Omletă spaniolă, cu cartofi

Această rețetă de omletă spaniolă este recomandată de Heartuk, un website din Regatul Unit care oferă susținere, educație și servicii medicilor și persoanelor de rând interesate de problema colesterolului.

Omleta spaniolă diferă de omleta clasică prin aceea că conține cartofi, ardei și ceapă roșie.

Renumitul bucătar Jamie Oliver spune că la această omletă se pot folosi orice ingrediente sau „resturi” aveți prin frigider.

Este o mâncare ușoară dar totodată hrănitoare și sățioasă.

Poate fi preparată pentru micul-dejun sau pentru masa de prânz.

Nu conține multe grăsimi, de aceea este indicată în dieta persoanelor care au colesterolul crescut.

Citește și – Omletă grecească, cu roșii și brânză feta (Strapatsada)

Omletă spaniolă – rețetă

 Ingrediente

  • 4 ouă mari
  • ½ kg de cartofi
  • 1 ceapă roșie
  • ½ ardei roșu
  • 1 lingură de parmezan ras
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 lingură de pătrunjel tocat mărunt
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Cartofii se curăță de coajă și se taie felii cât mai subțiri posibil. Se pun la fiert într-o cratiță cu apă până când se înmoaie.

Între timp, se decojește ceapa și se taie mărunt. Se călește într-o cratiță cu puțin ulei. Când a devenit transparentă, se adaugă ardeiul roșu tăiat cubulețe. Se lasă până când se înmoaie.

Se adaugă apoi cartofii într-un singur strat, peste ceapă și ardei.

Bateți ouăle într-un castron cu puțină sare și piper. Adăugați parmezanul și pătrunjelul. Omogenizați și turnați compoziția aceasta peste cartofi.

Lăsați omleta să se coacă circa 3 minute, apoi întoarceți-o pe cealaltă parte. Vă puteți folosi de o farfurie plată pentru a o întoarce.

Citește și – Omletă italiană cu spanac, brânză și legume

Se taie în patru sau șase porții și se scoate cu o paletă. O puteți servi caldă, sau rece, cu o salată de roșii sau verdețuri, cu iaurt sau cu orice altceva doriți.

Rețeta lui Jamie Oliver este mai simplă. Se folosesc 5 ouă, 300 de grame de cartofi și 1 ceapă. Cartofii și ceapa se taie felii subțiri. Se pun 2 linguri de ulei într-o tigaie la foc potrivit și se adaugă ceapa și cartofii.

Se prăjesc legumele circa jumătate de oră la foc mic, sau până când cartofii s-au înmuiat complet. Se întorc ușor cu o paletă, încercând să păstrați felii de cartofi cât mai întregi.

Se toarnă peste ei ouăle bătute cu puțină sare. După ce omleta s-a copt la bază, se pune o farfurie plată peste tigaie și se răstoarnă omleta pe ea. Se așază din nou în tigaie și se mai lasă puțin să se rumenească și pe cealaltă parte.

Citește și – Omletă umplută cu somon și sos de iaurt – o sursă excelentă de proteine

Surse articol:

1. Heart.org.uk, Spanish Omelette: https://www.heartuk.org.uk/tasty-recipes/recipe-detail/90-spanish-omelette
2. Jamie Oliver, Spanish tortilla: https://www.jamieoliver.com/recipes/eggs-recipes/spanish-tortilla/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.