Cum să faci ulei de păpădie – bun pentru piele, dureri, inflamații

Vrei să știi cum se face uleiul de păpădie? Urmărește articolul nostru până la capăt. Vei afla nu doar modul de preparare, ci și modurile de utilizare și contraindicațiile.

Păpădia este o plantă din care se pot obține numeroase preparate medicinale. De altfel, în țări precum Germania, există deja diverse produse fitoterapeutice care conțin această plantă ca ingredient principal.

Ulei de papadie reteta

Ulei de papadie reteta: Macrovector – www.freepik.com

Toate părțile păpădie pot fi utilizat în scop terapeutic. Frunzele și tijele de păpădie fragede pot fi consumate ca atare sau adăugate la salate.

Inclusiv florile și rădăcinile pot fi procesate sub formă de ceai, sirop, vinuri medicinale sau chiar cafea (din rădăcini).

Citește și: O cură de 30 de zile cu păpădie scade glicemia și nevoia de insulină la diabetici 

O altă rețetă inedită este uleiul de păpădie. Acesta poate fi folosit ca ulei terapeutic sau cosmetic. Se prepară foarte ușor în casă.

Ulei de păpădie – rețetă

Dacă nu ai mai preparat până acum nici o tinctură sau un alt produs medicinal în casă, ai ocazia să începi cu această rețetă. Nu îți trebuie multe cunoștințe. Iar ustensilele necesare le ai, probabil deja în casă. Mai ai nevoie doar de flori de păpădie!

Ingrediente

• flori de păpădie
• ulei de măsline
• 1 borcan de sticlă
• 1 bucată de tifon

Cum se prepară uleiul de păpădie

Colectează florile de păpădie din zone curate, nepoluate. Evită pășunile și locurile din apropierea străzilor, pe unde circulă mașinile.

Este de asemenea indicat să le culegi la amiază, când soarele este sus pe cer și florile sunt deschise complet.

Spală florile bine și pune-le apoi într-o sită. Lasă-le să se scurg bine, apoi înșiră-le pe o coală albă de hârtie să se zvânte bine. Uscarea poate dura o zi întreagă.

Florile trebuie să fie uscate complet. Dacă mai conțin umezeală, uleiul se va deteriora mai repede.

Pune florile de păpădie într-un borcan de sticlă. Nu le îndesi, lasă-le lejere.

Umple borcanul cu ulei de măsline. Apasă-le cu o lingură pentru a te asigura că florile sunt acoperite și cufundate complet în ulei. Acoperă gura borcanului cu o pânză de tifon și leag-o cu un elastic.

Pune borcanul într-un loc întunecos din casă. Nu trebuie să fie nici cald, nici rece.

Citește și: Sirop de păpădie – o delicatesă care curăță sângele și înlătură oboseala ficatului

Lasă florile la infuzat în ulei 2 săptămâni. Sau mai mult dacă vrei. Verifică uleiul în mod regulat. Observă dacă apar semne de mucegai sau putrezire. Pentru a preveni deteriorarea uleiului de păpădie, amestecă bine în borcan după ce ai turnat uleiul, pentru a înlătura toate bulele de aer care se ridică la suprafață.

Dacă miroase ceva urât, înseamnă că uleiul s-a stricat și nu mai poate fi folosit. Se poate întâmpla, dar nu trebuie să te descurajezi.

După ce a trecut perioada de infuzare, strecoară uleiul printr-o sită și păstrează-l în sticle brune, închise ermetic. Sticla de culoare închis va proteja uleiul și îi va da o valabilitate mai mare.

La ce poți folosi uleiul de păpădie

Uleiul de păpădie poate fi folosit ca ulei de masaj pentru afecțiunile externe:

» inflamații ale pielii

» furuncule

» eczeme

» tensiune musculară, dureri musculare 

» articulații înțepenite, dureri articulare

» hidratant general

» piele crăpată

» piele uscată

» piele întărită, bătături

» negi

» pistrui

» pete de bătrânețe

» arsuri solare

Îl poți adăuga și în alte rețete de creme, unguente sau alifii cu proprietăți cosmetice sau medicinale, pentru a le spori efectul hidratant.

Citește și: Ceaiul de păpădie curăță petele de pe față, pistruii și acneea, limpezește vederea

Precauții și contraindicații

Nu folosi uleiul de păpădie mai mult de un an de zile.

Păpădia, la fel ca și alte plante din familia ei (ex. margarete, crizanteme, mușețel, coada-șoricelului), poate cauza alergii la unele persoane.

Nu consuma preparate din păpădie dacă iei antibiotice, medicamente pentru subțierea sângelui, antidiabetice, medicamente pentru ficat, medicamente care sunt descompuse de către ficat sau litiu.

Nu utiliza păpădie intern sau extern pe perioada sarcini și alăptării fără să ceri sfatul medicului tău.

Surse:

1. Escentual Web, How to Make Dandelion Oil: https://escentualweb.com/how-to-make-dandelion-oil/

2. The Nerd Family Wife, 12 Things to Make With Dandelion Flowers: https://thenerdyfarmwife.com/12-things-to-make-with-dandelion-flowers/

3. LAURIE NEVERMAN , BENEFITS OF DANDELION PLUS HOW TO USE GREENS, SEEDS, ROOTS & FLOWERS, Common Sense Home: https://commonsensehome.com/dandelion/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.