HRIȘCA – „medicament” natural în hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și diabet

Academicianul Ovidiu Bojor spune că hrișca ar trebui neapărat inclusă în alimentația persoanelor cu tensiunea arterială mare și a celor cu risc de accidente vasculare cerebrale.

Hrișca poate fi considerată un remediu eficient în tratamentul hipertensiunii arteriale. Conține antioxidanți și magneziu, care ajută la relaxarea vaselor de sânge și implicit la ameliorarea circulației sangvine și a nivelului de tensiune arterială.

Hrișcă

Hrișcă

Persoanele care consumă hrișcă au șanse mai mici să sufere de tensiune arterială mare sau colesterol mare. Efectele hipolipidice (de scădere a grăsimilor din sânge) se datorează conținutului de rutină și alte flavonoide.

Acești antioxidanți mențin fluxul sangvin, previn formarea cheagurilor de sânge și protejează colesterolul LDL de oxidare. Toate aceste mecanisme protejează împotriva bolilor de inimă.

Hrișca nu trebuie să lipsească nici din dieta diabeticilor, deoarece are efecte hipoglicemiante. Hrișca este bogată în fibre solubile, care încetinesc rata de absorbție a glucozei. Ajută la reglarea zahărului din sânge și la menținerea lui la un nivel normal.

Un studiu realizat de sloveni în anul 2001 a arătat că hrișca fiartă și pâinea preparată cu 50% făină de hrișcă este mai bună decât pâinea din făină albă de grâu pentru diabetici, deoarece determină un nivel mai mic al glucozei sangvine postprandiale și al răspunsurilor la insulină.

Profesorul Ovidiu Bojor spune că în hrișcă se află un compus numit chrio-inozitol, cu un rol important în creșterea sensibilității celulelor la glucoză. Mai mult, acest compus are o acțiune similară insulinei.

Cercetările au arătat că hrișca poate fi un aliment funcțional și în tratamentul obezității și al constipației.

Rutina, bioflavonoidul din hrișcă ce are ajută la controlul tensiunii arteriale, are totodată proprietăți antiinflamatoare și anti-carcinogenice.

Cum se prepară/consumă hrișca 

Ideal ar fi să cumpărați hrișcă naturală, neprocesată și netratată. Aceasta are culoarea verde, în timp ce hrișca tratată are culoare mare. Cea bio, naturală, se găsește la magazinele naturiste.

Boabele de hrișcă sunt de fapt niște semințe, care pot fi consumate fierte (preparate asemenea orezului), coapte în cuptor, sau hidratate în apă peste noapte (asemenea terciului de ovăz).

Făina de hrișcă și preparatele pe bază de hrișcă sunt indicate în regimul persoanelor care au alergie sau intoleranță la glutenul din grâu.

Cura cu boabe de hrișcă

În cazul în care nu obișnuiți să consumați acest aliment în mod regulat, puteți încerca o cură cu boabe de hrișcă, pentru ameliorarea afecțiunilor menționate mai sus:

Boabele de hrișcă se spală bine, apoi se spun la înmuiat într-un bol cu apă călduță. Se lasă 2-3 ore, sau mai puțin, dacă se folosește apă clocotită. După ce s-au umflat și au devenit moi, se pot consuma ca atare, câte 300 g pe zi.

Se pot amesteca după preferință cu miere, pudră de roșcove, cu fructe sau chiar legume.

Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11
2. „Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.