Sirop de păpădie și mere verzi – rețetă scandinavă

Din gama delicateselor de primăvară pe care le puteți face în casă, vă prezentăm rețeta unui sirop de păpădie și mere verzi.

Este un mijloc ingenios de a exploata calitățile nutritive și terapeutice ale florilor de păpădie.

Sirop de papadie si mere verzi

Sirop de papadie si mere verzi: Justgrimes – Flickr

Rezultatul este un sirop delicios, pe care îl puteți servi ca atare sau folosi ca topping pentru preparate dulci sau sărate.

Rețeta este inspirată din tradiția scandinavă.

Siop din flori de păpădie și mere verzi – rețetă

Ingrediente

  • 50 de flori de păpădie
  • 3 mere verzi
  • 1 litru de apă
  • 500 g de zahăr
  • 1 lămâie

Mod de preparare

Pregătiți din timp toate ingredientele necesare rețetei.

Florile de păpădie se culeg dintr-un loc curat. Alegeți o zonă ferită de traficul rutier.

Dacă sunt mici, folosiți 70-80 în loc de 50.

Alegeți-le de impurități. Spălați-le și lăsați-le să se usuce puțin.

Pentru sirop vă trebuie doar petalele. Cum procedați?

Apucați bobocul de păpădie cu degetele și tăiați porțiunea verde dedesubt cu un foarfece. Astfel veți rămâne doar cu petalele în mână.

Dacă folosiți mere de la țară, sau mere organice, despre care știți sigur că nu au fost stropite, puteți să le folosiți cu tot cu coajă.

În caz contrar, decojiți-le și apoi spălați-le.

Puneți petalele de păpădie într-o cratiță. Adăugați merele tăiate cubulețe și stropiți-le cu sucul proaspăt stors de la lămâie.

Turnați apa și puneți cratița pe foc. Fierbeți ingredientele circa jumătate de oră la foc mic.

Când ceaiul este gata, strecurați-l printr-o sită pentru a exclude bucățile de măr.

Treceți apoi lichidul printr-un tifon des, pentru a înlătura și petalele de păpădie.

Trebuie să obțineți un lichid limpede, gălbui, fără reziduuri de plante.

Cântăriți lichidul și turnați-l înapoi în cratiță. Adăugați o cantitate egală de zahăr.

Lăsați ceaiul să clocotească până când se îngroașă ca un sirop.

Nu îl fierbeți prea mult, pentru a nu-și pierde culoarea.

Turnați siropul cald în borcane sau sticlă de sticlă sterilizate. Sau le puteți steriliza ulterior în cuptor.

Din ingredientele date veți obține circa 800 de grame de sirop.

Înfiletați capacele și păstrați-l la rece.

Moduri de utilizare

Siropul de păpădie și mere verzi poate fi consumat ca atare, pe pâine.

Sau îl puteți folosi ca sos pentru clătite. Se poate amesteca în iaurt sau în terciurile de cereale.

Merge foarte bine și peste legume coapte în cuptor (morcov, sfeclă, cartofi).

Sugestii

Dacă vreți să dați siropului de păpădie o aromă deosebită, folosiți lămâie verde în loc de lămâie galbenă.

O altă plantă aromatică deosebită este feniculul. Doar pentru aromă, puneți o bucățică de fenicul.

Citește și – Cum să transformi păpădia în preparate medicinale (ceai, salată, sirop, tinctură)

Beneficiile florilor de păpădie

De la păpădie se pot folosi nu doar rădăcinile, ci și părțile aeriene: tijele, frunzele și florile.

Din petale se pot face diverse preparate medicinale, precum ceai, vin, sirop, ulei sau unguente.

Florile au cea mai mare concentrație de antioxidanți. Sunt bogate în polifenoli, compuși care pot preveni bolile degenerative, afecțiunile cardiace, diabetul, osteoporoza și cancerul.

Conțin vitaminele A, C și K. Sunt o sursă bună de lecitină.

Florile de păpădie sunt benefice pentru durerile de cap, crampele stomacale și menstruale. Au efect antibacterian și antidepresiv.

Unele persoane pot fi alergice la polenul de păpădie sau la planta în sine.

Acest lucru este valabil mai ales la cei care au sensibilitate la plantele din familia Asteraceae/Compositae, precum: mușețel, crizanteme, coada-șoricelului, margarete, floarea-soarelui etc.

Rețete similare

Sirop de păpădie pentru ficat, bilă, circulația sângelui

Sirop de păpădie (miere de păpădie) – reţeta Mariei Treben

Nectar de păpădie cu efecte curățitoare și tonice asupra organismului

Cum să faci jeleu din flori de păpădie – delicios ca mierea!

Surse articol:

1. Jan Berry, Traditional Scandinavian Dandelion Syrup Recipe, The Nerdy Farm Wife: https://thenerdyfarmwife.com/traditional-scandinavian-dandelion-green-apple-syrup-recipe/
2. Real Food for Life, The Dandelion Flower is Full of Health Benefits: https://www.realfoodforlife.com/dandelion-flower-health-benefits/
3. Dandelion Delight, Dandelion Factoids: https://dandeliondelight.com/dandelion-facts-19.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.