Cremă din păpădie, liliac și brusture – pentru riduri, dureri articulare, hemoroizi – rețetă veche, cu untură

Plantele de primăvară au un potențial vindecător uriaș, nebănuit. De multe ori, trecem indiferenți pe lângă aceste mici „doctorițe”, fără să beneficiem de ajutorul pe care ni-l întind în mod gratuit.

Păpădia, rostopasca, brusturele, urzica, liliacul, crinul – iată câteva exemple de plante sau flori care au potențial medicinal. Din ele putem obține nenumărate preparate cu rol curativ sau preventiv.

Crema din papadie, liliac si brusture - riduri, dureri, hemoroizi

Imagine sugestiva: Crema din papadie, liliac si brusture – riduri, dureri, hemoroizi: Freepik.com

Cât încă mai este liliacul înflorit, nu ezitați să încercați această cremă binefăcătoare. Rețeta îi aparține unei doamne din Republica Moldova, care o recomandă pentru diverse boli de piele.

Cremă din din păpădie, liliac și brusture – rețetă

Plantele se folosesc în stare proaspătă, pentru ca alifia să aibă un potențial terapeutic mai mare.

Ingrediente

  • 2 crenguțe de liliac înflorit
  • 1 mână de tulpini de păpădie înflorită
  • 2 frunze de brusture
  • 250 g de untură curată

Mod de preparare

Plantele culese se spală bine și se lasă puțin la zvântat pe masă. În câteva minute, toate insectele ascunse în ele ar trebui să iasă la iveală.

Rupeți doar florile și îndepărtați tulpinile de la liliac și păpădie. Florile rezervate se rup bucăți mici, la fel și frunzele de brusture.

Puneți untura într-o cratiță. Așezați-o pe foc. În momentul în care începe să clocotească ușor, adăugați toate plantele. Amestecați cu o lingură de lemn, astfel încât plantele să fie acoperite bine cu untură.

După ce au fiert 3-4 minute, stingeți focul. Acoperiți cratița cu capacul și lăsați plantele la infuzat în untura topită până dimineața (10-12 ore).

Puneți din nou vasul pe foc și încălziți amestecul până când untura se topește și devine lichidă. Strecurați-o printr-un tifon, storcând bine plantele, pentru a extrage tot lichidul.

Turnați lichidul obținut în borcănele mici de sticlă. Se lasă să se răcească bine, apoi se pune capacul, iar recipientele se dau la frigider.

După ce se răcește complet, untura se solidifică și poate fi aplicată pe piele ca o cremă. Are o culoare galbenă frumoasă și un miros floral, medicinal.

Mod de utilizare și indicații terapeutice

Această cremă de păpădie, liliac și brusture poate fi folosită pentru diverse afecțiuni:

  • coșuri, acnee, riduri
  • tăieturi, arsuri, răni ușoare
  • eczeme, psoriazis
  • hemoroizi interni și externi
  • dureri articulare, dureri musculare
  • răceală, tuse (se aplică pe spate sau pe piept și se face masaj)

Florile de liliac sunt folosite în medicina populară împotriva durerilor reumatice, dar și contra arsurilor. Sunt de asemenea un remediu cosmetic pentru ten.

Brusturele este renumit pentru eficiența sa în tratarea bolilor de piele. Are proprietăți depurative, antibacteriene și antifungice. Este recomandat în acnee, psoriazis, eczeme, riduri, ten îmbătrânit.

Păpădia are de asemenea o afinitate pentru piele. Este hidratantă și calmantă. Poate fi folosită pentru riduri, iritații, coșuri, acnee, pete pigmentare, piele uscată, rozacee, eczeme, psoriazis, dureri musculare, dureri de articulații sau tendoane, articulații înțepenite.

Note și sugestii

Dacă nu aveți untură curată, puteți folosi ulei de măsline sau ulei de cocos. Unii folosesc unt natural.

De la păpădie se pot folosi și tulpinile. Este recomandat să culegeți plantele din zone nepoluate.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de creme sau unguente naturale:

• Cum să faci ulei de păpădie pentru dureri articulare și afecțiunile pielii
Colagen natural pentru față – cremă anti-rid ușor de făcut în casă
Cea mai bună cremă pentru hemoroizi – ușor de făcut în casă!
Cremă din muștar și propolis pentru dureri de picioare – rețetă de casă

Sursă articol: Gătește cu Bunica_md Lidia Moraru, Probleme cu tenul, riduri pe față, dureri de articulații, hemoroizi: https://www.youtube.com/watch?v=t3E0h1tqGh8&ab_channel=G%C4%83te%C5%9FtecuBunica_mdLidiaMoraru

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.