Ceaiul de păpădie – util în tuse, pietre la bilă, colesterol, tensiune, circulație, varice, ulcerele gambei

Păpădia este în întregime comestibilă și medicinală. Totul se folosește, de la rădăcină, până la tulpini, frunze și flori.

Cele mai bune rezultate le dă planta proaspătă. Însă în afara sezonului putem consuma ceai de păpădie, tinctură sau sirop.

Ceaiul de papadie – util in tuse, pietre, colesterol, varice, ulcere

Ceaiul de papadie – util in tuse, pietre, colesterol, varice, ulcere

Nu lăsați sezonul păpădiei să treacă! Recoltați frunze și flori și puneți-le la uscat. Astfel veți avea din ce face ceaiuri la iarnă.

Din planta întreagă uscată se poate prepara o infuzie sau un decoct cu efecte binefăcătoare în multe boli.

Ce conține păpădia

Frunzele, tijele și florile de păpădie conțin vitamine, minerale și compuși biochimici importanți:

  • vitamina A
  • vitamina B1
  • vitamina C
  • vitamina D
  • potasiu
  • calciu
  • fosfor
  • fier
  • iod

În compoziția lor se găsesc de asemenea substanțe antibiotice, proteine, uleiuri volatile, acizi organici, antioxidanți (carotenoide) și principii amare. Păpădia are mai multă vitamina A decât morcovul.

Biologul și cercetătorul român Eugen Giurgiu ne spune cum se culege, cum se folosește păpădia și în ce afecțiuni ajută.

Când se recoltează păpădia (frunze, flori, rădăcină)

Părțile aeriene se culeg primăvara, înainte de înflorire sau în timpul formării bobocilor. Rădăcina se recoltează primăvara devreme și toamna târziu. Trebuie săpat pământul și dezgropată cu o cazma.

Rădăcina se spală, se taie fâșii sau cubulețe și se lasă la uscat. După uscare, planta se păstrează în pungi de hârtie, în locuri uscate, lipsite de umezeală.

Cum se prepară infuzia de păpădie

Ingrediente

  • 1-2 lingurițe de plantă uscată
  • 250 ml de apă clocotită

Mod de preparare

Autorul recomandă prepararea infuziei din planta întreagă. Însă dacă aveți doar frunze sau rădăcină, folosiți ce aveți.

Păpădia se lasă la infuzat în apa clocotită timp de 10 minute, după care infuza se strecoară. Se poate consuma până la 1 litru pe zi din acest ceai.

Cum se face decoctul de păpădie

Ingrediente

  • 1-3 lingurițe de plantă mărunțită
  • 250 ml de apă

Mod de preparare

Și în acest caz se poate folosi planta cu tot cu rădăcină, mărunțită bine înainte. Se pune la fiert în apă timp de 5 minute, apoi se filtrează. Se pot bea câte 2 căni de decoct pe zi, în cure de lungă durată.

Pentru uz extern, se recomandă prepararea unui decoct mai concentrat. Se folosesc în acest scop 4 linguri de plantă mărunțită la ½ litru de apă. Păpădia se fierbe un sfert de oră, apoi se strecoară.

În ce afecțiuni ajută ceaiul de păpădie

Biochimistul Eugen Giurgiu spune că ceaiul din flori uscate sau din rădăcină de păpădie se dădea în trecut celor cu dureri de ficat. Acesta se consuma în loc de apă în cazul afecțiunilor hepatice sau în probleme de circulație sangvină.

Ceaiul obținut din rădăcină de păpădie era utilizat de asemenea în bolile de rinichi și hemoragii.

Tuse, bronșită astmatiformă

Se prepară un decoct din 50 g de frunze și rădăcină de păpădie, fierte 2 minute într-un litru de apă. Stingeți focul și lăsați decoctul la infuzat în 10 minute.

Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, înaintea meselor. Trebuie administrat și momentul în care apare un acces de tuse sau astm.

Pietre la bilă sau rinichi

Ceaiul de păpădie poate fi folosit într-o cură de eliminare a calculilor biliari. Planta are deopotrivă efecte diuretice, depurative și laxative. Favorizează eliminarea acidului uric, fiind utilă în gută.

Ajută la dezagregarea calculilor renali și biliari. Combate litiazele și facilitează expulzarea pietrelor.

Dr. Giurgiu recomandă infuza din păpădie, preparată din 1-2 lingurițe de plantă uscată și mărunțită și 250 ml de apă clocotită.

Se lasă un sfert de oră la infuzat, după care se strecoară. În litiazele biliare se beau 3 căni de infuzie pe zi. Administrarea se face cu 20-30 de minute înaintea meselor principale ale zilei. Acest ceai stimulează eliminarea nisipului și a calculilor biliari.

Circulația sângelui

Păpădia ajută la normalizarea circulației sangvină și previne bolile de inimă. Ajută la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale.

Se prepară un decoct dintr-un pumn de frunze de păpădie și 1 litru de apă. După 5 minute de fierbere, ceaiul se strecoară.

Se consumă câte 1 cană de decoct după fiecare din mesele principale.

Hemoroizi, varice, ulcerul gambei, arterioscleroză, colesterol mare, tensiune crescută

Datorită efectului de îmbunătățire a fluxului sangvin, păpădia este benefică în varice, ulcere cronice ale gambei, hemoroizi, arterioscleroză și alte afecțiuni vasculare.

Contra varicelor și ulcerelor cronice de grambă, se vor bea câte 2-3 căni de infuzie pe zi. infuzia se face din 2 lingurițe de plantă mărunțită și 1 cană de apă clocotită.

Contra hemoroizilor se consumă infuzia sau decoctul, după indicațiile de mai sus. Tratamente se completează cu aplicări locale de terci din frunze proaspete de păpădie.

Persoanele cu hipertensiune arterială pot bea decoct din rădăcină de păpădie. Cei cu colesterolul mare trebuie să bea decoct de păpădie făcut din 15 g de frunze și 15 g de rădăcini, fierte timp de 30 de minute într-un litru de apă. Se consumă câte 1 cană, de 3 ori pe zi, cu 5 minute înainte de masă.

În afecțiunile inimii, afecțiunile vasculare și arterioscleroză se poate utiliza cafeaua de păpădie.

Articole similare

Vă recomand și alte articole despre păpădie și beneficiile acestei plante:

Digestie lentă sau dificilă, constipație? Beți ceai de păpădie!
Mestecați frunze și tulpini de păpădie dacă aveți diabet – scad zahărul din sânge 
Ceaiul de păpădie ajută în dereglările tiroidei și pietre la rinichi
Cura cu păpădie face minuni în bolile de ficat și de piele
Unguent de păpădie cu untură (doar 2 ingrediente) – rețetă + utilizări

Sursă articol: Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, pp. 120-133

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.