Rădăcina de păpădie – proprietăți, utilizări, contraindicații
√ Articol documentat
Deopotrivă aliment și remediu, păpădia este una din cele mai puternice plante vindecătoare de primăvară.
Are o istorie lungă de utilizări medicinale, mai cu seamă în problemele hepatice și biliare.
Cura cu ceai din tulpini de păpădie
Terapeuta austriacă Maria Treben elogiază păpădia în cărțile sale și recomandă tuturor o cură de 2 săptămâni cu tulpini fragede de păpădie, când planta este înflorită.
Se consumă 10 tije pe zi (fără flori), pentru curățarea corpului și creșterea vitalității.
Citește și: Cura cu tulpini de păpădie remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare
Rădăcina de păpădie – proprietăți
În medicina populară, rădăcina de păpădie a fost întrebuințată în afecțiunile ficatului și ale splinei. În zona Americii de Nord era preparată sub formă de ceai și consumată de persoanele cu boli de rinichi și probleme ale pielii.
În alte regiuni din lume, ceaiul de rădăcină de păpădie apare ca leac pentru arsuri stomacale și dispepsie, ca tonic sanguin și analgezic pentru durerile gastrice.
În Germania, ceaiul de rădăcină de păpădie a fost deja licențiat și aprobat pentru tratamentului tulburărilor biliare, digestive și gastrointestinale. Totodată și ca agent diuretic, pentru stimularea producției și eliminării urinei.
Rădăcina este folosită în circa 50 de remedii colegoge, biliare, gastrointestinale și urologice. Americanii folosesc rădăcina și frunzele de păpădie ca leac coleretic și tonic în diverse suplimente alimentare.
Utilizările aceste plante au fost aprobate în baza lungii sale tradiții în sistemele de medicină tradițională, dar și a investigațiilor fitochimice și a studiilor farmacologice efectuate pe animale.
Ce conține rădăcina de păpădie
Cei mai importanți compuși bioactivi din păpădie sunt:
• triterpenii (taraxol, taraxerol)
• carotnoidele (luteina)
• acizii grași (acidul miristic)
• flavonoidele (apigenina și luteolina)
• fitosterolii (sisosterol, stigmasterol, taraxasterol)
• mineralele (potasiu)
• acizii fenolici (acidul cafeic și acidul clorogenic)
• vitaminele (vitamina A, colina)
• mucilagiile
• pectina
• inulinaCând se recoltează rădăcina de păpădie
Pentru a avea efect terapeutic, specialiștii spun că rădăcina de păpădie trebuie recoltată toamna, atunci când are cea mai mare concentrație de inulină.
Păpădia are o acțiune benefică asupra procesului digestiv, efecte laxative și purgative blânde.
În ce afecțiuni poți folosi rădăcina de păpădie
Comisia E. a Germaniei a aprobat utilizarea internă a rădăcinii de păpădie în următoarele probleme:
» tulburări ale fluxului biliar
» inapetență
» dispepsie
The British Herbal Compendium o recomandă de asemenea în:
» afecțiuni hepatice
» afecțiuni biliare
» afecțiuni reumatice
Iar European Scientific Cooperative on Phytotherapy (ESCOP) sugerează întrebuințarea rădăcinii de păpădie pentru restaurarea funcției ficatului și a bilei.
Citește și: Tratamente cu rădăcină de păpădie
The German Standard License a aprobat folosirea decoctului de păpădie în flatulență, plenitudine și alte probleme gastrointestinale.
Cum se administrează rădăcina de păpădie
• 3-4 g de rădăcină uscată și măcinată (pulbere), de 3 ori pe zi
• decoct de păpădie din 3-4 g de rădăcină uscată mărunțită sau măcinată la 150 ml de apă; se fierb 15 minute; se bea de 2 ori pe zi, dimineața și seara
• infuzie dintr-o lingură de rădăcină de păpădie mărunțită la 150 ml de apă.
• tinctură de rădăcină de păpădie, câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi
Citește și: Cum să faci cafea din păpădie – un curățitor excelent pentru ficat și sânge
Rădăcina de păpădie – contraindicații
Nu este indicat să consumați această plantă dacă suferiți de una din aceste afecțiuni:
» ocluzie intestinală
» obstrucția ductelor biliare
» empiemul vezicii biliare
Persoanele cu pietre la bilă pot consuma păpădie doar la recomandarea medicului.
Din cauza conținutului de principii amare, păpădia poate cauza hiperaciditate gastrică.
Nu se cunosc interacțiuni cu alte medicamente.
Surse bibliografice:
1. American Botanical Council, Herbal Medicine: Expanded Commission E, Dandelion root with herb: http://cms.herbalgram.org/expandedE/Dandelionrootwithherb.html?ts=1583114943&signature=7d942970179410d8e73a8c65df877dc2&ts=1583168816&signature=ee658dd75aa3397dc33c19db4490828a
2. Maria Treben, Păpădia, Plante medicinale din grădina Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea-Ciuc, 2008, p. 46