Când și cum se culeg frunzele de PĂPĂDIE pentru SALATĂ (rețetă + beneficii)

Păpădia este folosită ca remediu diuretic de peste 2.000 de ani în medicina chineză și indiană tradițională, precum și în dispepsie, arsuri stomacale, probleme ale ficatului, bilei și splinei, hepatită, anorexie.

Această buruiană, care crește la discreție la noi în țară, are proprietăți terapeutice nebănuite. 

Salată de Păpădie – Rețetă și Beneficii

Pe lângă efectele sale diuretice puternice, păpădia are proprietăți coleretice, antioxidante, anticoagulante, prebioitce, laxative, antiinflamatoare, anticancerigene, analgezice, antihiperglicemice, hipotensive, venotonice, imunitare, antivirale, antibacteriene, antifungice, antialergice.

Cercetătorul Virginia Ciocan citează utilizarea păpădiei în următoarele afecțiuni:

– astenie, anemie, carență de vitamine
– gastrită hiperacidă
– constipație
– afecțiuni biliare
– hepatită
– pietre la rinichi și bilă
– obezitate
– colesterol mărit
– hipertensiune arterială
– ateroscleroză
– gută, reumatism
– convalescență

_____________________________________________________________________________________________________

Păpădia este adesea folosită la salate datorită conținutului ei nutritiv foarte bogat. Germanii și austriecii au obiceiul de a așeza farfurioare cu tulpini de păpădie cu frunze și flori pe mesele din restaurante și pensiuni pentru cei doritori.

Păpădia conține cantități mari de potasiu (de trei ori mai mult decât alte diuretice naturale), calciu, fosfor fier, siliciu, sodiu, sulf, mangan, vitaminele A, B, C și D, substanțe proteice și amare, acid cafeic, acid folic, colină, inulină, alcaloizi, ulei esențial, fitosteroli.

_____________________________________________________________________________________________________

Cum se prepară salata de păpădie

Frunzele de păpădie se culeg doar din zone nepoluate. Cel mai prielnic moment al zilei este dimineața devreme, înainte ca florile să se deschidă. Păpădia culeasă la amiază poate fi foarte amară la gust.

Tulpinile și frunzele se spală sub un jet de apă rece, apoi se șterg cu un șervețel sau prosop. Nu trebuie tăiate cu cuțitul, ci se rup cu mâna și se pun în bolul de salată.

Se adaugă ceapă verde tocată mărunt, pătrunjel sau alte verdețuri (spanac, salată verde, leurdă), puțină sare și zeamă de lămâie sau oțet de mere. Se pot adăuga și roșii, castraveți, semințe și nuci.

Se consumă 3 salate pe zi: una dimineața (fără altceva), una la amiază și una seară, ca garnituri la alte mâncăruri. Se face o cură de 3 săptămâni.

_____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Bevin A. Clare, M.S. Richard S. Conroy, Ph.D. and Kevin Spelman, Ph.D. (Cand.), The Diuretic Effect in Human Subjects of an Extract of Taraxacum officinale Folium over a Single Day, J Altern Complement Med. 2009 Aug

2. González-Castejón M1, Visioli F, Rodriguez-Casado A., Diverse biological activities of dandelion, Nutr Rev. 2012 Sept: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22946853

3. Schütz K, Carle R, Schieber A., Taraxacum- a review on its phytochemical and pharmacological profile: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16950583

4. Virginia Ciocan, Păpădia, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Ed. Universitară, 2012, p. 95-96

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.