Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!

Articol documentat

Păpădia este una din primele plante care răsar primăvara, și una din ultimele care rezistă până la finalul verii. Cu ea se deschide și se închide sezonul cald.

De la păpădie se pot folosi în scop medicinal toate părțile: rădăcina, tulpinile, frunzele și florile. Acțiunea ei este blândă și statornică. 

Papadia curata ficatul si sangele

Papadia curata ficatul si sangele

Rădăcina de păpădie curăță ficatul și pielea

Datorită efectelor sale diuretice și depurative, păpădia este folosită în diverse afecțiuni: acnee, eczeme, constipație, endometrioză, pietre la rinichi, mâncărimi, sindrom premenstrual.

Ajută la purificarea sângelui de toxine și în consecință funcția tuturor organelor se îmbunătățește. În plus, inclusiv pielea se curăță.

Citește și: Ceaiul de păpădie curăță petele de pe față, pistruii și acneea

Rădăcina de păpădie are o afinitate pentru ficat. Este considerată un tonic stimulator eficient pentru ficat. Mărește fluxul biliar și activitatea hepatocitului.

Îmbunătățirea funcției ficatului are efecte benefice asupra întregului organism. Mâncărimile pielii se calmează, pielea arată mai frumos, constipația dispare.

Păpădia înlătură excesul de hormoni

O mare parte din deșeurile acumulate în ficat este constituită dintr-un exces de hormoni. Iar păpădia ajută la eliminarea lor.

De aceea, rădăcina de păpădie contribuie la reglarea hormonală și poate fi utilă în cazul femeilor care suferă de endometrioză, sindrom premenstrual sau sindromul ovarelor polichistice.

Citește și: O cură de 30 de zile cu păpădie scade glicemia și nevoia de insulină la diabetici

Tonic hepatic cu păpădie

Common Wealth Center ne propune o tinctură benefică pentru ficat. Conține rădăcină de păpădie și alte plante care susțin funcția hepatică. Rețeta a fost publicată în cartea „Herbal Medicine for Beginners”.

Ingrediente

  • 40 g de pătlagină
  • 40 g de gălbenele
  • 40 g de coada-șoricelului
  • 28 g de rădăcină de păpădie
  • 28 g de rădăcină de angelică
  • 28 g de lemn dulce
  • 28 g de sunătoare
  • alcool de 45-70 de grade

Preparare

Amestecați toate plantele într-un bol și puneți-le într-un borcan de sticlă. Umpleți-l cu alcool și lăsați plantele la macerat 8-10 zile. Strecurați și păstrați tinctura în sticle închise la culoare.

Se pot lua câte 1-4 pipete, de 3-4 ori pe zi.

Din această formulă de plante se poate prepara și ceai. Sau se poate consuma doar ceai simplu de rădăcină de păpădie, câte 2-4 căni pe zi.

Frunzele de păpădie ajută rinichii și reglează lichidele din corp

Fitoterapeuții includ păpădia în categoria plantelor „alterative”. Acest tip de plante alterează procesele metabolice și stimulează funcțiile organelor eliminatorii (rinichi, ficat, plămâni, piele).

Plantele alterative restaurează treptat funcțiile organismului și cresc vitalitatea.

Multe din ele au efecte diuretice și hepatice. Dacă rădăcina sprijină funcția detoxifiantă a ficatului, frunzele de păpădie cresc diureza.

Diureticele înlătură de obicei o parte din mineralele esențiale prin urină. Frunzele de păpădie sunt bogate în calciu și potasiu, fapt care poate înlocui pierderile suferite prin excreție.

Trebuie să reținem că păpădia este benefică în afecțiunile marcate de stagnare: sângele este prost iar corpul conține cantități excesive de lichide.

Păpădia ajută de asemenea la reducerea edemelor și prevenirea creșterii tensiunii arteriale.

Mâncați frunzele de păpădie ca atare! Le puteți adăuga în salate.

Citește și: Când și cum se culeg frunzele de păpădie pentru salată (rețetă + beneficii)

Sau puteți bea zilnic o infuzie obținută din 2-3 linguri de plante și 250 ml de apă clocotită. Plantele se lasă la infuzat peste noapte, iar ceaiul se bea a doua zi, cu înghițituri mici. Faceți acest lucru zilnic, timp de câteva săptămâni.

Și florile de păpădie sunt comestibile. Le puteți adăuga în salate, alături de alte verdețuri. Sau le puteți infuza în miere. Vezi AICI rețeta nectarului de păpădie.

Surse articol:

  1. Ryn Midura, Dandelion: Herb of the week, Common Wealth Center: https://commonwealthherbs.com/dandelion-herb-of-the-week/
  2. The Naturopathic Herbalist, What is an Alterative? https://thenaturopathicherbalist.com/herbal-actions/a/alterative/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.