Rădăcina de păpădie – proprietăți, utilizări, contraindicații

Articol documentat

Deopotrivă aliment și remediu, păpădia este una din cele mai puternice plante vindecătoare de primăvară.

Are o istorie lungă de utilizări medicinale, mai cu seamă în problemele hepatice și biliare.

Radacina de papadie

Radacina de papadie

Cura cu ceai din tulpini de păpădie

Terapeuta austriacă Maria Treben elogiază păpădia în cărțile sale și recomandă tuturor o cură de 2 săptămâni cu tulpini fragede de păpădie, când planta este înflorită.

Se consumă 10 tije pe zi (fără flori), pentru curățarea corpului și creșterea vitalității.

Citește și: Cura cu tulpini de păpădie remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare

Rădăcina de păpădie – proprietăți

În medicina populară, rădăcina de păpădie a fost întrebuințată în afecțiunile ficatului și ale splinei. În zona Americii de Nord era preparată sub formă de ceai și consumată de persoanele cu boli de rinichi și probleme ale pielii.

În alte regiuni din lume, ceaiul de rădăcină de păpădie apare ca leac pentru arsuri stomacale și dispepsie, ca tonic sanguin și analgezic pentru durerile gastrice.

În Germania, ceaiul de rădăcină de păpădie a fost deja licențiat și aprobat pentru tratamentului tulburărilor biliare, digestive și gastrointestinale. Totodată și ca agent diuretic, pentru stimularea producției și eliminării urinei.

Rădăcina este folosită în circa 50 de remedii colegoge, biliare, gastrointestinale și urologice. Americanii folosesc rădăcina și frunzele de păpădie ca leac coleretic și tonic în diverse suplimente alimentare.

Utilizările aceste plante au fost aprobate în baza lungii sale tradiții în sistemele de medicină tradițională, dar și a investigațiilor fitochimice și a studiilor farmacologice efectuate pe animale.

Ce conține rădăcina de păpădie

Cei mai importanți compuși bioactivi din păpădie sunt:

triterpenii (taraxol, taraxerol)
carotnoidele (luteina)
acizii grași (acidul miristic)
flavonoidele (apigenina și luteolina)
fitosterolii (sisosterol, stigmasterol, taraxasterol)
mineralele (potasiu)
acizii fenolici (acidul cafeic și acidul clorogenic)
vitaminele (vitamina A, colina)
mucilagiile
pectina
inulina

Când se recoltează rădăcina de păpădie

Pentru a avea efect terapeutic, specialiștii spun că rădăcina de păpădie trebuie recoltată toamna, atunci când are cea mai mare concentrație de inulină.

Păpădia are o acțiune benefică asupra procesului digestiv, efecte laxative și purgative blânde.

În ce afecțiuni poți folosi rădăcina de păpădie

Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea internă a rădăcinii de păpădie în următoarele probleme:

» tulburări ale fluxului biliar

» inapetență

» dispepsie

The British Herbal Compendium o recomandă de asemenea în:

» afecțiuni hepatice

» afecțiuni biliare

» afecțiuni reumatice

Iar European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) sugerează întrebuințarea rădăcinii de păpădie pentru restaurarea funcției ficatului și a bilei.

Citește și: Tratamente cu rădăcină de păpădie

The German Standard License a aprobat folosirea decoctului de păpădie în flatulență, plenitudine și alte probleme gastrointestinale.

Cum se administrează rădăcina de păpădie

3-4 g de rădăcină uscată și măcinată (pulbere), de 3 ori pe zi

decoct de păpădie din 3-4 g de rădăcină uscată mărunțită sau măcinată la 150 ml de apă; se fierb 15 minute; se bea de 2 ori pe zi, dimineața și seara

infuzie dintr-o lingură de rădăcină de păpădie mărunțită la 150 ml de apă.

tinctură de rădăcină de păpădie, câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi

Citește și: Cum să faci cafea din păpădie – un curățitor excelent pentru ficat și sânge

Rădăcina de păpădie – contraindicații

Nu este indicat să consumați această plantă dacă suferiți de una din aceste afecțiuni:

» ocluzie intestinală

» obstrucția ductelor biliare

» empiemul vezicii biliare

Persoanele cu pietre la bilă pot consuma păpădie doar la recomandarea medicului.

Din cauza conținutului de principii amare, păpădia poate cauza hiperaciditate gastrică.

Nu se cunosc interacțiuni cu alte medicamente.

Surse bibliografice:

1. American Botanical Council, Herbal Medicine: Expanded Commission E, Dandelion root with herb: http://cms.herbalgram.org/expandedE/Dandelionrootwithherb.html?ts=1583114943&signature=7d942970179410d8e73a8c65df877dc2&ts=1583168816&signature=ee658dd75aa3397dc33c19db4490828a
2. Maria Treben, Păpădia, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2008, p. 46

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.