Salata din frunze de păpădie are beneficii uimitoare pentru organism!

Articol documentat

Salata din frunze de păpădie crude se prepară și se consumă de regulă primăvara, când frunzele sunt fragede. Este o rețetă excelentă pentru curățarea și întărirea organismului după lunile de iarnă.

Ce conțin frunzele de păpădie

Păpădia conține substanțe antibiotice, substanțe proteice, grăsimi, uleiuri volatile, calciu, vitamina C, taninuri și antioxidanți.

Frunze de papadie

Frunze de papadie

Are un profil nutrițional impresionant! Potrivit „Nutrition and You”, 100 de grame de frunze de păpădie conțin:

Vitamina K – 649% din doza zilnică recomandată (DZR)
Vitamina A – 338% din DZR
Vitamina C – 58% din DZR
Fier – 39% din DZR
Vitamina E – 23% din DZR
Vitamina B2 – 20% din DZR
Vitamina B6 – 19% din DZR
Vitamina B1 – 19% din DZR
Calciu – 19% din DZR
Mangan – 15% din DZR
Fibre – 9% din DZR
Proteine – 5% din DZR

Frunzele de păpădie sunt bogate de asemenea în antioxidanți. Se remarcă beta-carotenul și afla-carotenul, luteina, criptoxantina și zeaxantina. Acești carotenoizi protejează împotriva cancerului oral, cancerului pulmonar și a bolilor oculare.

Ce proprietăți are păpădia

La nivel intern, păpădia are efecte coleretice, colagoge și tonice amare. Este diuretică, depurativă, laxativă și decongestivă.

Păpădia scade aciditatea stomacală și tonifică vasele de sânge. Drenează și stimulează secreția bilei și a ficatului.

În ce boli poate fi folosită păpădia

Această plantă medicinală comestibilă este folositoare în toate bolile care au la bază o tulburare glandulară. Botaniștii din toate timpurile o recomandă în probleme de sănătate mereu actuale:

» gastrită hiperacidă
» angiocolită cronică
» enterocolită
» constipație
» diabet
» obezitate (îngrășare peste măsură)
» colesterol mărit
» dischinezie biliară, pietre la bilă
» congestia ficatului, icter, insuficiență hepatică
» anorexie
» convalescență
» litiază renală, insuficiență renală
» circulație proastă a sângelui, varice, ulcer varicos
» ateroscleroză
» hemoroizi, celulită
» gută, reumatism
» acnee, furuncule
» dermatoze, eczeme

Citește și: Cura cu tulpini de PĂPĂDIE remediază toate dezechilibrele psihice și glandulare

Salată de păpădie crudă – rețetă

Academicianul Ovidiu Bojor spune că în salatele de primăvară este bine să se adauge frunze tinere de păpădie, lăptucă, untișor și alte verdețuri asemănătoare.

Ingrediente

500 g de frunze de păpădie tinere
1-2 linguri de oțet
2 linguri de ulei de măsline
sare și piper, după gust

Cum se prepară salata de păpădie

Spălați toate frunzele în mai multe ape, apoi înmuiați-le într-un bol cu apă și sare. După câteva minute, clătiți-le cu apă curată și lăsați-le să se scurgă câteva minute.

Unele persoane fierb 3-5 minute frunzele de păpădie înainte de a le consuma, deoarece apa clocotită le mai taie din amăreală. 

Le puteți folosi întregi sau rupe cu mâinile bucăți mici. Puneți-le într-un castron. Adăugați mai întâi oțetul și amestecați bine. Presărați apoi sarea și oțetul, iar la final puneți și uleiul. Se pot adăuga și roșii, castraveți, dovlecei sau alte legume.

Salata de păpădie este gata. O puteți servi imediat sau după ce stă 30 de minute.

Frunzele de păpădie se pot folosi la sandvișuri, supe, ciorbe, tocănițe, pesto. Sau puteți prepara ceai din ele. Se folosesc 2 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi, preferabil după masă.

Citește și: Ceaiul de păpădie curăță petele de pe față, pistruii și acneea

Când și cum se culeg frunzele de păpădie

Frunzele de păpădie se recoltează primăvara, începând cu luna martie și până în iunie. Este indicat să le culegeți dintr-o zonă nepoluată, ferită de traficul rutier.

Rozeta de frunze se taie cu sapa sau se rup de la bază.

Frunzele de păpădie trebuie să fie tinere, fragede. Se culeg înainte de apariția florilor. Odată ajunse la maturitate, devin amare la gust și tari și nu mai pot fi mâncate.

După recoltare se pot păstra în pungi de plastic la frigider. Nu le spălați decât înainte de a le folosi, deoarece riscați să se ofilească. Frunzele de păpădie proaspete rezistă la frigider 2-3 zile după recoltare. 

Dacă le opăriți, le puteți păstra la congelator chiar și un an de zile!

Citește și: O cură de 30 de zile cu păpădie scade glicemia și nevoia de insulină la diabetici

Precauții și contraindicații

Tulpinile de păpădie pot cauza intoxicații dacă sunt consumate intern. Atenție așadar, când recoltați frunzele, să evitați plantele înflorite.

Intoxicația cu păpădie poate provoca greață, vărsături, diaree și dereglări ale ritmului cardiac. Într-o astfel de situație se folosesc substanțe care produc vomă, spălături stomacale și cărbune activ.

Surse bibliografice:

1. Ștefan Mocanu, Dumitru Răducanu, Păpădia, Plante Medicinale – Tezaur natural în terapeutică, Editura Militară, București, 1986, pp. 123-124
2. Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu, Păpădia, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 110
3. Nutrition and You, Dandelion Herb nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/dandelion-herb.html
4. Mihai Bășoiu, Salată de păpădie crudă, 205 Rețete de post, Editura Meteor Press, București, 2012, p. 51
5. Precision Nutrition, Dandelion: https://www.precisionnutrition.com/encyclopedia/food/dandelion

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.