NECTAR de PĂPĂDIE cu efecte curățitoare și tonice asupra organismului

Păpădia este un medicament natural de care ne putem bucura din plin la început de primăvară. Există foarte multe rețete pe bază de păpădie: sirop, ceai, cafea, tinctură, jeleu, marmeladă.

Păpădia curăță sângele, elimină excesul de apă și toxine din corp, ajută la vindecarea bolilor de ficat și ale pielii (acnee, eczeme).

Este utilă în anemie, constipație, diabet, dischinezie biliară, obezitate, gută, ciroză hepatică, pietre la bilă, ateroscleroză, insuficiență renală cronică, reumatism, gută, hemoroizi, varice, ulcer varicos.

Un mod excelent de a conserva proprietățile terapeutice ale păpădie este sub forma acestei nectar delicios, obținut la rece.

____________________________________________________________________________________________________

Nectar de păpădie cu zahăr brut

Pentru a prepara această rețetă aveți nevoie de un borcan mare de sticlă, de 3 litri, de zahăr brut nerafinat (sau miere) și flori proaspete de păpădie.

Florile de păpădie se culeg la amiază, pe timp însorit, când principiile active sunt la cote maxime. Evitați locurile poluate sau populate de animale (marginile de drumuri, trotuarele de lângă străzi, parcurile, grădinile din oraș).

Culegeți păpădia din zone cât mai curate, din mijlocul naturii.

Spălați bine florile, întindeți-le apoi pe prosoape curate și lăsați-le să se zvânte câteva ore.

Desprindeți apoi petalele din baza verde a florii. Puneți un strat de flori în borcan, apoi un strat de zahăr, apoi din nou flori de păpădie și din nou zahăr.

Continuați să alternați cele două straturi până când se umple borcanul. Apăsați cu lingura florile după fiecare strat de zahăr, pentru ca masa să nu mai conțină de loc aer.

Înfășurați borcanul cu o hârtie închisă la culoare și lăsați-l într-un loc uscat timp de 6 săptămâni. Filtrați apoi siropul și păstrați-l în sticle închise la culoare, la rece.

Nectarul obținut este ca o miere, extrem de aromată, datorită zahărului brun care are un gust deosebit de melasă. De altfel, acest nectar de păpădie seamănă la gust cu zahărul ars.

Se ia câte 1 linguriță pe zi, ca atare, sau adăugată în apă minerală sau ceai.

____________________________________________________________________________________________________

Nectar de păpădie cu miere

Se folosește planta întreagă, cu tot cu rădăcină și frunze. Se spală cu apă rece, se lasă la uscat, apoi se toată mărunt cu cuțitul. Se pune într-un borcan de sticlă, și se umple pe două treimi cu miere lichidă. Se amestecă și se lasă undeva în bucătărie la macerat. Din siropul care se formează se iau câte 1-3 lingurițe pe zi, în cure de cel puțin 12 zile.

____________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

Deși este are atât de multe beneficii, păpădia nu poate fi consumată de toată lumea. Este contraindicată persoanelor cu ulcer, gastrită sau retenție de apă.

Surse bibliografice:

1. Terapii Naturiste, Păpădie: http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Papadie

2. Timpul, Păpădia, Medicament și Delicatesă: http://www.timpul.md/articol/papadia-medicament-si-delicatesa-9388.html

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.