De ce este HRIȘCA un aliment-minune, cu virtuți de medicament (studii)

Deseori confundată cu o cereală, hrișca este de fapt o sămânță, sau o pseudo-cereală. Puțini dintre noi știm căcest aliment este foarte bogat în nutrienți și că are o valoare terapeutică impresionantă.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio citează studiile realizate pe proprietățile compușilor din hrișcă – proteine, flavonoide, flavoni, fitosteroli și alte substanțe unice.

Hrișcă

Hrișcă

Experimentele efectuate pe animale și oameni au arătat că făina de hrișcă este superioară făinii de grâu prin faptul că ajută la ameliorarea unei serii variate de boli populare astăzi: diabet, obezitate, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și constipație.

Aceste efecte se datorează proteinelor din hrișcă, înzestrate cu o compoziție unică de aminoacizi. Cercetătorii sunt în căutarea unor metode de exploatare a semințelor de hrișcă pentru a dezvolta nutraceutice eficiente.

Cercetătorii polonezi susțin că hrișca ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge și la îmbunătățirea hipertensiunii arteriale.

Semințele de hrișcă au demonstrat de asemenea proprietăți antiinflamatoare, antidiabetice, anticancerigene și neuroprotectoare importante, și efecte prebiotice și antioxidante.

Pe scurt, beneficiile consumului de hrișcă:

• Ajută la relaxarea corpului și la îmbunătățirea nivelului energiei, datorită conținutului bogat în magneziu, un mineral implicat în peste 300 de procese biologice;

• Susține structura oaselor, funcția tiroidei, hormonii sexuali și metabolismul grăsimilor și carbohidraților, datorită conținutului de mangan, un antioxidant puternic;

• Îmbunătățește somnul și dispoziția, sau starea de spirit, datorită conținutului de triptofan, dopamină și serotonină;

• Induce rapid sațietatea și o menține, și previne creșterea în greutate, datorită faptului că este săracă în calorii și bogată în fibre;

• Sprijină procesele metabolice normale (aportul de fier, producția de energie și îmbătrânirea) datorită conținutului bogat în cupru

• Hrișca este o proteină completă, deoarece conține toți cei 8 aminoacizi esențiali;

• Ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului

• Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

• Reduce riscul de diabet și ajută la controlul acestei boli

• Previne formarea de pietre la bilă, datorită fibrelor pe care le conține

• Scade riscul de cancer (de sân, de colon), datorită bogăției de antioxidanți

• Reduce riscul de boli de inimă

• Reduce simptomele de astm la copii

• Susține longevitatea

Despre modul în care poate fi consumată sau gătită hrișca puteți citi în aceste articole.

Surse articol:
1. http://vitalityandfood.com/buckwheat-health-benefits/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11592684

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Pentru ca bunica mea asa spunea….

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.