Varza întârzie menopauza și îmblânzește simptomele deja instalate – cum se face cura

Legumele crucifere sunt un grup de alimente esențiale pentru dieta femeilor care au intrat la menopauză sau în perioada de perimenopauză.

Aceste alimente ajută la reducerea simptomelor și disconfortul provocat de scăderea nivelului de estrogen din corp. În plus, compușii pe care îi conțin susțin sănătatea întregului organism.

Varza - aliatul tau la menopauza

Varza – aliatul tau la menopauza: Stockking

Cruciferele – aliatul tău la menopauză

Legumele crucifere conțin CYP450 – o enzimă implicată în faza 1 de detoxifiere a ficatului. Ajută atât la crearea de hormoni, cât și la descompunerea și eliminarea lor din organism.

În urma consumului de crucifere rezultă un compus numit diindolilmetan (DIM). Acesta influențează metabolismului estrogenului liber și reduce valurile de căldură asociate cu menopauza.

Fitoestrogenii (hormoni vegetali) din legumele crucifere contribuie de asemenea la echilibrarea hormonilor și reducerea bufeurilor.

Un alt compus valoros din legumele crucifere este indole-3-carbino (I3C). Acesta contribuie la metabolismul și reglarea excesului de estrogen. De fapt, I3C este un precursor al DIM.

Studiile au arătat că are proprietăți anticancerigene, fiind în mod deosebit benefic în cancerul mamar și cervical.

Legumele crucifere conțin carotenoizi – antioxidanți care protejează celulele de boli. Sunt de asemenea o sursă bună de fibre, care sprijină digestia și eliminarea surplusului de colesterol și a toxinelor din corp.

Preîntâmpină apariția simptomelor de menopauză

Prin faptul că susțin procesele de detoxifiere ale ficatului, legumele crucifere ajută la descompunerea și eliminarea hormonilor „murdari” și la reglarea lor. În consecință, riscul de aparție a simptomelor de menopauză este mai mic.

Un studiu publicat în 2017 în jurnalul „Breast Cancer Research and Treatment” a concluzionat că femeile care mănâncă mai multe legumele crucifere (400-800 g/zi) au șanse mai mici să experimenteze simptome de menopauză și oboseală. Studiul a fost realizat pe paciente care au supraviețuit în urma unui cancer la sân.

Legume din familia cruciferelor

Iată alimentele care compun familia cruciferelor (Brasiaceae):

  • varza
  • conopida
  • broccoli
  • ridichea
  • hreanul
  • gulia
  • rucola
  • frunzele de muștar
  • năsturelul

Cura cu varză pentru întârzierea sau îmblânzirea menopauzei

Cea mai consumată legumă cruciferă la români este varza – atât în stare crudă, cât și în stare murată.

O cură de 3 luni cu varză ajută la secreția estrogenului și la reglarea răspunsului receptorilor din corp la acest hormon.

Varza este utilă atât înainte, cât și după apariția menopauzei. Dacă este consumată în perioada de premenopauză, ea întârzie instalarea menopauzei.

Dacă este consumată după apariția menopauzei, ea atenuează considerabil simptomele. Mai precis, varza diminuează starea de nervozitate, transpirația abundentă și bufeurile.

Cura constă în consumul zilnic a 200 de grame de varză crudă – sub formă de salată sau suc.

Varza previne osteoporoza

Un alt beneficiu important al legumelor crucifere pentru femeile menopauzale este că sprijină sănătatea oaselor. Acestea previn osteoporoza, dar și prolapsul uterin. Varza roșie conține mai mulți antioxidanți decât varza albă.

Varza murată reduce balonarea și constipația

Varza murată este de preferat atunci când există alte probleme care însoțesc menopauza, precum balonarea și constipația.

Varza murata - beneficii la menopauza

Varza murata – beneficii la menopauza: Azerbaijan stockers

200 de grame de varză murată pe zi ajută la reglarea tranzitului și a florei intestinale. Favorizează eliminarea toxinelor și curățarea colonului.

Beneficiile consumului de varză nu se opresc aici. Acest aliment banal ajută la scăderea nivelului de colesterol și a greutății corporale.

Ajută la scăderea colesterolului și la slăbit

Luarea în greutate este o problemă des întâlnită la femeile de vârstă menopauzală. Supa de varză și salatele de varză optimizează curele de slăbire. Vitamina C din varză susține imunitatea.

Precauții și contraindicații

Varza, broccoli și alte legume crucifere nu sunt bine tolerate de persoanele cu simptome de IBS (intestin iritabil) sau SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire).

Cei cu probleme digestive sau afecțiuni tiroidiene ar trebui să consume legumele crufiere gătite, iar nu crude, și în cantități mici.

Cruciferele trebuie servite de asemenea cu moderație de persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui. Vitamina K pe care o conțin pot afecta eficiența acestora.

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte remedii pentru menopauză:

Trifoiul roșu, prietena femeilor la menopauză – susține hormonii, oasele și sănătatea metabolică
Ceai pentru menopauză – ameliorează bufeurile, transpirațiile, iritabilitatea
Cura cu pătrunjel pentru femeile aflate la menopauză – dr. Eugen Giurgiu
Salvia menține temperatura normală a corpului la menopauză și atenuează valurile de căldură

Surse articol:

1. Catriona, Christmas red cabbage for menopause relief, The Hormone Fairy: https://www.thehormonefairy.co.uk/christmas-red-cabbage-for-menopause-relief/
2. Nourish Nutritional Therapy, Brassicas: a woman’s secret weapon when waging the war against menopause symptoms: https://www.nourish-nt.com/blog/2021/1/16/brassicas-a-womans-secret-weapon-when-waging-the-war-against-menopause-symptoms
3. Nomura SJO, Hwang YT, Gomez SL, Fung TT, Yeh SL, Dash C, Allen L, Philips S, Hilakivi-Clarke L, Zheng YL, Wang JH. Dietary intake of soy and cruciferous vegetables and treatment-related symptoms in Chinese-American and non-Hispanic White breast cancer survivors. Breast Cancer Res Treat. 2018 Apr;168(2):467-479. doi: 10.1007/s10549-017-4578-9. Epub 2017 Dec 11. Erratum in: Breast Cancer Res Treat. 2018 Jan 11;: PMID: 29230660; PMCID: PMC5928523.
4. Mariana Borloveanu, Un ajutor de preț în perioada menopauzei și constipații, Leacuri Mănăstirești, Vol. 2, Editura Lumea Credinței, București, 2019, p. 17

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.