Păpădia – un maestru în detoxifierea ficatului
Una din plantele care ocupă primele poziții în topul celor mai recomandate remedii pentru ficat și detoxifiere este păpădia. În special rădăcina acestei plante.
Lecțiile despre rădăcina de păpădie în sănătatea ficatului sunt printre cele mai importante în cursurile botaniștilor occidentali. Această plantă susține sănătatea ficatului prin mai multe mecanisme.
Cuprins
Păpădia asistă ficatul în procesele de detoxifiere
Ficatul este organul cel mai solicitat pentru eliminarea deșeurilor metabolice și a toxinelor din fluxul sangvin. Cu cât mai curate sunt vasele de sânge, cu atât mai mult oxigen și nutrienți ajung la organele corpului.
Un ficat care funcționează bine este așadar esențial pentru sănătatea vaselor sangvine și a întregului organism.
Funcția ficatului poate fi considerabil îmbunătățită cu ajutorul plantelor. Cele mai bune sunt plantele alterative sau depurative, adică cele care ajută la purificarea sângelui.
Păpădia asistă ficatul în procesele de detoxifiere. Beneficiile sale au fost demonstrate științific.
Rădăcina acestei plante are o acțiune protectoare asupra celulei hepatice împotriva toxinelor cauzate de alcool.
Păpădia crește capacitatea antioxidantă și reduce peroxidarea lipidelor, adică degradarea lipidelor din membranele celulare, proces care poate duce la lezarea celulară sau chiar la moartea celulelor.
Citește și – Cura cu păpădie face minuni în bolile de ficat și de piele
Păpădia ajută de asemenea pielea să devină mai suplă și mai curată, prin îmbunătățirea funcției ficatului.
Rădăcina de păpădie – tonic hepatic și digestiv
Chinezii consideră păpădia o plantă cu o energie răcoritoare, care înlătură fierbințeala și toxinele din corp.
Rădăcinile de păpădie au fost folosite în scop medicinal încă din anul 1800. Pe vremea aceea licorile din păpădie erau prescrise ca tonice hepatice în purificarea sângelui, constipații, amețeală, dureri de cap, secreții biliare excesive, malarie.
Ceaiul din rădăcină de păpădie este astăzi recomandat cu precădere în protocoalele de detoxifiere. Acesta fortifică nu doar funcțiile ficatului, ci și funcțiile digestive și canalele stomacului.
Acționează ca un tonic amar și laxativ blând în dispepsie, constipație, inapetență, probleme biliare, digestie lentă sau dificilă.
Citește și – Mestecă 6 tulpini de păpădie în fiecare zi – reglează metabolismul, scad glicemia, vindecă ficatul, înlătură oboseala
Ceaiul de păpădie, consumat de 3-4 ori pe zi ameliorează iritațiile stomacale care nu pot fi calmante cu medicamente.
Ceaiul de păpădie este în mod deosebit benefic primăvara, pentru stimularea ficatului și a digestiei după mesele grele, calorice din perioada rece.
Energizant, prebiotic, nutritiv
Prin curățarea profundă pe care o produce în corp, păpădia ajută la creșterea nivelului de energie.
Are de asemenea efecte nutritive. Conține diverse vitamine și minerale, precum și antioxidanți care protejează celulele și țesuturile.
Câțiva din compușii săi valoroși sunt: fibrele prebiotice (inulina), lactonii sesquiterpeni, taraxasterol, taraxerol, acid clorogenic și acid cicoric. Aceștia au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice, antiobezitate și anticancerigene.
Cum să faci ceai din rădăcină de păpădie – rețetă
Ingrediente
- 2 linguri de rădăcină de păpădie uscată
- 1 litru de apă
Mod de preparare
Spre deosebire de părțile aeriene ale plantelor care necesită doar infuzare, rădăcinile trebuie fierte (decoct). Puneți rădăcinile de păpădie la fiert în apă timp de 10-15 minute, la foc redus.
Rădăcina de păpădie poate fi asociată la prepararea ceaiurilor sau tincturilor cu alte plante benefice pentru ficat, precum armurariu, rădăcina de brusture sau turmeric.
Rădăcina de păpădie este contraindicată pe perioada sarcinii și alăptării.
Citește și – Ceaiul de păpădie – excelent pentru detoxifiere și reglare hormonală la femei
Surse articol:
1. Superfood Evolution, Dandelion root tea and supplements, for detox support: https://www.youtube.com/watch?v=ysxTC_45Wx0&ab_channel=SuperfoodEvolution
2. Shelly Farrar Stoakes, Lipid peroxidation, News Medical.net: https://www.news-medical.net/life-sciences/Lipid-Peroxidation.aspx