Mestecați frunze și tulpini de păpădie dacă aveți diabet – scad zahărul din sânge 

Pe cât de sever este diabetului, pe atât de simple sunt unele remedii pe care pacienții le pot folosi pentru gestionarea acestei boli.

Păpădia este un exemplu excelent! Această buruiană invadează grădinile, parcurile și aproape toate spațiile verzi. Este accesibilă tuturor și totuși nu mulți cunosc și apreciază valoarea ei terapeutică.

Mestecati frunze si tulpini de papadie daca aveti diabet - scad zaharul din sange

Mestecati frunze si tulpini de papadie daca aveti diabet – scad zaharul din sange

Păpădia are activitate antidiabetică

Păpădia este recomandată de mulți fitoterapeuți și cercetători în boala diabetului. Cele mai bune rezultate le dau tijele sau tulpinile acestei plante, precum și frunzele verzi. În restul anului se poate utiliza rădăcina de păpădie, care are beneficii impresionante.

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă binefăcătoare pentru stomac și digestie, pentru ficat, bilă, rinichi și piele.

Ajută în dezechilibrele glandulare, fiind deseori prescrisă persoanelor care suferă de diabet, obezitate sau colesterol crescut.

Un studiu din „Us National Library of Medicine National Institutes of Health” spune că păpădia este o plantă cu un rol cheie în diabet, grație proprietăților sale hipoglicemiante, antioxidante și antiinflamatoare. 

Scade zahărul și colesterolul din sânge

Conține acid cicoric și acid clorogenic – doi compuși bioactivi care ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Testele pe animale au arătat că aceste substanțe îmbunătățesc totodată secreția de insulină, un hormon responsabil cu reglarea glucozei din sânge și absorbția ei la nivelul mușchilor.

Potrivit unor cercetări pe animale, acizii cicoric și clorogenic reduc digestia alimentelor bogate în carbohidrați și amidon. Acest lucru contribuie la prevenirea creșterii zahărului din sânge după masă.

Alți trei compuși din păpădie cu proprietăți anti-diabetice sunt taraxasterolul, lactonele sesquiterpenice și acizii fenolici.

Nu doar părțile aeriene ale păpădie sunt utile în diabet, ci și cele subterane. Un studiu a arătat că ceaiul din rădăcină de păpădie (400 mg/kg) a redus semnificativ concentrația de glucoză din sânge la șoarecii diabetici.

O recenzie apărută în 2016 în „The Review of Diabetic Studies” confirmă potențialul păpădiei de a ajuta la prevenirea și tratarea diabetului de tip 2.

Reglează metabolismul zahărului și grăsimilor din sânge

O recenzie și mai recentă, publicată în anul 2022 în jurnalul „Foods” susține beneficiile păpădiei în terapia bolilor din cadrul sindromului metabolic.

Sindromul metabolic se referă la un număr de afecțiuni coexistente, precum obezitatea abdominală, tulburări ale metabolismului carbohidraților și grăsimilor, diabet, hipertensiune arterială sau ateroscleroză.

Rezultatele studiilor sugerează că păpădia ajută la reglarea metabolismului zahărului și lipidelor din sânge.

Citește și – Cura cu păpădie pentru obezitate, tulburări metabolice și colesterol crescut

Cum se folosește păpădia în diabet

Biologul și cercetătorul Eugen Giurgiu recomandă diabeticilor o cură îndelungată cu păpădie. Acesta citează studiile realizzate pe americani care au demonstrat că tijele și frunzele verzi de păpădie ameliorează semnificativ diabetul în câteva săptămâni.

Aproape 50% dintre participanți au putut să reducă treptat doza de insulină.

„Se folosesc doar tijele și eventual salata, siropul de păpădie cu miere fiind, evident, contraindicat în această afecțiune”.

Autoarea germană Maria Treben recomandă diabeticilor să consume câte 10 tije (tulpini) de păpădie în fiecare zi, fie ca atare, fie sub formă de salată.

Citește și – Mestecă 6 tulpini de păpădie în fiecare zi – reglează metabolismul, scad glicemia, vindecă ficatul, înlătură oboseala

În luna mai, după ce păpădia a înflorit, se poate face o cură de 30 de zile cu câte 10-15 tulpini pe zi. Acestea se culeg cu tot cu flori și se spală bine. Se îndepărtează florile și se mestecă doar tijele.

Dr. Virginia Ciocan, un alt cercetător și biolog român cunoscut, spune că studiile au demonstrat că tijele florale de păpădie diminuează nevoia de medicamente cu insulină.

Se consumă câte 100-150 g de tulpini pe zi, cu 30 de minute înainte de fiecare masă. Păpădia este utilă și în curele de slăbit.

Culegeți plantele medicinale/comestibile doar din locuri curate, nepoluate!

Surse articol:

1. Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016 Summer-Fall;13(2-3):113-131. doi: 10.1900/RDS.2016.13.113. Epub 2016 Aug 10. PMID: 28012278; PMCID: PMC5553762.
2. Adrienne Seitz, Rachael Ajmera, Ansley Hill, 13 Emerging health benefits of dandelion: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
3. Kania-Dobrowolska M, Baraniak J. Dandelion (Taraxacum officinale) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome. Foods. 2022 Sep 15;11(18):2858. doi: 10.3390/foods11182858. PMID: 36140985; PMCID: PMC9498421.
4. Jessica Knibbs, Type 2 diabetes: a lesser-known supplement which could help lower your blood sugar, Express.co.uk: https://www.express.co.uk/life-style/health/1291444/type-2-diabetes-symptoms-signs-dandelion-lower-blood-sugar
5. Eugen Giurgiu, Păpădia, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, p. 129

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.