase victime în zilele noastre.
Beneficiile usturoiul sunt atribuite în mare parte compușilor bogați în sulf, dar și unor antioxidanți:
- sulfoxizii de cisteină
- gamaglutamilul de cisteine
- disulfura de dialil
- trisulfura de dialil
- ajoena
- beta-clorogenina
- quercetina
Doze recomandate
Dr. Virginia Ciocanu recomandă 2-4 căței de usturoi pe zi. Dacă organismul tolerează acest aliment și pe stomacul gol, puteți să îl consumați și între mese. Efectul medicinal este mai mare în acest caz.
Cura cu usturoi crud nu trebuie să depășească 3-4 săptămâni. După o pauză de 7 zile se poate repeta tratamentul.
Primăvara este indicat să consumăm usturoi verde din belșug. Are proprietăți terapeutice remarcabile.
O formă plăcută de administrare a usturoiului este mujdeiul. Acesta este util în toate afecțiunile. Se prepară dintr-o căpățână zdrobită, suc de lămâie, puțină sare și puțin ulei. Se adaugă și puțin pătrunjel verde tocat mărunt.
După un sfert de oră se adaugă puțină apă și se consumă. Un astfel de preparat va fi mai bine suportat de stomacul celor sensibili.
În scop medicinal se poate utiliza și tinctura de usturoi.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă:
Coada-șoricelului reglează fluxul sangvin – stimulează sau oprește sângerările (hemoroizi, varice, cheaguri, fibroame)
Afinele îmbunătățesc funcția arterelor, previn plăcile și cheagurile de sânge
Trei plante care împiedică formarea cheagurilor de sânge în COVID-19
Roșiile reduc vâscozitatea sângelui, riscul de cheaguri, infarct și AVC
Surse articol:
1. Virginia Ciocan, Usturoi, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Editura Universitară, București, 2012, pp. 76-79
2. Ali M, Thomson M. Consumption of a garlic clove a day could be beneficial in preventing thrombosis. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 1995 Sep;53(3):211-2. doi: 10.1016/0952-3278(95)90118-3. PMID: 7480084.
3. Fakhar H, Hashemi Tayer A. Effect of the Garlic Pill in comparison with Plavix on Platelet Aggregation and Bleeding Time. Iran J Ped Hematol Oncol. 2012;2(4):146-52. Epub 2012 Sep 22. PMID: 24575255; PMCID: PMC3915434.