Ceaiul de păpădie – excelent pentru detoxifiere și reglare hormonală la femei

Bazat pe studii științifice

V-ați întrebat vreodată de ce păpădia crește pe toate drumurile? Nimic nu este întâmplător, mai ales în natură, care a fost creată de Dumnezeu cu un scop bine definit.

O explicație ar putea fi aceea că păpădia este atât de sănătoasă încât ne stă la dispoziție să o culegem când vrem.

Ceaiul de papadie – excelent pentru detoxifiere si reglare hormonala

Ceaiul de papadie – excelent pentru detoxifiere si reglare hormonala

Când eram copii, ne jucam cu ea, suflând în puful ei sau împletind coronițe din florile ei.

Când am devenit adulți, a început să ne deranjeze. Mulți o considerăm o buruiană invazivă și o exterminăm din grădini cu soluții chimice.

Ei bine, umila păpădie este un leac minunat pentru multe din bolile omului modern.

Să nu credeți că acestea sunt simple vorbe.

Valoarea medicinală a păpădiei 

Păpădia este folosită în scop medicinal din perioada antică.

Însuși numele ei (Taraxacum officinale) face referire la acest lucru.

Taraxacum” provine din grecescul „taraxos” și înseamnă „tulburare”, iar „akos” înseamnă „remediu”.

Officinale” este denumirea folosită pentru a descrie calitatea medicinală a unei plante.

Dacă dați o căutare pe internet, veți vedea numeroase studii făcute pe păpădie.

Iar concluziile sunt uluitoare.

Ce proprietăți are păpădia

54 de studii științifice au demonstrat că are proprietăți farmacologice importante:

  • hepatoprotectoare
  • imunoprotectoare
  • diuretice
  • antidiabetice
  • anti-obezitate
  • antivirale
  • antifungice
  • antibacteriene
  • anti-artritice
  • antioxidante
  • aticancerigene

Valoarea medicinală a păpădiei se datorează conținutului diver de fitonutrienți sau compuși fitochimici:

  • carotenoide
  • flavonoide (quercetină, crisoeriol, luteolină)
  • acizi fenolici (acid cafeic, acid clorogenic, acid cicoric)
  • polizaharide (inulină)
  • lactoni sesquiterpeni (acid taraxinic, taraxacozidă)
  • steroli (taraxasterol, beta-sitosterol, stigmasterol)
  • triterpeni

Păpădia conține de asemenea vitamine, minerale, fibre și acizi grași esențiali.

În scop terapeutic se folosesc frunzele, florile și rădăcina.

Ce beneficii are păpădia

Consumul ei a fost asociat cu numeroase beneficii:

  • stimularea și detoxifierea ficatului
  • protejarea celulei hepatice de toxinele din diverse surse
  • îmbunătățirea imunității
  • reglarea bolilor autoimune
  • reducerea inflamațiilor și durerilor articulare
  • prevenirea infecțiilor virale
  • stimularea sucurilor gastrice și producția enzimatică
  • tratarea colitei
  • susținerea funcției rinichilor
  • scăderea grăsimilor din sânge
  • prevenirea diabetului
  • combaterea obezității
  • reducerea riscului de cancer (mamar, hepatic, colorectal, pancreatic, de prostată, leucemie)

Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!

Reglează hormonii și reduce dominanța estrogenului

O calitate puțin cunoscută și exploatată a păpădiei este aceea că reglează hormonii.

Orice plantă sau aliment care ajută la curățarea ficatului sprijină sănătatea hormonală.

În special, ameliorează dominanța estrogenului.

70% dintre femei au un exces de estrogen în corp.

Pentru cei care nu știu, dominanța estrogenului produce numeroase probleme:

  • sâni fibrochistici
  • noduli tiroidieni
  • bufeuri
  • fibroame
  • polipi uterini
  • menstruații abundente, dureroase
  • ciclu neregulat
  • infertilitate
  • pierderea sarcinii
  • creștere în greutate
  • tulburări de dispoziție
  • insomnie
  • oboseală cronică

Citește și – Estrogenul poate crește riscul de cancer – când și de ce

Ceai de păpădie pentru detoxifiere și reglare hormonală

Ingrediente

  • 2 linguri de rădăcină de păpădie
  • 1 litru de apă
  • opțional: 2 linguri de frunze de păpădie
  • 1 linguriță de miere

Mod de preparare

Puneți apa într-un ibric la fiert.

Puneți rădăcina mărunțită într-un borcan încăpător. Adăugați și frunzele, dacă folosiți.

Turnați apa clocotită peste plante și acoperiți vasul.

Lăsați păpădia la infuzat minim 10 minute.

Strecurați, și îndulciți cu miere după ce infuzia s-a răcorit.

Ceaiul de păpădie poate fi servit după mase.

Citește și – Alimente (și alte produse) cu efecte estrogenice– evită-le dacă ai un nivel crescut de estrogen

Surse articol:

1. Di Napoli, A., Zucchetti, P. A comprehensive review of the benefits of Taraxacum officinale on human health. Bull Natl Res Cent 45, 110 (2021). https://doi.org/10.1186/s42269-021-00567-1: https://bnrc.springeropen.com/articles/10.1186/s42269-021-00567-1
2. Magdalena Wszelaki, Simple Dandelion Tea for Liver detoxification and Hormonal Health, Hormones & balance, https://hormonesbalance.com/recipes/simple-dandelion-tea-for-liver-detoxification-and-hormonal-health/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.