Trifoiul roșu, prietena femeilor la menopauză – susține hormonii, oasele și sănătatea metabolică
√ Articol bazat pe studii științifice
Despre această plantă trebuie să afle și să știe toate femeile. La un moment dat în viața lor vor avea nevoie de sprijinul ei.
Trifoiul roșu poate fi considerată planta menopauzei. Ea constituie un aliat de nădejde pentru femeile care trec prin această perioadă de schimbare hormonală majoră.
Această plantă aduce beneficii suplimentare în menopauză, care vizează în special sănătatea metabolică, atât de mult afectată astăzi.
Cuprins
Trifoiul roșu – descriere
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) crește la noi în țară în mod spontan. O putem recunoaște ușor după florile sale violet-roșiatice, frumos mirositoare și dulci la gust.
Trifoiul roșu este o plantă hrănitoare, dulce, răcoritoare și calmantă. Conține foarte multe substanțe nutritive, mai ales minerale, precum calciu, magneziu și potasiu.
Se remarcă și prin conținutul de antioxidanți (polifenoli) și hormoni vegetali (fitotestrogeni).
Trifoiul roșu – proprietăți
Ceaiul de trifoi roșu are deopotrivă efecte nutritive, profilactice și terapeutice. Fiind o plantă care hrănește organismul, ajută la menținerea sănătății.
Trifoiul roșu are o acțiune alterativă semnificativă. Plantele alterative curăță sângele, tratează afecțiunile pielii, reduc inflamația și infecțiile cronice.
Trifoiul roșu este, pe înțelesul tuturor, un bun detoxifiant. Ea ajută corpul să elimine deșeurile metabolice.
Detoxifiantă, stimulentă, imunitară, anticancerigenă
Prin purificarea sângelui de toxine, pielea se curăță și funcțiile generale ale corpului sunt optimizate sau recuperate.
Mai exact, trifoiul roșu reface funcția ficatului, pune limfa în mișcare și stimulează digestia.
Prin faptul că înlătură stagnarea limfei, trifoiul roșu ajută la întărirea imunității și prevenirea infecțiilor.
O recenzie publicată în anul 2021 în Jurnalul de Medicină Tradițională Chineză raportează de asemenea proprietăți antioxidante și anticancerigene ale plantei.
Trifoiul roșu ameliorează simptomele neplăcute de menopauză și îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular. Compușii săi ajută la reglarea valorilor grăsimilor și zahărului din sânge.
Trifoiul roșu a fost investigat și în afecțiuni ale endometrului, sânului, ale aparatului reproducător și pielii.
Planta menopauzei
Așa cum spuneam la începutul articolului, orice femeie ar trebui să aibă cunoștințe despre această plantă și cum le poate ajuta în perioadele critice.
Menopauza este un astfel de punct critic în viața unei femeie deoarece se petrec schimbări majore în corp.
Apar numeroase reacții neplăcute, precum bufeuri sau valuri de căldură, transpirații nocturne, irascibilitate, nervozitate.
O meta-analiză publicată în jurnalul „Nutrients” demonstrează eficiența trifoiului roșu în simptomele de menopauză cu care se confruntă femeile în perioada de peri- și post-menopauză.
Reduce frecvența bufeurilor zilnice
Studiile arată că izoflavonele pe care planta le conține ușurează bufeurile zilnice și reduce frecvența lor.
Fitoestrogenii sunt siguri și au riscuri foarte mici, comparativ cu hormonii sintetici de substituție.
Scade colesterolul și glucoza din sânge
Trifoiul roșu este o alternativă naturală la terapia hormonală în menopauză. În același timp, planta ar putea fi utilă și în sindromul metabolic.
Mai multe studii – pe animale și pe oameni – au arătat că planta și izoflavonii ei au activități hipolipidemiante, hipoglicemiante și anti-aterosclerotice.
O recenzie sistematică publicată în 2020 în jurnalul „Maturitas” a arătat că extractul de trifoi roșu corectează nivelurile anormale ale colesterolului, scăzând concentrația acestuia la femeile menopauzale.
Studiile au arătat că planta reduce inclusiv inflamația vasculară la această categorie de persoane.
Alte afecțiuni în care este indicat trifoiul roșu
Fitoterapeuții recomandă trifoiul roșu și în alte dezechilibre hormonale ale femeilor. Având un efect de reglare a estrogenului din corp, este util în infertilitate, sindrom premenstrual, sâni dureroși.
Iată și alte afecțiuni în care este benefic trifoiul roșu:
- coșuri, acnee
- pete
- erupții cutanate
- eczeme
- psoriazis
- ulcerații ale pielii
- scrufuloză
- limfa stagnantă
- osteoporoză
Cum se prepară corect ceaiul de trifoi roșu
Dacă ținem cont că trifoiul roșu este o plantă hrănitoare, infuzia trebuie să fie cât mai lungă, pentru a permite nutrienților să ajungă în apă.
Se pun 30 g de plantă proaspătă într-un borcan de sticlă. Se toarnă peste ea 1 litru de apă clocotită și se lasă la infuzat câteva ore.
Rosalee de la Foret are o rețetă personală de ceai cu trifoi roșu:
- 10 g de frunze și flori uscate de trifoi
- 10 g de frunze uscate de urzică
- 10 g de pai uscate de ovăz
- 3 căni de apă
Plantele se lasă la infuzat 4-8 ore. Ceaiul se poate servi cald sau rece, pe durata a 24 de ore.
Atenționări speciale
Rosalee de la Foret atrage atenția asupra faptului că preparatele din trifoi roșu din magazinele au o calitate redusă. Modul în care au fost culese, manevrate, uscate și depozitate lasă de dorit.
Botanista recomandă recoltarea plantei direct din natură. Nu este greu să faci asta, dat fiind că se găsește peste tot.
Trifoiul roșu se pune la uscat într-un singur strat, pentru a evita mucegăirea ei.
Precauții și contraindicații
Trifoiul roșu este contraindicat persoanelor care au sau au avut în trecut un cancer cu receptori de estrogeni pozitivi (ER).
Nu se cunosc efectele plantei pe perioada sarcinii și alăptării.
Trifoiul roșu poate interacționa cu dozele mari de Metotrexat.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole utile despre trifoiul roșu:
Consumați trifoi roșu – curăță excelent sângele, stimulează ficatul și bila!
Ceaiul de trifoi roșu echilibrează nivelul estrogenului crescut sau scăzut
Ceaiul de trifoi roșu – „detergentul sângelui”
Tinctura de trifoi roșu oprește răceala de la primele semne
Surse articol:
1. Mohsen A, Fatemeh K, Leila N, Mona P, Mohammad Z, Mozafar K. Pharmacological and therapeutic properties of the Red Clover (Trifolium pratense L.): an overview of the new finding. J Tradit Chin Med. 2021 Aug;41(4):642-649. doi: 10.19852/j.cnki.jtcm.20210324.001. PMID: 34392659.
2. Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
3. Mueller M, Jungbauer A. Red clover extract: a putative source for simultaneous treatment of menopausal disorders and the metabolic syndrome. Menopause. 2008 Nov-Dec;15(6):1120-31. doi: 10.1097/gme.0b013e31817062ce. PMID: 18724264.
4. Herbs With Rosalee, Red clover tea benefits (Trifolium pratense) herbs for menopause support: https://www.youtube.com/watch?v=YQW4v4kpf28&ab_channel=HerbsWithRosalee