Știți cine a inventat Nechezol? Cafeaua din năut și ovăz, cu gust de nostalgie (după comunism?)
Astăzi, cafeaua nu mai este un lux, însă pe vremea comunismului, această băutură era o tratație de lux, ocazională.
În anii ’80, românii nu își permiteau să consume cafea la ordinea zilei. Cei care nu aveau cunoscuți sau relații în străinătate și posibilități să cumpere cafea adevărată, apelau la un substitut, anume la Nechezol.
Cine a inventat?
Nechezol era un înlocuitor de cafea, pe bază de năut și ovăz. Avea totuși cafea adevărată în proporție de 20%.
Nechezolul a fost inventat de un bucureștean ingenios, Alecu Radu, care lucra la o fabrică de cafea. Acesta a dorit să producă un tip de cafea care să fie disponibilă pentru români.
Astăzi nu se mai găsește cafea din năut sau ovăz, ci au apărut alte substitute de cafea, pe bază de cicoare, orz, secară sau păpădie.
Nechezol din rădăcină de păpădie
Cei de la SONNENTOR comercializează Nechezol din rădăcină prăjită de păpădie. Pe lângă rolul de înlocuitor de cafea, acest tip de Nechezol are efecte terapeutice.
Poate fi consumat ca o băutură terapeutică. Rădăcina de păpădie este un anticancerigen puternic.
The Naturopathic Herbalist scrie că radacina de papadie (Taraxacum officinalis) stimulează sistemul digestiv și în special ficatul. Această plantă ajută în bolile de ficat și vezică biliară.
Reduce inflamația și stagnarea. Este recomandată în icter, colelitiază, toxicitate metabolică.
Americanii nativi foloseau păpădia – frunzele și rădăcina – pentru a se trata de afecțiunile hepatice, afecțiunile rinichilor, umflături, boli de piele și arsuri stomacale. Fierbeau planta în apă și consumau ceaiul.
În medicina tradițională chineză, păpădia este întrebuințată în probleme ale stomacului, apendicită, inflamația sânilor, lipsa de lapte matern. Europenii apelează la această plantă în caz de diaree, febră, diabet, afecțiuni oculare.
Rădăcina de păpădie are efecte alterative, adică detoxifiante. Favorizează eliminarea toxinelor, de aceea dă rezultate bune în bolile articulare, gastrointestinale și de piele, precum acnee, eczeme enterită, gastrită cronică și artrită.
Cum se prepară cafeaua din păpădie Nechezol
Spre deosebire de cafeaua originală, Nechezol din păpădie putea fi consumat în orice moment al zilei.
Se folosesc 1-2 linguri la o cană (200 ml) de apă. Planta se pune într-un filtru de ceai și se fierbe în apă 5-10 minute.
Se servește ca atare, sau cu un strop de lapte. Puteți îndulci cafeaua de păpădie cu stevia, eritritol sau green sugar.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte articole pe această temă, pe care vă recomand să le citiți:
Cafea anticancerigenă din rădăcini de păpădie și brusture
Cafeaua de păpădie – benefică în afecțiunile stomacului, ficatului și inimii
Cum să faci cafea din păpădie – un curățitor excelent pentru ficat și sânge
Cafea din ghindă și năut – mai energizantă decât cafeaua clasică (rețetă)
Surse articol:
1. The Naturopathic Herbalist, Taraxacum officinalis: https://thenaturopathicherbalist.com/2015/09/10/taraxacum-officinalis/
2. Mount Sinai, Dandelion: https://www.mountsinai.org/health-library/herb/dandelion
3. Mariana Iancu, Povestea nechezolului, Adevărul.ro: https://adevarul.ro/stiri-interne/societate/povestea-nechezolului-licoarea-care-inlocuia-2241446.html