HRIȘCA este unul din puținele alimente care conține SELENIU și nu necesită preparare termică
Deși la prima vedere pare o cereală ca toate celelalte, hrișca este o sămânță, dar care are o compoziție similară cerealelor.
Din păcate, acest super-aliment, foarte hrănitor și benefic organismului nu este la fel de popular ca alte cereale sau semințe. Se consumă doar în unele zone ale țării.
Asemenea meiului, hrișca se digeră foarte ușor. Mai mult decât atât, spre deosebire de alte cereale, nu necesită preparare termică.
Conține cantități mari de fier, zinc, calciu și seleniu. Hrișca este de altfel una din puținele alimente (mai ales din sfera vegetală) care conțin seleniu. Acest mineral antioxidant a demonstrat un rol important în terapia cancerului și afecțiunilor glandei tiroide.
Bolnavii de cancer, cardiacii și diabeticii pot beneficia foarte mult de pe urma consumului de hrișcă. Persoanele care suferă de constipație și obezitate sunt de asemenea sfătuite să consume hrișcă, deoarece are efecte laxative.
Un alt avantaj față de alte cereale este acela că hrișca este mai bogată în proteine (18% spre deosebire de 8-12%). În plus, ea conține și aminoacizi esențiali (precum lizină).
→ Cum se prepară/consumă hrișca
Dacă toate cerealele necesită preparare termică, hrișca este o excepție. Ea poate fi consumată după ce a fost înmuiată timp de 1-2 ore în apă rece, sau 15 minute în apă călduță (dacă vă grăbiți). Se umflă imediat și absoarbe lichidul.
Se poate amesteca ulterior cu puțină miere, fructe uscate rehidratate (stafide, prune, caise, merișoare, goji, măceșe), nucă măcinată și eventual mirodenii: busuioc, mentă, scorțișoară, vanilie. Astfel se poate consuma ca un desert, dimineața, la prânz.
Este bine ca fructele uscate să se pună la înmuiat în aceeași apă în care se pune hrișca, pentru a nu arunca odată cu ea nutrienții din fructe.
Hrișca se poate fierbe, dacă doriți, asemenea unui orez, simplă sau cu diverse legume. Este gata în câteva minute.
Cea mai bună este hrișca de culoare verde, crudă. Se găsește la magazinele naturiste. Semințele de culoare maro au fost procesate și au un conținut nutrițional mai redus.
Sursă: Cerealele – Alimente de Bază în Post, Bioculinaria, TELE EUROPA NOVA CLUJ NAPOCA