Trigliceridele crescute – un indicator mai bun al riscului de atac de cord decât colesterolul LDL

Ți-ai făcut analizele la sânge și vrei să vezi cum stai cu colesterolul?

Dr. Rob Lustig spune că valoarea trigliceridelor este mult mai importantă în depistarea riscului de atac de cord decât nivelurile colesterolului.

Trigliceridele mari - un indicator puternic al riscului de atac de cord

Trigliceridele mari – un indicator puternic al riscului de atac de cord: Brgfx / Freepik.com

Cum se interepretează corect analizele la colesterol?

Dacă analiza la colesterol arată că ai un colesterol total peste limita normală, asta nu înseamnă că ai colesterolul mare.

Această analiză poate fi aruncată la coș, spune dr. Lusting, pentru că acesta nu înseamnă nimic.

„Colesterolul total este inutil. Trebuie să știi despre ce tip de colesterol vorbești”.

Colesterolul LDL și riscul de atac de cord

Colesterolul LDL are o relevanță mai mare decât colesterolul total. Valorile crescute ale acestui tip de colesterol au fost corelate cu bolile cardiovasculare la populația largă.

Însă nici acesta nu este cel mai important test. Medicii îl fac pentru că există un medicament pentru el. Primul tip de statine a fost creat în anul 1987.

Riscul de apariția a unui atac de cord la o persoană cu un nivel crescut de colesterol LDL este de 30%, spune dr. Rob. Nu este un procent mic sau de neglijat.

Da, este bine să știi cum stai cu colesterolul LDL. Însă chiar și la acest capitol este nevoie de o analiză mai amăunțită.

Colesterolul LDL cu particule mici și dense (sdLDL)

Există două tipuri de colesterol LDL. Doar unul din ele contează pentru riscul de boli cardiace, anume colesterolul LDL cu particule mici și dense (sdLDL).

Acesta este adevăratul „colesterol rău” care trebuie măsurat. Din păcate, analiza colesterolului LDL le nu măsoară sdLDL separat.

Citește și – 7 alimente care scad colesterolul (cel mai) rău

Medicul va spune: „Ai un colesterol LDL de 150. Este mare! Ai nevoie de statine!” Prescripția de medicamente anti-colesterol nu trebuie făcută în baza colesterolului LDL „total”, ci doar în baza colesterolului sdLDL, pe care medicii nu îl verifică.

Mai există o piesă-cheie din panoul lipidic care trebuie evaluată, anume trigliceridele.

Trigliceridele și riscul unui atac de cord

Nivelul trigliceridelor este un indicator mult mai puternic al riscului de atac de cord decât nivelul colesterolului LDL.

La persoanele cu trigliceridele crescute, șansele producerii unui atac de cord sunt cu 80% mai mari!

Dr. Lustig spune că este foarte important ca atunci când vă luați sânge, să nu mâncați cu o seară înainte. Chiar dacă recoltarea are loc la amiază, pe la 12-13, nu trebuie să mâncați nimic. În caz contrar, analiza poate arăta un rezultat greșit.

Până de curând nu a existat un medicament pentru trigliceride mari, iar acesta nu este lipsit de efecte secundare.

Colesterolul HDL și rolul său protector

Colesterolul HDL este de asemenea important de evaluat. Cu cât mai mare este nivelul acestuia, cu atât mai mic este riscul de boli cardiovasculare. De aceea a fost numit colesterolul „bun”.

Colesterolul HDL este alcătuit în mare parte din proteine decât din grăsimi. Având o densitate crescută, se scufundă.

Studiile au arătat că acest tip de colesterol oferă un efect protector împotriva evenimentelor cardiovasculare.

Citește și – Colesterolul bun (HDL) mătură colesterolul rău (LDL) din corp (cum putem crește nivelul colesterolului bun)

Cel mai important factor de risc pentru identificarea riscului de boli cardiace este relația/raportul dintre trigliceride și colesterolul HDL.

Sursă articol: Levels, Understand your cholesterol panel & Metabolic health tests – the ultimate guide – Rob Lustig: https://www.youtube.com/watch?v=C3rsNCFNAw8&ab_channel=Levels

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.