Păpădia – un tonic hepatic excelent, care te ajută să digeri mai bine grăsimile

Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai bune plante pentru persoanele care au probleme cu digestia sau cu tranzitul.

Atât părțile aeriene, cât și rădăcina acționează ca un tonic digestiv. Gustul amar al plantei dă mărturie despre efectul stimulator asupra digestiei și acțiunea sa laxativă.

Papadia – tonic digestiv, hepatic, venos, detoxifiant, antidiabetic

Papadia – tonic digestiv, hepatic, venos, detoxifiant, antidiabetic

Păpădia – tonic digestiv

The Herbal Academy recomandă consumul frunzelor de păpădie în salate, iar rădăcina sub formă de tinctură. Aceasta din urmă se administrează cu 20 de minute înainte de masă.

Acest remediu va „aprinde” focul digestiv și va ajuta la înlăturarea indigestiei și constipației. Plantele care stimulează digestia ajută corpul să absoarbă mai bine nutrienții din alimentele ingerate.

Frunzele de păpădie nu sunt doar tonice amare, ci și diuretice. Acestea stimulează rinichii și cresc cantitatea de urină eliminată. Datorită acestui proces, păpădia contribuie la curățarea corpului de deșeurile metabolice.

Rădăcina de păpădie are proprietăți coleretice și colagoge. Acest lucru înseamnă că mărește producția de bilă în ficat. Tinctura din rădăcină de păpădie este un stimulent excelent pentru cei care au dificultăți în digerarea grăsimilor.

Tonic hepatic

Să nu uităm că păpădia este o plantă hepatică. Ea tonifică și decongestionează ficatul și vezica biliară. Susține ficatul să desfășoare optim procesele de detoxifiere și ajută la purificarea sângelui.

Plantele care sunt benefice pentru ficat și care au proprietăți depurative sunt bune și pentru piele. Prin curățarea sângelui se curăță foarte bine și pielea. De aceea păpădia ajută în erupții, iritații, eczeme, psoriazis și alte boli de piele.

Păpădia favorizează eliminarea toxinelor, dar și a hormonilor. De aceea este un bun adjuvant femeilor care se confruntă cu tulburări hormonale sau afecțiuni ginecologice.

Farmaciștii Dumitru Răducanu și Ștefan Mocanu susțin că păpădia dă rezultate bune în afecțiunile marcate de un dezechilibru al glandelor, precum obezitate.

Tonic nutritiv și venos

Pe lângă rolul de curățitor al corpului, păpădia este și un tonic nutritiv. Conține vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina D, colină, fier, calciu, proteine și grăsimi.

Alți compuși bioactivi importanți sunt acidul nicotinic, acizii palmitic, oleic și lineolic, arginina și asparagina, taraxerol, fitosterine și levuloză.

Este important de menționat și efectul venotonic al păpădiei. Această plantă îmbunătățește circulația sangvină.

Antidiabetic

Rădăcina de păpădie este o sursă rară de inulină – un prebiotic care hrănește bacteriile bune din intestin. Inulina se găsește de asemenea în rădăcina de brusture.

Ea ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, fiind benefică în diabet și tulburări ale glicemiei.

În ce boli ajută păpădia

Iată, pe scurt, câteva afecțiuni în care poate fi utilă păpădia:

  • indigestii
  • constipație
  • gastrită hiperacidă
  • dischinezie biliară
  • anorexie, inapetență
  • gută
  • reumatism
  • varice
  • ateroscleroză
  • ulcer varicos
  • eczeme, boli de piele

Părțile aeriene ale păpădiei (frunze, tulpini, flori) se culeg înainte și la începutul înfloririi. Rădăcina se recoltează începând cu luna iulie și până toamna. Se sapă pământul cu o cazma.

Articole similare

Vă recomandăm și alte articole utile despre păpădie, beneficiile și utilizările acesteia pentru sănătate:

Digestie lentă sau dificilă, constipație? Beți ceai de păpădie!
Mestecați frunze și tulpini de păpădie dacă aveți diabet – scad zahărul din sânge 
Cura cu păpădie face minuni în bolile de ficat și de piele
Ceaiul de păpădie ajută în dereglările tiroidei și pietre la rinichi
Ceaiul de păpădie – excelent pentru detoxifiere și reglare hormonală la femei

Surse articol:

1. The Herbal Aacademy, Dandelion (Taraxacum officinale): https://www.instagram.com/p/CsgvqEwJWmm/
2. Dumitru Răducanu, Ștefan Mocanu, Păpădia, Plantele Medicinale, Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 124-125

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.