Sirop de păpădie pentru ficat, bilă, circulația sângelui
√ Articol documentat
Dacă obișnuiți să vă tratați cu plante și remedii naturiste, vă recomandăm un preparat delicios din flori de păpădie și lămâie.
Acest sirop de păpădie este benefic pentru ficat și multe alte afecțiuni.
Cuprins
Curățarea ficatului
Ficatul are o sarcină foarte grea – aceea de a curăța sângele și corpul de substanțele dăunătoare. Dacă stilul nostru de viață și alimentația nu sunt corecte, principalul organ care are de suferit este ficatul.
Acesta este unul din motivele pentru care ne simțim obosiți și lipsiți de energie.
De aceea este indicat ca ocazional, dar mai ales primăvara, să facem o cură de detoxifiere hepatică. Iar păpădia este una din cele mai bune plante pentru a realiza acest lucru.
Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!
Beneficiile păpădiei
Păpădia este o plantă spontană cu o valoare terapeutică excepțională. Nimeni nu trebuie să rateze sezonul păpădiei.
Primăvara se pot face cure cu tijele și frunzele sale, fiind utilă mai ales în diabet și în alte tulburări glandulare.
Florile pot fi utilizate în salate sau preparate sub formă de sirop. Iar din rădăcini (recoltate toamna) se pot face ceaiuri, tincturi sau cafea.
Păpădia revitalizează organismul după perioada de iarnă. Combate oboseala și are efect benefic asupra tractului digestiv și asupra rinichilor.
Întreaga plantă are proprietăți depurative. Stimulează eliminarea toxinelor din sânge și ajută la detoxifierea hepatică.
Este indicată și în obezitate, afecțiuni biliare, circulație deficitară, varice, gută și reumatism.
Citește și – Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!
Sirop de păpădie – rețetă
Ingrediente
- 200 g de flori de păpădie proaspete
- 1 kg de zahăr
- 1 lămâie
- 1 litru de apă
Preparare
Florile de păpădie se culeg din zone curate, ferite de poluare, primăvara.
Se lasă puțin pe o coală de hârtie să iasă toate insectele din ele. Se scutură bine, se spală și se toacă mărunt.
Se pun într-un borcan mare și se adaugă apa fierbinte. Lămâia se toacă cubulețe.
În rețetele mai vechi se recomandă ca lămâia să fie folosită cu tot cu coajă, însă din cauza nivelului mare de pesticide, este bine să o înlăturați.
Amestecați bine în borcanul, puneți capacul și lăsați florile la infuzat 4-6 ore. Strecurați apoi lichidul printr-o sită deasă. Stoarceți bine și florile, pentru a extrage tot sucul.
Puneți lichidul într-o cratiță, pe foc. Adăugați zahărul și amestecați. Lăsați să fiarbă o oră și jumătate, amestecând des.
Siropul de păpădie rezultat se păstrează într-o sticlă, la frigider.
Sirop de păpădie cu miere
Dacă vrei un sirop fără zahăr, puteți folosi miere. Florile se lasă la infuzat în apa fierbinte peste noapte. Dimineața, infuzia se strecoară și se adaugă sucul de lămâie proaspăt stors.
Pentru a obține un sirop grosuț, se pune o cantitate egală de miere.
Mod de administrare
Este indicat să se consume câte 5-7 linguri de sirop, după mese. Fitoterapeutul Constantin Milică spune că siropul de păpădie poate fi consumat în loc de gem, pe pâine cu unt, la micul-dejun. Are un gust foarte plăcut.
Ajută la curățarea sângelui și susține sănătatea ficatului.
Citește și – Cum să faci ulei de păpădie – bun pentru piele, dureri, inflamații
Surse articol:
1. Oana Hîncu, Remediu delicios pentru afecțiunile hepatice: https://doxologia.ro/familie/stil-de-viata/remediu-delicios-pentru-afectiunile-hepatice
2. Otilia Bălișteanu, Siropul de păpădie, un remediu excelent în bolile de ficat: https://doxologia.ro/sanatate/medicina-naturista/siropul-de-papadie-un-remediu-excelent-bolile-de-ficat
3. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Păpădia, Plante Medicinale – Tezaur Natural în Terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 124-125
[…] Fitoterapeutul Constantin Milică spune că păpădia nu trebuie să lipsească din cura de primăvară a niciunei persoane, datorită faptului că ajută la curățarea organismului, înlăturând în special toxinele din ficat și din sânge. […]