ESTROGENUL poate crește riscul de CANCER – când și de ce

Estrogenul face parte din cei doi hormoni sexuali feminini, alături de progesteron. Inclusiv bărbații au cantități mici de estrogen.

Acest hormon este responsabil pentru trăsăturile feminine și este esențial pentru reproducere. Cu toate acestea, este cunoscut ca un carcinogen uman.

Estrogenul si cancerul: naturalcycles.com

Estrogenul a fost asociat cu mai multe probleme ginecologice și un risc crescut de cancer, precum disfuncții sexuale feminine, sindromul ovarelor polichistice, sindrom premenstrual, simptome de menopauză, insuficiență ovariană primară, atrofie vaginală, cancer de sân și scăderea masei osoase.

Estrogenul și riscul de cancer la sân

Potrivit National Cancer Institute, terapia hormonală combinată (estrogen plus progestin – un medicament sintetic care imită progesteronul) administrată la menopauză crește riscul de cancer mamar.

Terapia hormonală menopauzală doar cu estrogen nu crește riscul de cancer la sân ci de cancer endometrial. Aceasta trebuie folosită doar de femeile care au trecut printr-o operație de extirpare a uterului (histerectomie).

Dacă ai ajuns la menopauză și intenționezi să urmezi un tratament cu hormoni sintetici, discută cu medicul și cântărește bine beneficiile și riscurile înainte de a o lua o decizie în acest sens.

Studiile arată că riscul unei femei de a dezvolta cancer la sân este legat și de hormonii sexuali feminini endogeni, adică produși de ovare. Nivelurile mari de estrogen și progesteron endogen cresc șansele apariției cancerului de sân.

O expunere de lungă durată la acești hormoni este constatată la fetele care încep menstruația devreme, la femeile care intră la menopauză târziu sau sunt la prima sarcină la o vârstă mai înaintată. Cu toate acestea, nașterea de copii este considerată un factor protector împotriva cancerului mamar.

Un raport a arătat că femeile gravide din SUA care au primit dietilstilbestrol (o formă de estrogen) în perioada 1940-1971 pentru prevenirea pierderii sarcinii, a travaliului prematur și alte probleme de sarcină au avut un risc crescut de cancer la sân.

Monotorizările ulterioare au arătat că fiicele acestor femei au prezentat de asemenea un risc mai mare de cancer vaginal sau cervical. Momentan sunt investigate repercusiunile administrării acestui estrogen în timpul sarcinii asupra fiilor și a nepoților acelor femei.

Femeile care iau anticoncepționale pe bază de estrogen pe termen lung au un risc mai mare de a dezvolta cancer la sân.

Ce roluri îndeplinește estrogenului în corp

Estrogenul este responsabil pentru trăsăturile specifice feminine, pentru anumite modificări și funcții în corp:

• declanșează schimbările asociate cu pubertatea la fetei: creșterea sânilor, creșterea părului pubian și din zona axilelor, începerea ciclurilor menstruale
• controlează ciclului menstrual și producția de colesterol din ficat
• protejează sănătatea oaselor la femei și bărbați
• are un impact asupra dispoziției, a creierului, a pielii, a ficatului, a inimii și a oaselor

Ovarele reprezintă locul principal de producție a estrogenului. Este produs în cantități mici și de glandele suprarenale sau de țesutul gras. Datorită faptului că circulă prin sânge, estrogenul are acțiuni în părți diferite ale corpului.

Citește și HORMONII controlează fiecare mișcare din corp (legătura dintre hormoni și boli)

Dereglări de estrogen

Problemele asociate cu estrogenul apar atunci când corpul îl produce în cantități prea mari sau prea mici, dar și când o femeie ia prea mult estrogen sintetic (ex. anticoncepționale sau terapia de substituție hormonală cu estrogen).

Nivelurile de estrogen fluctuează în decursul unei luni în funcție de ciclul menstrual. Estrogenul crește la cotele cele mai mari la jumătate ciclului menstrual și scade cel mai mult în timpul menstruației. Totodată, menopauza determină scăderea producției de estrogen.

Estrogen scăzut la femei – simptome

Menopauza și operația de îndepărtare a ovarelor constituie principalele cauze ale scăderii estrogenului. Simptomele estrogenului scăzut sunt:

• menstruații rare sau care se opresc
• bufeuri și/sau transpirații nocturne
• tulburări de somn
• subțiere și uscăciune vaginală
• tulburări de dispoziție
• piele uscată
• migrene sau dureri de cap intense înainte de menstruație

Citește și NIVEL scăzut de ESTROGEN – cauze, simptome, complicații, soluții

Estrogen scăzut la bărbați

Principalul semn la bărbați la estrogenului scăzut este creșterea grăsimii de pe burtă.

Estrogenul mărit la femei

O producție excesivă de estrogen poate crea numeroase probleme. Semne că ai prea mult estrogen:

• creșterea în greutate (îndeosebi la nivelul abdomenului, a coapselor și șoldurilor)
• dereglări menstruale (cicluri abundente sau ușoare)
• înrăutățirea simptomelor de sindrom premenstrual
• sâni fibrochistici (umflături/noduli mamari non-canceroși)
• fibrom uterin (noncanceros)
• oboseală
• depresie, anxietate

Estrogen crescut la bărbați

Bărbații pot bănui că au un nivel mărit de estrogen atunci când le cresc sânii (ginecomastie) sau se confruntă cu probleme de fertilitate.

Cum poți ști care este nivelul estrogenului din corp?

Este important să notați simptomele într-un jurnal: când apar, cum se manifestă, cum vă fac să vă simțiți, ce probleme provoacă, pentru a i le putea comunica medicului cât mai acurat.

Estrogenul se poate testa prin analize de sânge sau probe de urină. Rezultatele trebuie interpretate de medic.

Alimente care conțin estrogeni naturali

Există anumite alimente sau grupuri de alimente care conțin fitoestrogeni (estrogeni din plante):

– legumele crucifere
– soia (și alte produse care conțin proteină de soia)
– fructele de pădure
– semințele și cerealele
– nucile
– vinul
– fructele

În opinia unor cercetători, fitoestrogenii sunt pertubatori endocrini. Ei pot avea efecte opuse în momente diferite: pot să scadă sau să crească activitatea estrogenilor produși de corp.

Mulți îi consideră dăunători în anumite cazuri, însă unele studii au arătat că alimentele care conțin fitoestrogeni scad de fapt riscul de cancer, ameliorează bufeurile și alte simptome de menopauză.

Surse:

1. National Cancer Institute, Hormones: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/hormones
2. Hormone Health Network, What is Estrogen? https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/estrogen
3. Hannah Nichols, Natalie Butler, Everything you need to know about estrogen, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177.php

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.