Trifoiul roșu reglează hormonii feminini

O plantă foarte benefică sănătății femeilor este trifoiul roșu. În florile acestei buruieni invazive se tăinuiesc o mulțime de nutrienți și compuși cu potențial terapeutic.

Trifoiul roșu reglează hormonii feminini

Trifoiul roșu reglează hormonii feminini

Trifoiul roșu (Trifolium pratense) se comportă ca un adaptogen estrogenic. Acesta este motivul pentru care ajută la modularea hormonilor sexuali din corpul femeii.

Trifoiul roșu – adaptogen estrogenic

Un adaptogen estrogenic este un agent care crește sau scade nivelul estrogenului în funcție de necesitatea organismului.

Acest lucru înseamnă că puteți apela la ajutorul acestei plante și dacă aveți un exces de estrogen (dominanță estrogenică) și dacă aveți un deficit de estrogen.

Trifoiul roșu acționează asupra hormonilor din corp datorită fitoestrogenilor pe care îi conține precum izoflavone și coumestrol.

Coumestrolul este un estrogen natural mai puternic decât genisteina din boabele de soia. Poate fi benefic în perioada care precede menopauza sau chiar la menopauză, când estrogenul intră pe o pantă descendentă.

Menopauză sau nivel crescut de estrogen

Neplăcerile aduse de deficitul de estrogen la menopauză sunt bine-cunoscute: bufeuri sau valuri de călduri, transpirații nocturne, depresie, anxietate, iritabilitate, tulburări de somn sau insomnie.

Trifoiul roșu poate avea și o acțiune anti-estrogenică. Această plantă inhibă atașarea de estradiol, ușurând astfel simptomele cauzate de dominanța estrogenică.

Foarte multe femei au un nivel crescut de estrogen dăunător în corp și nu știu.

Citește și – Alimente (și alte produse) cu efecte estrogenice – evită-le dacă ai un nivel crescut de estrogen în corp

Dominanța estrogenică este emblematică pentru o listă lungă de afecțiuni specifice femeilor:

→ sindrom premenstrual
→ celulită, varice
→ grăsime pe burtă și șolduri
→ cancer la sân, tiroidă, ovare, uter, endometrial
→ chisturi la sân
→ noduli la tiroidă
→ chisturi ovariene
→ fibrom uterin
→ polipi uterini
→ endometrioză
→ infertilitate

Trifoiul roșu poate fi util în toate aceste cazuri. Pe lângă acțiunea sa de echilibrare hormonală, are proprietăți antioxidante, antitumorale, antispasmodice și antiinflamatoare.

Curăță sângele și ajută la tratarea bolilor de piele, precum eczeme sau psoriazis.

Citește și – Consumați trifoi roșu – curăță excelent sângele, stimulează ficatul și bila!

Reduce febra, ajută în răceală, bronșită, astm și inflamații pulmonare. Atenuează simptomele bolilor inflamatorii, precum gută sau artrită.

Cum se prepară ceaiul de trifoi roșu

Ingrediente

• 1-3 lingurițe de flori de trifoi roșu
• 250 ml de apă clocotită

Mod de preparare

Fierbeți apa și turnați-o peste florile de trifoi. Acoperiți vasul și lăsați la infuzat 15-20 de minute. Se pot consuma câte 3 ceaiuri pe zi.

Trifoiul roșu poate fi administrat și sub formă de tinctură, potrivit prospectului.

Dacă aveți prea mult estrogen în corp și vă confruntați cu una din afecțiunile din lista de mai sus, este important să corectați și dieta. Includeți mai multe legume crucifere, alimente și plante amare, care ajută ficatul să elimine excesul de estrogen dăunător.

Evitați de asemenea pe cât se poate produsele care conțin perturbatori endocrini (ex. deodorante) și plasticul.

Precauții și contraindicații

La un procent mic de femei, trifoiul roșu poate provoca reacții opuse. Dacă tulburările hormonale de care suferiți se înrăutățesc, încetați consumul acestei plante.

Trifoiul roșu este contraindicată în sarcină, cancere hormonale și pe durata tratamentelor cu anticoagulante sau cu 2 săptămâni înainte și după o intervenție chirurgicală.

Surse articol:

1. Magdalena Wszelaki, Red clover infusion (tea), Hormones and Balance: https://hormonesbalance.com/recipes/red-clover-infusion-tea/
2. The Herbal Academy, Red clover, red clover, bring healing on over: https://theherbalacademy.com/red-clover-tea/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.