NIVEL scăzut de ESTROGEN – cauze, simptome, complicații, soluții

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Deși prezent în cantități relativ mici în corp, estrogenul are un impact puternic asupra stării de sănătate a femeilor. Este asociat în mod special cu dezvoltarea feminină în perioada de pubertate și a ciclului reproductiv.

Acest hormon afectează însă numeroase funcții și organe din corp, inclusiv oasele și starea emoțională. Din acest motiv, scăderea sau creșterea nivelului său poate cauza diferite simptome și probleme de sănătate.

Nivel scazut de estrogen – simptome cauze remedii

 

Estrogenul este produs în mare parte de către ovare. Deficitul de estrogen poate afecta femeile de toate vârstele. Însă cele care au tulburări de alimentație, precum anorexie, au un risc mai mare de estrogen scăzut.

Estrogen scăzut – cauze

Orice afecțiune sau problemă de sănătate care afectează sau dăunează ovarelor poate duce la scăderea producției de estrogen în corp.

Principalul factor de risc al deficitului de estrogen este însă vârsta. Pe măsură ce o femeie se apropie de vârsta menopauzei, este normal ca acest hormon să scadă. De altfel, el începe să se diminueze cu câțiva ani înainte de instalarea menopauzei (în perioada de premenopauză).

Alte cauze ale deficitului de estrogen sunt:

– insuficiența ovariană prematură
– boli congenitale, precum sindromul Turner
– afecțiuni ale glandei tiroide
– efectuarea de exerciții fizice excesive
subponderalitate (greutate corporală sub limita normală)
chimioterapia
proasta funcționare a glandei pituitare
istoric familial de probleme hormonale

Nivel scăzut de estrogen – simptome și complicații

Datorită faptului că este un hormon esențial, estrogenul poate cauza o paletă largă de simptome atunci când scade sub valoarea optimă:

menstruații neregulate – estrogenul este unul din hormonii principali controlează ciclul menstrual; scăderea lui sub limită poate duce la dereglarea menstruației (cicluri absente sau neregulate);
infertilitate – un nivel mic de estrogen poate împiedica ovulația și implicit sarcina, crescând riscul de infertilitate;
slăbirea oaselor – estrogenul ajută la menținerea oaselor puternice și sănătoasă; când nivelul lui scade, densitatea osoasă poate să scadă și ea; de pildă, femeile în perioada de post-menopauză sunt mai predispuse la osteoporoză și fracturi osoase;
bufeuri – îndeosebi femeile la menopauză experimentează bufeuri sau valurile intense de căldură cauzate de scăderea estrogenului;
depresie – estrogenul crește serotonina – un neurotransmițător din creier asociat cu starea de bine; scăderea nivelul de estrogen poate duce la scăderea serotoninei, contribuind astfel la schimbări de dispoziție sau stări depresive;
infecții urinare frecvente – acest risc apare din cauza subțierii țesutului din uretră, care se poate dezvolta în urma scăderii nivelului de estrogen.

Ce efecte are estrogenul asupra greutății corporale

Hormonii, inclusiv estrogenul, contribuie la controlul greutății corporale și a cantității de grăsime pe care corpul o stochează. Estrogenul scăzut, mai ales în premenopauză și menopauză, poate favoriza creșterea în greutate a femeilor.

Un aspect interesant este că în timpul menopauzei apar schimbări în ceea ce privește zonele în care se depozitează grăsimea. În general, femeile au mai multă grăsime pe șolduri și pe coapse. Un studiu publicat în Journal of Climacteric susține că scăderea nivelului de estrogen determină depunerea grăsimii la nivelul abdomenului.

Un nivel scăzut de estrogen este asociat de obicei cu creșterea în greutate la femei, însă acest proces poate fi evitat. O femeie la menopauză poate preveni luarea în greutate printr-o dietă sănătoasă și mișcare fizică regulată.

Cum poți ști că ai un nivel scăzut de estrogen

Medicul poate pune diagnosticul de estrogen scăzut printr-o examinare fizică și prin evaluarea simptomelor și a istoricului de boli a pacientei.

Indicatorii principali ai deficitului de estrogen sunt bufeurile și absența menstruațiilor. Însă aceste simptome pot să apară și din alte cauze, precum probleme ale glandei tiroide.

Pentru a descoperi cauza nivelului scăzut de estrogen, doctorul poate solicita un test de sânge pentru a verifica nivelurile hormonilor precum și teste adiționale pentru depistarea altor afecțiuni care ar putea produce simptome similare deficitului de estrogen.

Opțiuni de tratament

Nu toate femeile cu nivel scăzut de estrogen necesită tratament. Însă dacă simptomele sunt supărătoare, medicul poate concepe un tratament individualizat, luând în calcul cauză și simptome.

Terapia de substituție hormonală

De regulă, medicii prescriu terapia de substituție hormonală pentru corectarea nivelului scăzut de estrogen. Aceștia pot sugera o combinație de estrogen și progesteron, care poate ajuta la re-echilibrarea estrogenului la pacientele cu simptome de menopauză sau postmenopauză.

Medicamentele pot fi administrate oral, vaginal sau sub formă de injecții. Se prescrie de obicei cea mai mică doză care poate ameliora simptomele.

Terapia de substituție hormonală poate avea unele efecte secundare, precum balonare, dureri de cap sau sângerări vaginale. Ea este contraindicată femeilor cu un istoric de accident vascular cerebral, atac de cord sau hipertensiune arterială. Femeile care vor să urmeze acest tratament trebuie să se documenteze bine înainte cu privire la beneficiile și riscurile asociate.

În alte cazuri, doctorii pot prescrie estrogen simplu pentru tratarea deficitului.

Remedii naturale

Nu există prea multe metode naturale de crește a nivelului de estrogen. Cu toate acestea, anumite modificări ale dietei și stilului de viață pot ajuta la controlul simptomelor.

• Menținerea unei greutăți corporale sănătoase – subponderalitatea poate cauza scăderea estrogenului
• Reducerea cantității de exerciții fizice – practicate în exces, exercițiile fizice pot cauza un declin în producția de estrogen;
• Soia – un studiu mic sugerează că izoflavonele din soia pot reduce simptomele de menopauză cauzate de un estrogen mic; este însă recomandat să cereți sfatul medicului înainte de a include acest aliment în dietă, deoarece nu toate femeile îl pot consuma în condiții de siguranță.

Citește și ALIMENTE care scad nivelul de ESTROGEN și ajută la echilibrarea HORMONALĂ

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’4264′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: MaryAnn de Pietro, Cynthia Cobb, What happens when estrogen levels are low? articol publicat pe site-ul Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321064.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.