Ouă cu roșii la tigaie – mic-dejun din bucătăria turcească

Ouă cu roșii la tigaie – un mic-dejun din bucătăria turcească pe care trebuie să îl încercați în timpul verii.

Cu siguranță mulți dintre voi ați mai mâncat așa ceva în copilărie, pe la bunici.

Oua cu rosii la tigaie – mic-dejun turcesc

Oua cu rosii la tigaie – mic-dejun turcesc: 

Ouă cu roșii la tigaie 

În Turcia, acest preparat se numește „Menemen”, iar în Orientul Mijloc, „Shakshuka”.

În Azerbaijan i se spune „chighirtmasi” sau „pomidor-yumurta“, care înseamnă „ouă-roșii”.

Și la noi există obiceiul ca în omleta clasică să se adauge roșii, brânză, ceapă verde, ardei gras, mărar, pătrunjel.

Aceste versiuni nu sunt deloc departe de „Menemen” sau „Shakshuka”.

Rețeta de bază conține doar aceste două ingrediente: ouă și roșii, iar combinația dintre ele este perfectă!

Mâncărurile simple, foarte reușite ca gust și textură au întotdeauna un impact mai mare decât preparatele sofisticate.

Ouă cu roșii la tigaie – rețetă

Durată totală de preparare: 20 de minute
Bucătărie: turcească
Număr de porții: 3-4

Ingrediente

  • 3 ouă
  • 5 roșii potrivite
  • 3 linguri de unt nesărat
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Folosiți o tigaie mai mare, în care să încapă un strat mai gros de roșii.

Puneți untul în tigaie și lăsați-l să se topească la foc mediu.

Spălați roșiile și tăiați-le cuburi – mai mici sau mai mari, după preferință.

Când untul s-a topit, adăugați roșiile și gătițiți-le 10 minute, sau până când devin moi și lasă zeamă.

Amestecați cu o lingură de lemn pentru a nu se lipi de tigaie.

Spargeți ouăle într-un bol. Adăugați sare și piper și bateți-le cu o furculiță.

Turnați-le uniform peste roșii. Nu amestecați în tigaie.

Faceți câteva găuri cu lingura pentru a permite ouălor să pătrundă în roșii și să se gătească mai ușor.

Shakshuka se face altfel: se pun roșiile tăiate în tigaie, și când s-au înmuiat, se sparg ouăle direct peste roșii, păstrând o mică distanță între ele. Practic, se fac ochiuri pe pat de roșii.

Citește și – Ochiuri în sos de roșii și legume (Shakshuka) – mâncare tradițională din Israel

Shakshuka

Shakshuka

Secrete 

Secretul reușitei acestui preparat stă în roșii, care trebuie să fie de sezon, coapte bine și zemoase.

De asemenea este de preferat să folosiți unt în loc de ulei la gătit. Acesta se va topi și se se va combina cu sucul tomatelor, rezultând un sos gustos.

Dacă nu aveți unt, puteți opta pentru uleiul de măsline.

Dacă ouăle sunt de la țară, gustul preparatul va fi desăvârșit.

Citește și – Omletă spaniolă, cu cartofi

Sugestii de servire

Chighirtmasi se servește imediat, direct din tigaie. Sau se poate pune pe un platou.

Se poate rade brânză pe deasupra. Merge alături de o salată de legume.

Oua cu rosii la tigaie – reteta turceasca

Oua cu rosii la tigaie – reteta turceasca

Este o masă ușoară de prânz sau de cină. Însă pe meniurile din restaurantele din Azerbaijan se găsește la micul-dejun.

În Azerbaijan, acest preparat se servește cu o pâine specială, unsă cu ou și iaurt deasupra și coaptă într-un cuptor din lut, care se numește „tadir”.

Citește și – Omletă grecească, cu roșii și brânză feta (Strapatsada)

Surse articol:

1. Feride Buyuran, Azerbaijani-Style Eggs with Tomatoes, AZ Cookbook: https://azcookbook.com/2017/08/22/azerbaijani-style-eggs-with-tomatoes/
2. Feride Buyuran, Tandir Bread, 196 Flavors: https://www.196flavors.com/azerbaijan-tandir-bread/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.