Pâine din hrișcă fermentată – fără drojdie, fără ulei

Această pâine din hrișcă este fermentată în mod natural. Am folosit semințe de hrișcă crudă, pe care le-am hidratat, le-am mixat în blender, apoi am lăsat aluatul la temperatura camerei să fermenteze.

Tot procesul durează circa 2 zile. Nu am folosit maia, drojdie sau praf de copt. Nu am pus nici ulei. Este o pâine cât se poate de naturală și hrănitoare.

Paine din hrisca fermentata, fara drojdie, fara ulei

Paine din hrisca fermentata, fara drojdie, fara ulei

Trebuie să vă avertizez însă că, dacă nu sunteți obișnuiți cu gustul de hrișcă și cu pâinea fermentată, este posibil ca la început să vă displacă această pâine.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine din hrișcă, pe care vă recomand să le încercați:

Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine fără gluten, din hrișcă și mere – dulce, sățioasă, super-sănătoasă!
Pâine de hrișcă și năut, bogată în fibre și proteine – fără gluten, fără ulei

Paine din hrisca cruda

Paine din hrisca cruda

Paine din hrisca fermentata - reteta

Paine din hrisca fermentata – reteta

Paine fermentata din hrisca

Paine fermentata din hrisca

Paine hrisca

Paine hrisca

Paine hrisca fermentata

Paine hrisca fermentata

Paine din hrisca cruda - reteta

Paine din hrisca cruda – reteta

Paine din hrisca cruda si fermentata - reteta

Paine din hrisca cruda si fermentata – reteta

Paine din hrisca cruda si fermentata

Paine din hrisca cruda si fermentata

Paine din hrisca cruda fermentata

Paine din hrisca cruda fermentata

Paine din hrisca fermentata, fara drojdie, fara ulei

Pâine din hrișcă fermentată

Ingrediente
  

  • 300 g de hrișcă crudă (culoare alb-verzuie)
  • 120 ml de apă
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță de sare

Ingrediente opționale:

  • 5 linguri de semințe de in
  • 5 linguri de semințe de floarea-soarelui
  • 1 linguriță de curry

Mod preparare rețetă
 

  • Spălați bine semințele de hrișcă și apoi lăsați-le la înmuiat în apă o noapte sau 8-12 ore. Acoperiți bolul cu o farfurie sau cu o prosop.
  • A doua zi, turnați hrișca într-o sită și clătiți-o sub jet de apă rece. Săltați sita de câteva ori pentru a scurge bine apa.
  • Puneți hrișca hidratată în blender împreună cu cei 120 ml de apă. Mixați 1-2 minute, sau până când se macină complet.
  • Turnați compoziția într-un vas (preferabil din sticlă) și acoperiți-l cu o folie de plastic și cu un prosop. Lăsați-o la fermentat 12-24 de ore.
  • Hrișca este fermentată când compoziția a făcut bule și arată ca o drojdie dospită. Emană de asemenea un miros acrișor.
  • Adăugați semințele măcinate, bicarbonatul și curry - dacă vreți să folosiți aceste ingrediente. Amestecați cu grijă în hrișca fermentată, apoi turnați-o într-o tavă de pâine/chec tapetată cu hârtie. Presărați deasupra semințe dacă vreți (eu am folosit semințe de mac).
  • Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 60-80 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia. A mea a fost gata în circa 50 de minute.
  • Trageți de hârtie ca să scoateți pâinea din tavă și lăsați-o se răcească de tot. Nu o tăiați caldă.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.