Păducelul – un prieten pe termen lung al sistemului cardiovascular

Păducelul (Crataegus Monogyna) este una din cele mai sigure și eficiente plante la care putem apela pentru susținerea sănătății inimii.

Nu ameliorează doar suferințele fizice ale inimii, ci și tristețea și anxietatea. S-a dovedit util și în tulburările cardiace apărute pe fond nervos.

Paducelul – un prieten pe termen lung al sistemului cardiovascular

Paducelul – un prieten pe termen lung al sistemului cardiovascular

Păducelul protejează inima și vasele de sânge

Păducelul este folosit în tratamentul bolilor cardiovasculare de mii de ani în medicina chineză tradițională.

În medicina populară, păducelul este cunoscut ca un bun agent cardiotonic, hipotensiv, anti-aterosclerotic, antispasmoic și diuretic.

Chinezii apreciază această plantă pentru capacitatea ei de activare a circulației sangvine și a digestiei.

Medicul grec Dioscorides este primul care a descris efectele benefice ale păducelului la nivel cardiovascular.

Citește și – Păducelul sau „laptele bătrânilor” – planta care remediază una din cauzele principale ale decesului prematur: bolile de inimă 

Proprietățile păducelului

Studiile moderne au confirmat utilitatea păducelului în afecțiunile cardiovasculare.

Iată cele mai importante acțiuni ale sale:

  • hipolipidemiante
  • antioxidante
  • antiinflamatoare
  • cardioprotectoare
  • anxiolitice
  • hipotensive
  • hipoglicemiante
  • imunomodulatoare
  • antimutagene

În ce afecțuni ajută păducelul

Păducelul susține întreaga activitate a sistemului cardiovascular și tonifică inima aflată în proces de îmbătrânire.

Ajută în diverse probleme, precum hipertensiune sau hipotensiune arterială, palpitații însoțite de anxietate sau angină.

Datorită conținutului de flavonoide și proantocianidine, păducelul tonifică venele, protejează pereții vaselor de sânge de daune și menține arterele flexibile.

Ajută la scăderea grăsimilor din sânge și combate ateroscleroza.

Păducelul mărește capacitatea de contracția a mușchiului cardiac, îmbunătățește funcția de pompare a inimii și irigarea celulelor inimii cu sânge, (oxigen și nutrienți).

Din acest motiv, planta este utilă în angina pectorală sau durerile de inimă cauzate de lipsa oxigenului.

În Germania, păducelul este folosit ca adjuvant în insuficiența cardiacă congestivă în stadiu incipient, care provoacă presiune la nivelul inimii, tulburări de ritm cardiac și anxietate.

Păducelul nu este benefic doar pentru inimă și vasele de sânge, ci și pentru tulburările stomacale. Conține taninuri, compuși cu efecte astringente care sunt utili în diaree și stomac deranjat.

Citește și – Elixir pentru inimă și digestie din păducel și ghimbir

Cum se prepară păducelul

Atât fructele, cât și frunzele și florile de păducel pot fi folosite în scop terapeutic.

Frunzele și florile se culeg în luna mai, iar fructele toamna.

Se pun la uscat și se folosesc apoi la ceai, tincturi, siropuri sau alte preparate medicinale.

Fructele de păducel sunt bune și la gemuri sau jeleuri, datorită conținutului bogat în pectină (o substanță cu proprietăți gelifiante). Pot fi asociate cu măceșe sau mere.

Citește și – Cum se face dulceața de păducel (gherghine)

Pentru susținerea și protejarea funcțiilor sistemului cardiovascular puteți consuma păducelul sub formă de ceai, tinctură sau capsule.

Poate fi administrat pe termen lung fără probleme. De altfel, efectele se văd după câteva luni de tratament.

Ceaiul de păducel se poate prepara atât din fructe (infuzate în apă clocotită 20 de minute), cât și din frunze și flori (infuzate timp de 15 minute).

Poate fi asociate cu ceai de zmeur sau măceșe.

Se pot bea câte 3 căni de ceai de păducel pe zi.

Citește și – Ceaiul de păducel – cel mai bun sedativ cardiac, pentru liniștirea inimii

Tinctura de păducel se prepară din fructele uscate, sau din frunze și flori uscate. Se umple un borcan pe un sfert cu plante și se completează cu alcool (votcă sau rachiu natural). Se lasă la macerat minim 14 zile, apoi se strecoară. Tinctura de păducel se va păstra într-o sticlă închisă la culoare. Se pot lua câte 30-40 de ml, de 3 ori pe zi.

Precauții și contraindicații la păducel

Deși este un bun remediu cardiac, persoanele care iau anumite medicamente trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a folosi această plantă în scop terapeutic.

Aceste precauții se impun la persoanele care urmează cun tratament cu Digoxină, medicamente anticoagulante, antiplachetare sau medicamente pentru insuficiența cardiacă.

Citește și – Păducelul combate oboseala excesivă a bolnavilor de inimă (+ rețetă)

Surse articol:

1. Wild Foods & Medicine, Hawthorn: http://wildfoodsandmedicines.com/hawthorn/
2. Min Wu, Longtao Liu, Yanwei Xing, Shengjie Yang, 1 Hao Li, and Yu Cao, Roles and Mechanisms of Hawthorn and Its Extracts on Atherosclerosis: A Review, Front Pharmacol. 2020; 11: 118: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7047282/
3. Christian J. F. Holubarsch, Wilson S. Colucci, and Jaan Eha, Benefit-Risk Assessment of Crataegus Extract WS 1442: An Evidence-Based Review, Am J Cardiovasc Drugs. 2018; 18(1): 25–36: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5772138/
4. GABRIEL KHAN, Herbal, Dietary Supplements, and Cardiovascular Disease, in Encyclopedia of Heart Diseases, 2006, Science Direct: https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/crataegus-extract

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.