HORMONII controlează fiecare mișcare din corp (legătura dintre hormoni și boli)

Hormonii sunt tot mai des inculpați pentru diferitele probleme de sănătate de care suferim. De la scăderea energiei și creșterea în greutate, până la boli de oase, infertilitate și diabet, tulburările hormonale sunt considerate cauzele principale.

Câte din acest presupoziții sunt însă acoperite de știință? Cât la sută este adevăr, și cât mit?

Hormoni si boli

Ce sunt hormonii

Fără nici o îndoială, hormonii sunt vitali pentru starea noastră de sănătate și de bine. Ei funcționează ca niște mesageri în corp. Circulă prin fluxul sanguin către țesuturi și organe, ajutându-le să își împlinească sarcinile.

Glandele sistemului endocrin trimit hormoni care spun fiecărei părți din corp ce anume trebuie să facă, când și pentru cât timp. Acțiunea lor este lentă și în timp, afectând numeroase procese din corp, precum:

– creșterea și dezvoltarea
– metabolismul (modul în care corpul primește energia din alimentele consumate)
– funcția sexuală
– reproducerea
– dispoziția

Hormonii principali și rolurile lor în corp 

Hormonii ajută la controlul unui număr mare de funcții din corp. Ei controlează foamea, somnul, ciclurile reproductive, temperatura corpului, ritmul inimii și respirația, sănătatea părului, a pielii și a unghiilor.

Hormonii apetitului și metabolismului. Hormonii intestinali au un rol important în controlul metabolismului și digestiei. Ei controlează cât și când mâncăm, dar și modul în care corpul utilizează nutrienții din alimentele pe care le mâncăm. De pildă, leptina semnalizează creierul când suntem sătui. Un nivel scăzut de leptină duce la apariția senzației de foame.

T3 și T4. Glanda tiroidă produce 2 hormoni care reglează metabolismul (nivelurile de energie și greutatea corporală), temperatura corpului, creșterea pielii, a părului și a unghiilor, dezvoltarea creierului, controlul muscular, funcțiile digestive și a inimii, sau menținerea oaselor. Aceștia sunt trioodotironina (T3) și tiroxina (T4).

Melatonina. Hormonul care ne ajută să adormim și să dormim se numește melatonina. Corpul nostru produce melatonină în cicluri, în funcție de nivelul de lumină pe care îl primesc ochii. De aceea se speculează că dispozitivele electronice situate în apropierea patului poate duce la întreruperea somnului. Lumina generată de acestea duce la scăderea producției de melatonină de către corp, astfel încât nu ne mai este somn.

Insulina. Acest hormon este produs de celulele pancreatice ca răspuns la creșterea nivelului de zahăr din sânge. În toate tipurile de diabet există o anumită problemă legată de insulină: fie corpul nu poate produce suficientă insulină, fie nu o poate utiliza în mod optim.

Testosteronul. Acest hormon este produs în cantități mai mari în corpul bărbaților. Este implicat în pubertate, ajutând la stimularea dezvoltării trăsăturile masculine. Testosteronul este transformat în alt hormon, numit estradiol, la bărbați și femei pentru reproducere.

Estrogenul. Este unul din principalii hormoni reproductivi la femei. Este implicat în reglarea temperaturii corpului, depozitarea grăsimii, reglarea dispoziției, menținerea rezistenței oaselor, prevenirea osteoporozei și a bolilor cardiovasculare.

Cortizolul. Este hormonul care ajută corpul să răspundă la stres. El determină creșterea ritmului inimii, rata respirației și tonusul musculare, care ne pregătesc să ne apărăm sau să fugim. Cortizolul este de asemenea implicat în dezvoltarea fătului în ultima fază a sarcinii, la formarea de amintiri, controlul zahărului din sânge și a ratei metabolice.

Probleme cauzate de tulburările hormonale

Dacă un singur hormon nu funcționează cum trebuie, el poate declanșa o serie de acțiuni care afectează starea noastră de sănătate.

Dominanța estrogenului. Se referă la creșterea nivelului de estrogen peste nivelul progesteronului la femei. Este considerată cauza menstruațiilor dureroase și a problemelor asociate cu menopauza, precum anxietatea, oboseala, apetitul alimentar crescut și creșterea în greutate. Nu este însă o boală recunoscută din punct de vedere medical, ci doar o descriere a excesului de estrogen și a deficitului de progesteron.

Nivelurile acestor 2 hormoni se modifică în mod natural, atât zilnic, cât și în timpul perioadei menstruale. Estrogenul scade la pubertate, menstruație și la menopauză. Pastilele anticoncepționale și hormonii sintetici conțin estrogen care cresc nivelul estrogenului din corp. Steroizii cresc de asemenea nivelul de estrogen, precum și supraponderalitatea, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială sau tumorile ovariene și suprarenale.

Tensiunea premenstruală. Simptomele excesului sau deficitului de estrogen pot fi asemănătoare: probleme menstruale, oboseală, probleme de somn, tulburări de dispoziție, depresie, anxietate, creșterea apetitului.

Menstruații neregulate. Pot fi cauzate de perioada de dinainte de menopauză (perimenopauză), de menopauza propriu-zisă, de sindromul ovarelor polichistice sau de schimbarea bruscă a greutății corporale.

Menopauza. Îngrășarea neașteptată, tulburările de somn și modificările survenite în temperatura corpului se pot datora schimbărilor hormonale care au loc în preajma menopauzei.

Stresul. Creșterea în greutatea, lipsa de somn, anxietatea și sindromul intestinului iritabil sunt efecte secundare ale stresului sau ale altor dereglări din viața noastră.

Mit sau adevăr

BPA cauzează creșterea nivelului de estrogen

BPA este prescurtarea de la Bisfenol A, un compus chimic care se găsește în plastic și care mimează estrogenul din corp. există însă prea puține cercetări în acest domeniu. Fără îndoială, eliminarea plasticului din viața noastră de zi cu zi are efecte benefice cel puțin asupra mediului.

Alimentele influențează nivelul estrogenului

Produsele pe bază de soia sunt bogate în izoflavone (fitoestrogeni sau hormoni vegetali). Studiile sunt încă contradictorii în ceea ce privește efectele acestora asupra hormonilor din corp.

Legumele crucifere (broccoli, varza, conopida) pot ajuta la eliminarea excesului de estrogen din corp prin ficat.

Oboseala suprarenală

Se bănuiește că în spatele oboselii suprarenale se află stresul prelungit și nivelurile crescute de cortizol, care afectează funcția glandei suprarenale și duc la scăderea energiei și a bunei-dispoziții, la apariția senzației de ceață mentală, pofte alimentare și alte simptome vagi. Oboseala suprarenală nu este un diagnostic recunoscut din punct de medical.

Sfaturi pentru menținerea echilibrului hormonal

– protejați-vă cât puțin de stres
– faceți mai multă mișcare fizică (în special în mijlocul naturii)
– îmbunătățiți-vă dieta
– reglați-vă greutatea corporală sau eliminați surplusul ponderal (dacă este cazul)
– evitați utilizarea dispozitivelor care perturbă somnul în timpul nopții

Surse:

1. Hormone.org, Your Health and Hormones: https://www.hormone.org/your-health-and-hormones
2. Katrina Pace, Myth Buster – Are Your Hormones to Blame, Healthy Food: https://www.healthyfood.com/advice/myth-buster-are-your-hormones-to-blame/?state=requireSubscription

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.