Pâine fără gluten, din hrișcă și mere – dulce, sățioasă, super-sănătoasă!
O pâine super-sănătoasă, fără făină de grâu, puteți face urmând rețeta de mai jos. Dacă aveți intoleranță la gluten, această propunere vă va fi cu siguranță pe plac, și de folos în dietă.
Este o pâine fără gluten făcută din făină de hrișcă și făină de orez. Dacă aveți doar una din aceste tipuri de făină o puteți folosi doar pe aceea. Hrișca și orezul sunt interschimbabile într-o rețetă de pâine fără gluten.
Îmi place această rețetă deoarece nu trebuie să folosiți tărâțe de psyllium. Aveți nevoie doar de semințe de in, care sunt mult mai accesibile, inclusiv ca preț. Acestea pot fi înlocuite cu semințe de chia.
Cuprins
Pâine fără gluten din hrișcă și mere – rețetă
Ingrediente
- 100 g de făină de hrișcă
- 100 g de făină de orez (sau tot hrișcă)
- 30 g de semințe de in măcinate
- 2 mere (200 g)
- 100 ml de apă
- 20 ml de ulei
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu + 1 lingură de oțet sau suc de lămâie
- 1 linguriță de praf de copt
- opțional: 2-3 lingurițe de semințe la alegere
Mod de preparare
Începeți cu hidratarea semințelor de in. Cântăriți 30 de grame după ce le-ați măcinat prin râșnița electrică de cafea.
Puneți-le într-un bol și turnați peste ele apa caldă. Amestecați energic cu un tel. Lăsați-le câteva minute să se umfle și să se transforme într-o masă gelatinoasă.
Între timp, curățați merele de coajă și înlăturați cotoarele cu semințe. Spălați-le și cântăriți-le să aveți 200 de grame.
Tăiați-le cubulețe și puneți-le peste gelul de semințe de in. Adăugați uleiul și introduceți mixerul vertical. Pasați compoziția bine, până când merele se transformă într-o pastă fină. În acest scop se poate utiliza de asemenea un mini-robot sau un blender.
Peste compoziția de mere și semințe de in se adaugă făina cernută prin sită, împreună cu praful de copt. Puneți tot acum semințele (dacă folosiși), sarea și bicarbonatul stins cu oțet sau zeamă de lămâie.
Amestecați totul foarte bine cu o lingură de lemn sau cu o paletă de silicon. Aluatul este moale și lipicios. Lăsați-l să stea 10-15 minute, apoi îl puteți coace în forma dorită.
Eu am făcut o pâine rotundă și am copt-o în air fryer. Însă puteți folosi cuptorul obișnuit. Puteți de asemenea utiliza o tavă de pâine/chec mai micuță.
Înmuiați paleta în apă sau ulei luați ușor aluatul din bol. Așezați-l în tava dorită (așternută cu hârtie de copt) și modelați-l ușor cu paleta. Dați-i forma dorită, asigurându-vă că pâinea are un aspect cât mai uniform și plăcut.
Am uns deasupra pâinea cu puțină apă și am presărat semințe de susan. Acest pas este opțional.
Am dat pâinea în cuptorul cu aer cald la 180 de grade Celsius și am lăsați-o 30 de minute pe o parte, apoi am întors-o pe cealaltă parte și am mai lăsat-o încă 30 de minute.
Dacă vedeți că se rumenește foarte repede, o puteți acoperi cu folie de staniol sau puteți reduce temperatura la 170 de grade Celsius.
În cuptorul cu gaz este posibil ca coacerea să dureze mai mult, în jur de 60-80 de minute. Inserați o scobitoare în centru pentru a vedea dacă este coaptă bine înăuntru.
Această pâine fără gluten are o textură ușor umedă și moale, dar nu este crudă. Este de asemenea mai densă decât pâine cu gluten și drojdie.
Are o aromă foarte plăcută, dulceagă, de la mere. Seamănă puțin la gust și la aspect cu pâinea de secară.
Note și sugestii
Semințele de in pot fi înlocuite cu semințe de chia, sau combinate.
În rețeta originală această pâine se face doar cu făină de hrișcă. Eu am folosit o parte făină de hrișcă, o parte făină de orez integral.
Voi puteți folosi doar făină de hrișcă sau doar făină de orez. Se comportă la fel în rețete.
Dacă vreți să vă spun de unde îmi cumpăr eu aceste făinuri fără gluten la un preț mai bun, lăsați-mi un comentariu și vă răspund.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de pâine fără gluten pe care le puteți încerca:
Pâine din quinoa și ovăz – fără gluten, drojdie sau ulei
Pâine fără gluten – din hrișcă și ovăz
Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Sursă rețetă: Healthy Vegan Kitchen, Crusty gluten-free bread for breakfast: https://www.youtube.com/watch?v=HRzPIpV03JM&ab_channel=HealthyVeganKitchen