Mâncați mai des hrișcă! Fortifică vasele de sânge

Articol documentat

Hrișca este unul din cele mai sănătoase alimente. Consumul ei a fost asociat cu prevenirea bolilor cardiace, controlul diabetului, îmbunătățirea digestie și a imunității.

Din păcate, are o prezență scăzută în dieta noastră curentă.

<a href='https://www.freepik.com/photos/food'>Food photo created by timolina - www.freepik.com</a>

Hrisca intareste vasele de sange: Timolina – www.freepik.com

Studiile au demonstrat că hrișca și preparatele din hrișcă au proprietăți antihipertensive, hipocolesterolemiante, hipoglicemiante, antidiabetice, neuroprotectoare, antiinflamatoare și anticancerigene.

Ce este hrișca

Sămânța de hrișcă face parte din categoria pseudo-cerealelor, datorită conținutului bogat în carbohidrați complecși.

Este înrudită mai curând cu măcrișul și rubarba decât cu grâul. Poate avea mai multe nuanțe, de la bronz la roz, verde și maro. Varietățile mai închise la culoare au un conținut nutrițional mai bogat.

A fost cultivată pentru prima dată în regiuni din Himalaya și sudul Asiei. Era un aliment de bază cu mult înainte de apariția orezului. Din păcate, locul ei a fost luat treptat de alte cereale.

Citește și – De ce este hrișca un aliment-minune, cu virtuți de medicament (studii)

Hrișca este o sursă excelentă de proteine, grăsimi, minerale și antioxidanți (rutină și quercetină). Conține 8 aminoacizi esențiali (inclusiv lizina).

Ce beneficii are hrișca

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de hrișcă:

 • ajută la scăderea tensiunii arteriale
 • îmbunătățește nivelul colesterolului
 • crește funcția sistemului imunitar
 • previne atacurile astmatice
 • îmbunătățește digestia
 • remediază constipația
 • scade nivelul zahărului din sânge
 • previne diabetul de tip 2
 • favorizează eliminarea pietrelor la vezica biliară
 • previne anemia
 • scade riscul cancerelor de sân și de colon
 • ajută la formarea oaselor și menține masa osoasă
 • întărește dinții și unghiile

Citește și – Hrișca este o sursă foarte bună de vitamina B6 – benefică pentru ficat, imunitate și sistemul nervos– dr. Ovidiu Bojor

Hrișca tonifică vasele de sânge și previne bolile cardiovasculare

În hrișcă se găsește citrină (vitamina P), un compus care fortifică vasele de sânge și reduce permeabilitatea vasculară.

Totodată, ea conține rutină, un antioxidant care previne creșterea colesterolului LDL și formarea de cheaguri de sânge. Astfel, consumul de hrișcă poate reduce riscul de atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și ateroscleroză.

Rutina are de asemenea proprietăți vasodilatatoare, prin care menține buna circulație a sângelui și sănătatea arterelor.

Beneficiile cardiovasculare se datorează conținutului de polifenoli, fibre solubile, rutină, quercetină și proteine.

Cum se consumă hrișca

Hrișca este un aliment care oferă energie și sațietate pe o durată lungă de timp.

Datorită faptului că ajută la scăderea markerilor bolilor cardiovasculare (glucoza, colesterolul total, trigliceridele, presiunea arterială), hrișca poate înlocui grâul, orzul, secara sau alte cereale populare.

Poate fi mâncată în stare crudă, deoarece nu necesită neapărat preparare termică, sapoate fi înmuiată în apă.

De asemenea, se poate măcina și folosi la fel ca alte tipuri de făină, la prepararea de pâine, turte, fursecuri, clătite sau plăcinte.

Boabele de hrișcă pot fi fierte și consumate la fel ca orezul. Acestea pot fi adăugate în salate, supe, tocănițe, în droburi, chiftele sau sarmale (în locul orezului). Sau pot fi pasate sub formă de pateu.

Hrișca prăjită sau rumenită poate fi fiartă sub formă de ceai sau cafea.

Atenție! Unele persoane pot fi alergice la hrișcă, experimentând reacții adverse precum rinoree, disconfort intestinal sau chiar șoc anafilactic. De aceea persoanele sensibile sau alergice trebuie să evite hrișca.

Citește și – Hrișca – “medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet

Surse articol:

1. Health Benefits Times, Health Benefits of Buckwheat: https://www.healthbenefitstimes.com/buckwheat/
2. Juan Antonio Giménez-Bastida, Henryk Zieliński, Buckwheat as a Functional Food and Its Effects on Health, J Agric Food Chem. 2015 Sep 16;63(36):7896-913: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26270637/
3. Marc Bosquet, Hrișca, 500 de Rețete Naturale Pentru Sănătate și Frumusețe, Editura Nicol, București, 2014, p. 52
4. Liangkui Li, Georg Lietz, and Chris Seal, Buckwheat and CVD Risk Markers: A Systematic Review and Meta-Analysis, Nutrients. 2018 May; 10(5): 619: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986499/

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.

Pasionată de nutriție, medicină naturală, alimentație și rețete sănătoase. Îmi place să mă documentez în aceste domenii și prin sfaturile pe care le ofer, să ajut oamenii să se vindece de boli, să preia controlul asupra sănătății lor și să ducă un stil de viață cât mai frumos și echilibrat.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.