Cum să faci jeleu din flori de păpădie – delicios ca mierea!
Florile păpădiei nu sunt doar comestibile, ci și foarte sănătoase! Reprezintă o reală sursă de inspirație pentru iubitorii de plante medicinale.
Din ele puteți obține ceaiuri, vinuri, siropuri și chiar un jeleu delicios, precum cel din rețeta de mai jos.
Păpădia – comestibilă și vindecătoare
Deși este una din cele mai sănătoase plante de pe planetă, o punem foarte rar pe farfuriile noastre.
Germanii au obiceiul să servească frunze de păpădie și tijele florale la mese în restaurante și pensiuni.
Din componentele păpădie se pot realiza numeroase rețete cu potențial nu doar culinar, ci și terapeutic.
Dacă aveți această plantă în grădină, exploatați-o la maxim! Nu o ignorați, nu încercați să o eradicați.
Rădăcina, tulpinile, frunzele și petalele de păpădie – toate sunt înzestrate cu virtuți tămăduitoare.
Planta este bogată în vitaminele A, C, E și K, potasiu, calciu magneziu și fier.
Conține de 8 ori mai mulți antioxidanți decât spanacul, de 5 ori mai multă vitamina K și E, de 3 ori mai multă vitamina A și de 2 ori mai mult calciu.
Citește și – Fursecuri cu miere și flori de păpădie – rapide, delicioase!
Jeleu din flori de păpădie – rețetă
Ingrediente
- 200 g de flori proaspete de păpădie
- 1/2 litru de apă
- 1 lămâie
- 600 g de zahăr gelifiant 2:1
Mod de preparare
Culegeți păpădia din locuri curate, nepoluate. Aveți nevoie doar de florile galbene. Acestea se rup chiar de sub pălărie, fără tulpină.
Prindeți mănunchiul de petale cu degetele și tăiați cu un foarfece porțiunea verde de dedesubt. Îndepărtați toate părțile verzi.
Puneți petalele într-un bol încăpător și turnați peste ele apa clocotită.
Acoperiți vasul și lăsați florile la infuzat peste noapte, la temperatura camerei.
A doua zi, strecurați infuzia printr-un filtru de cafea sau printr-un tifon des.
Transferați ceaiul obținut într-o cratiță și adăugați zahărul și sucul stors de la lămâie.
Fierbeți amestecul 4 minute, sau conform indicațiilor de pe pachetul cu zahăr gelifiant.
Când jeleul a atins consistența potrivită, luați cratița de pe foc și turnați-l în borcane sterilizate.
Înfiletați capacele și puneți borcanele în baie de apă pentru 10 minute.
Citește și – Sirop de păpădie pentru ficat, bilă, circulația sângelui
Sugestii de servire
Jeleul de păpădie are culoarea și consistența mierii de albine. Seamănă cu mierea chiar și la gust.
Poate fi servit pe pâine. Îl puteți adăuga în terciul de cereale.
Folosiți-l ca topping sau sirop pentru clătite și alte dulciuri.
Îl puteți utiliza chiar și la gătit.
Citește și – Vinul din flori de păpădie – cum se face și pentru ce este bun
Surse articol:
1. Tess Pennington, Dandelion Blossom Jelly, Ready Nutrition: https://readynutrition.com/resources/dandelion-blossom-jelly_29032014/
2. Learning English, Dandelions: One of the Healthiest Foods on the Planet: https://learningenglish.voanews.com/a/dandelions-one-of-the-healthiest-foods-on-the-planet-/4895704.html
3. Arta Vieții Sănătoase, Jeleu din flori de păpădie: https://artavietiisanatoase.wordpress.com/2018/05/11/jeleu-din-flori-de-papadie/