Sfecla roșie nu trebuie să lipsească de masa noastră în sezonul rece – dr. Cătălin Luca

Sfecla roșie poate fi considerată un aliment-minune.

Nu trebuie să lipsească din alimentația noastră în anotimpul rece, spune dr. Cătălin Luca.

Sfecla rosie nu trebuie sa lipseasca de pe masa noastra - dr. Catalin Luca

Sfecla rosie nu trebuie sa lipseasca de pe masa noastra – dr. Catalin Luca

Sfecla roșie este una din cele mai bune surse naturale de vitamine din complexul B. Furnizează vitamina A și vitamina C, fier, calciu, fosfor, potasiu, mangan, sulf și iod.

Valoarea ei nutrițională este întregită de valoarea terapeutică.

Sfecla roșie beneficii

Sfecla are o putere vindecătoare uriașă, ajutând inclusiv la combaterea cancerului. Este indicată în afecțiunile sistemului cardiovascular, în bolile ficatului și în cele digestive.

În perioada rece ne protejează de gripă. Crește imunitatea. Are efect energizant și tonic, fiind deosebit de utilă în anemie.

Reduce inflamațiile. Ajută la curățarea ficatului de toxine și favorizează regenerarea celulei hepatice.

Citește și – Sfecla roșie – un tonic natural pentru ficat și inimă

Scade nivelul grăsimilor (colesterol, trigliceride) din sânge. Poate preîntâmpina apariția unui atac de cord. Reduce riscul de accidente vasculare la persoanele cu risc.

Studiile au arătat că sucul de sfeclă este un adjuvant natural în cancere și tumori.

Remediază constipația datorită acțiunii reglatoare asupra tranzitului.

În ce boli ajută sfecla roșie

• anemie
• oboseală
• rezistență scăzută la efort
• hepatite
• hipertensiune arterială
• cancere
• depresie
• Alzheimer, demență (adjuvant)
• tulburări de vedere
• varice
• gastrită hiperacidă
• ateroscleroză
• ischemie cardiacă
• infecții urinare
• pietre la rinichi
• varice

Moduri de administrare

Dr. Luca spune că sfecla poate fi dată și bebelușilor, începând de la vârsta de 8 luni. Mămicile o pot transforma în piure sau suc.

Este deopotrivă benefică în alimentația copiilor mai mari și femeilor pe perioada sarcinii.

O putem consuma crudă sub formă de salată sau suc. Sau o putem folosi la gătit.

Citește și – Cura cu salată de sfeclă roșie ajută la detoxifierea organismului – dr. Cătălin Luca

Prezența ei schimbă gustul și culoarea mâncărurilor și le dă un farmec aparte.

Sucul de sfeclă roșie

Dacă se urmărește tratarea unei boli, acțiunea sucului este mult mai rapidă decât a altor preparate din sfeclă.

Sucul de sfeclă este foarte concentrat, de aceea nu trebuie administrat niciodată în stare concentrată. Diluați-l cu apă sau cu suc de morcov. Se poate asocia și cu suc de măr, lămâie, pătrunjel, varză sau țelină.

O cură cu suc de sfeclă poate dura 3-4 săptămâni.

Cura cu suc de sfeclă pentru cancer

Betacianina din rădăcina sfeclei ne apără de bolile canceroase. La pacienții care fac chimioterapie sau radioterapie, sucul de sfeclă reduce efecte secundare ale acestor tratamente dure.

În cancere se începe de la 250 ml de suc pe zi, urmând a crește doza în funcție de toleranța organismului.

Sucul de sfeclă ajută în leucemie, cancerul pulmonar, cancerul stomacal și cancerul de colon.

Citește și – Sfecla roșie împiedică transformarea celulelor normale în celule canceroase

Terapeutul austriac Rudolf Breuss a folosit cu succes la bolnavii de cancer o formulă de sucuri compusă din:

• 300 ml de suc de morcov
• 100 ml de suc de sfeclă
• 50 ml de suc de țelină (rădăcină)

Sucurile se obțin cu ajutorul storcătorului electric. Amestecul se ține într-o sticlă la frigider. Se administrează pe nemâncate, pe tot parcursul zilei.

Ajută la curățarea sângelui și a ficatului și împiedică creșterea tumorilor.

Tratamente externe cu sfeclă roșie

Sfecla roșie poate fi utilizată și în afecțiunile externe.

Arsuri. Se zdrobește sfecla prin robot, iar pasta obținută se aplică pe zona afectată de arsură. Cataplasma trebuie înlocuită de 5 ori pe zi.

Congestie nazală. Se pun câteva picături de suc de sfeclă în nas. Ajută la reducerea inflamației și congestiei.

Paradontoză. Se dă pe răzătoarea cu găuri mici o bucată de sfeclă. Se înfășoară într-un tifon steril și se aplică pe regiunea afectată. Se lasă să acționeze 45 de minute pe zi.

Noduli la sân. Terciul obținut din sfecla zdrobită se pune într-un tifon și se aplică pe zona mamară. Se lasă să acționeze 40 de minute pe zi. Tratamentul se face 30 de zile.

Precauții și contraindicații

Din cauza fructanilor, sfecla poate cauza dificultăți digestive la unele persoane, mai ales la cei care suferă de colon iritabil.

Datorită efectului depurativ, unele persoane pot resimți efecte secundare precum greață sau amețeală. Dacă intenționați să folosiți sucul de sfeclă în scop terapeutic, începeți cu o doză mai mică.

Porniți de la 50 ml pe zi. Creșteți cantitatea treptat, în funcție de toleranță, până ajungeți la doza indicată.

Dacă aveți diabet, consumați sfecla în stare crudă. Aceasta are un indice glicemic de 30. Sfecla gătită are un indice glicemic de două ori mai mare.

Sursă articol: Dr. Luca Cătălin, Cura cu sfeclă roșie este eficientă în tratarea cancerului: https://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-sfecla-rosie.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.