Tinctura de păpădie – un leac formidabil pentru ficat și bilă!

Tinctura de păpădie poate face minuni pentru un ficat încărcat de toxine. Fitoterapeuți din toate colțurile lumii și din toate timpurile spun că păpădia dă rezultate bune în afecțiunile hepatice.

Ficatul este cel mai important organ detoxifiant al organismului. Lucrează non-stop pentru eliminarea deșeurilor și a substanțelor nocive din corp.

Tinctura de papadie pentru ficat

Tinctura de papadie pentru ficat

Ficatul ajută la înlăturarea:

  • bacteriilor
  • otrăvurilor
  • toxinelor din alcool
  • poluanților din mediu
  • substanțelor chimice din produsele de îngrijire a corpului
  • medicamentelor
  • aditivilor din alimente

Iată de ce este important să avem grijă de ficatul nostru. El trebuie protejat în primul rând printr-o viață sănătoasă, echilibrată, fără excese și vicii.

Există și plante cu efecte hepatoprotectoare, depurative și stimulente pentru funcțiile hepatice. Păpădia este una din ele.

Citește și – Consumați păpădie dacă vreți să aveți sângele și ficatul sănătos!

Tinctură de păpădie pentru ficat – rețetă

Ingrediente

  • 2 linguri de rădăcini de păpădie mărunțite
  • 60 ml de oțet de mere sau alcool

Cum se face tinctura de păpădie

Rădăcinile de păpădie se toacă mărunt și se pun într-un borcănel mic (de 70 de mililitri).

Turnați oțetul sau alcoolul și amestecați bine. Lichidul trebuie să acopere plantele cu cel puțin 5-7 cm.

Cel mai bun tip de alcool pentru prepararea tincturilor este vodca. Însă puteți folosi la fel de bine brandy, rom, rachiu de fructe sau whisky.

Dacă folosiți oțet, optați pentru oțetul de mere (preferabil să fie natural).

Puneți capacul și închideți borcanul ermetic. Puneți-l pe pervaz, la soare, sau într-un alt loc călduros și însorit din casă.

Lăsați rădăcinile de păpădie la macerat timp de 4-6 săptămâni. Agitați recipientul câteva minute în fiecare zi pentru a ajuta la dizolvarea substanțelor active din plante în solvent.

După finalizarea perioadei de macerare, strecurați lichidul. Păstrați tinctura obținută într-o sticlă de culoare închisă. Puteți folosi o sticluță goală cu dop picurător de la tinctură veche.

Păstrați tinctura de păpădie într-un loc întunecos și răcoros din casă.

Dacă tinctura a fost preparată cu alcool, va rezista câțiva ani buni. Dacă ați folosit oțet, durata de valabilitate este de 1 an.

Cum se administrează tinctura de păpădie 

Puteți lua câte 1 linguriță de tinctură de păpădie, de 3 ori pe zi.

Citește și – Rădăcina de păpădie – proprietăți, utilizări, contraindicații

Ce beneficii are păpădia

Rădăcinile de păpădie sunt bogate în substanțe proteice, fibre, rezine, vitamine (A, B, C, D, E), minerale (calciu, potasiu, fosfor, magneziu, bor, siliciu, zinc, fier)

Are acțiune coleretică și colagogă, adică stimulează secrețiile biliare și îmbunătățește implicit funcțiile hepato-biliare.

Însuși gustul amărui al rădăcinii ne dă de înțeles că este o plantă benefică pentru ficat și bilă.

Păpădia mărește cantitatea de urină eliminată. Este deopotrivă un agent diuretic și laxativ. Prin efectele sale depurative ajută la curățarea organismului de toxine.

În ce boli ajută păpădia

Păpădia este recomandată în numeroase afecțiuni:

  • dischinezie biliară
  • tulburări intestinale
  • constipație
  • anorexie
  • arsuri stomacale
  • gastrită hiperacidă
  • hipertensiune arterială
  • colesterol mărit
  • ateroscleroză
  • edeme
  • retenție de apă (la menstruație)
  • infecții ale tractului urinar
  • gută
  • reumatism
  • anemie
  • osteoporoză (prevenire)
  • acnee, eczeme, alte boli de piele

Păpădia este utilă și în prediabet și obezitate. Tonifică vasele de sânge și de aceea poate avea efecte bune în varice și ulcerul varicos.

Un studiu publicat în anul 2010 în „Journal of Ethnopharmacology” a demonstrat că extractul de rădăcină de păpădie a încetinit progresia țesutului cicatricial hepatic la șoareci.

Mai exact, extractul de păpădie a inactivat celulele stelate hepatice implicate în fibroza hepatică.

Autorii susțin că păpădia înlătură stresul oxidativ de pe ficat și permite acestui organ să se vindece și ușor-ușor să se regenereze.

Citește și – Cum să faci cafea din păpădie – un curățitor excelent pentru ficat și sânge

Când se recoltează rădăcinile de păpădie

Rizomii de păpădie se scot din pământ în timpul verii, începând cu luna iulie și până la sfârșitul toamnei. Se folosește cazmaua. Rădăcinile se spală de pământ, se curăță și se toacă mărunt.

Se lasă la uscat, apoi se depozitează în pungi de hârtie. Rădăcinile uscate de păpădie se pot folosi ulterior la prepararea de ceaiuri, tincturi sau capsule.

Contraindicații la păpădie

Păpădia poate interacționa cu o serie de medicamente:

  • antibiotice
  • antidepresive
  • antipsihotice
  • diuretice
  • anticoncepționale
  • statine

Surse articol:

1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Păpădia, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 124-125
2. Herba Zest, Dandelion Tincture for Liver Health: https://www.herbazest.com/remedies/dandelion-tincture-for-liver-health
3. Cathy Wong, Richard N. Fogoros, Health Benefits of Dandelion Root, Very Well Health: https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-dandelion-root-89103
4. Maria-Helena Loik, Dandelion – 18 Health Benefits Backed by Science, Ecosh: https://ecosh.com/dandelion-18-health-benefits-backed-by-science/

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Buna ziua ! In data de 22 iunie, tinctura de flori de papadie trebuia strecurata, insa am omis sa fac acest lucru. Pur si simplu am uitat. Am strecurat-o acum, 05.07.2023. Este vreo problema in a o consuma? Multumesc pentru radpuns !

    • Postolache Ana Maria

      Nu este nicio problemă. Cu cât mai mult stau plantele la macerat, cu atât mai bine, mai ales dacă sunt plante cu o toxicitate redusă.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.