7 alimente care cresc estrogenul și ameliorează menopauza

Menopauza este o perioadă de încercare pentru multe femei. Scăderea estrogenului aduce cu sine numeroase neplăceri, atât în planul fizic, cât și în cel psihic sau emoțional.

Reacțiile organismului aflat la menopauză pot fi ameliorate sau ținute sub control cu ajutorul dietei.

7 alimente care cresc estrogenul si ameliorează menopauza

7 alimente care cresc estrogenul si ameliorează menopauza: Bearfotos

7 alimente care cresc estrogenul și ameliorează menopauza

Stilul de viață are un rol aproape decisiv asupra felului în care ne simțim, mai ales în perioadele de tranziție hormonală.

În acest articol vă prezentăm, pe scurt, câteva alimente care fac menopauza mai suportabilă.

Beneficiile lor se datorează conținutului de fitoestrogeni (hormoni din plante) și faptului că ajută la creșterea nivelului de estrogen din corp.

Semințele de in

Pe primul loc în topul alimentelor bogate în fitoestrogeni se află sămânța de in. Acesta are de fapt un efect reglator.

Semințele de in pot crește sau reduce nivelul de estrogen din organism, în funcție de nevoile acestuia.

Fitoestrogenii pe care îi conține acționează ca un estrogen natural blând, datorită capacității lor de a se atașa de receptorii de estrogen din corp.

O altă problemă pe care semințele de in o remediază la menopauză (și nu numai) sunt tulburările digestive, mai ales constipația. Acestea stimulează tractul gastrointestinal și facilitează eliminarea scaunului.

Un motiv în plus să consumați semințe de in la menopauză este acela că reduce riscul de cancer la sân.

Semințele de in pot fi incluse în dieta zilnică în multe feluri. Le puteți presăra în salate, le puteți pune în smoothie-uri, în terciul de cereale, în diferite budinci și compoziții.

Măcinați-le prin râșnița electrică de cafea înainte să le consumați.

Fructe

O veste bună pentru femeile menopauzale este că pot mânca fructe fără probleme. Cele mai bune alegeri în cazul lor sunt fructele de pădure, dar și piersicile sau prunele.

Afinele, căpșunile, zmeura și merișoarele conțin estrogeni naturali care favorizează creșterea estrogenului din corp.

Fructele uscate sunt de asemenea recomandate pentru efectul lor estrogenic, precum caisele și curmalele.

Prunele uscate au un beneficiu special pentru femeile la menopauză datorită faptului că pot întârzia osteoporoza. Acestea conțin bor și alte minerale care reduc pierderea de masă osoasă și ajută la conservarea densității minerale osoase.

Fructele sunt bogate în fibre și sunt întotdeauna o alegere sănătoasă pentru desert. Pot fi consumate în multe feluri.

Vinul roșu

Vinul roșu este o sursă bogată de fitoestrogeni. Un pahar de vin ocazional vă poate face bine dacă sunteți în perioada de perimenopauză sau menopauză și aveți probleme din cauza deficitului de estrogen.

Produsele din soia

Soia este un aliment înconjurat de multe controverse. Cu toate acestea, conține o cantitate mare de izoflavone (estrogeni naturali) care pot reduce simptomele de menopauză.

Asemenea semințelor de in, soia acționează în mod selectiv, în funcție de necesitățile corpului. Dacă organismul are nevoie demai mult estrogen, soia va crește nivelul acestui hormon. Dacă avem nevoie de o scădere a estrogenului, soia îl va diminua.

Cele mai bune opțiuni sunt produsele din soia fermentată, precum tofu.

Atenție mare însă la selectarea brand-ului. Există o singură pe piața noastră care comercializează soia naturală, nemodificată genetic.

Nucile

O altă categorie de fructe benefice pentru femeile de vârstă medie este categoria fructelor oleaginoase.

Nucile, migdalele, alunele de pădure, fisticul, caju – toate acestea sunt bogate în estrogen.

Dacă vreți să creșteți nivelul de estrogen din corp și să atenuați simptomele de menopauză, includeți nucile în dietă ca gustare.

Nu exagerați, deoarece vă pot aduce kilograme în plus. Un pumn (30 g) pe zi este suficient.

Sunt bogate în Omega-3, proteine și antioxidanți care reduc inflamația și protejează corpul de stresul oxidativ.

Semințele de susan

Datorită conținutului de fitoestrogeni, susanul mărește concentrația de estrogen din corp. acest aliment poate reduce bufeurile și alte simptome ale deficitului de estrogen la menopauză și post-menopauză.

Semințele de susan abundă în proteine, fibre, compuși bioactivi. Conțin minerale (calciu, zinc, magneziu, mangan) care susțin sănătatea oaselor.

Datorită vitaminelor B (B1, B3 și B6) sprijină metabolismul și funcțiile celulare.

Semințele de susan au proprietăți antiinflamatoare. Ajută la controlul zahărului din sânge și la scăderea colesterolului, trigliceridelor și tensiunii arteriale.

Semințele de susan pot fi presărate în salate sau pot fi incluse în aluaturi. Le puteți de asemenea măcina și consuma sub formă de pastă (tahini).

Usturoiul

Puține femei știu că usturoiul conține fitoestrogeni și poate avea beneficii la menopauză.

Este un condiment excelent pentru multe mâncăruri, așa că nu vă va fi greu să îl incorporați în dieta zilnică.

Usturoiul este recomandat tuturor celor au valori crescute ale colesterolului din sânge și ale tensiunii arteriale.

Prin faptul că previne formarea cheagurilor de sânge, reduce riscul de evenimente cardiovasculare.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii naturale pentru menopauză:

Varza întârzie menopauza și îmblânzește simptomele deja instalate – cum se face cura
Trifoiul roșu, prietena femeilor la menopauză – susține hormonii, oasele și sănătatea metabolică
Ceai pentru menopauză – ameliorează bufeurile, transpirațiile, iritabilitatea
Salvia menține temperatura normală a corpului la menopauză și atenuează valurile de căldură

Surse articol:

1. Marsha McCulloch, 15 health and nutrition benefits of sesame seeds, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/sesame-seeds#TOC_TITLE_HDR_6
2. Kari Anne Wright, 7 foods that can raise estrogen levels in menopause and help you feel better: https://www.youtube.com/watch?v=DDHpQAAE_zA&ab_channel=KariAnneWright

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.