Ciuperci coapte cu nuci la airfryer – rețetă fără ulei

Am încercat să fac ciuperci la airfryer și au ieșit foarte bine! Am dorit să văd dacă se coc bine fără ulei.

Am cumpărat 10 ciuperci Champignon albe, destul de mari. Le-am curățat de primul strat de coajă, fără să le spăl cu apă. Acest lucru ajută la păstrarea aromei.

Ciuperci coapte cu nuci la airfryer, fara ulei

Ciuperci coapte cu nuci la airfryer, fara ulei

Cum să faci ciuperci la airfryer, fără ulei

Rețeta este cât se poate de simplă. Am rupt codițele și le-am pus împreună cu pălăriile într-un bol. Am pus și câteva bastonașe de dovlecel.

Le-am stropit cu puțină zeamă de lămâie, apoi am presărat peste ele sare, curry, usturoi granulat, busuioc și cimbru. Le-am masat bine cu mâinile, după care le-am așezat în vasul friteuzei, pe o hârtie de copt.

Ciuperci coapte la airfry

Ciuperci coapte la airfry

Am inserat câte un miez de nucă în fiecare pălărie de ciupercă. Nucile coapte sunt deosebit de gustoase.

Am setat friteuza la 180 de grade Celsius pentru 10 minute. Am scos vasul și am întors ciupercile pe cealaltă parte. Le-am lăsat apoi încă 15 minute. Ale mele s-au pătruns mai greu deoarece erau destul de groase și cărnoase.

Ciuperci coapte cu nuci la friteuza fara ulei

Ciuperci coapte cu nuci la friteuza fara ulei

Au o aromă delicioasă, mai ales în combinație cu nucile rumenite. Iar despre dovlecei, îmi pare rău că nu am pus mai mulți! Sunt absolut savuroși.

Având o textură fragilă, aceștia trebuie lăsați mai puțin la copt. Pot fi adăugați eventual în ultimele 10 minute de coacere.

Ciuperci la airfryer fara ulei

Ciuperci la airfryer fara ulei

Beneficiile consumului de ciuperci

Ciupercile sunt destul de subestimate atunci când vine vorba de beneficiile lor pentru sănătate. Le consumăm poate prea puțin în comparație cu alte alimente.

Sunt ideale pentru sezonul rece deoarece stimulează imunitatea. Ele cresc activitatea leucocitelor și previn îmbolnăvirea corpului.

Ciupercile cresc imunitatea mucoaselor la infecții

Un studiu publicat în jurnalul „Nutrition” a arătat că ciupercile stimulează producția de imunoglobulină (IgA) din salivă.

IgA sunt anticorpi importanți, consierați prima linie de apărare la nivelul mucoaselor. Ei se regăsesc în lacrimi, în salivă și în secrețiile organelor respiratorii, gastrointestinale și urogenitale.

Atunci când avem un nivel mic de acești anticorpi, suntem, evident, mai predispuși la infecții.

Cercetătorii coreeni au descoperit că o singură porție de ciuperci albe (Champignon) pe zi poate crește cu peste 50% secreția și IgA, îmbunătățind astfel imunitatea mucoaselor.

Au proprietăți antibiotice și anticancerigene

O altă surpriză plăcută pe care ne-o oferă studiile realizate pe ciuperci este că acestea au proprietăți antimicrobiene.

Penicilina este un antibiotic care a fost extras în anul 1939 dintr-o specie de fungi care poartă același nume „Penicillium rubens”.

Puțini știu că ciupercile au și proprietăți anticancerigene puternice. Sunt o sursă valoroasă de proteine, fibre, vitamine (inclusiv vitamina) și minerale.

Iată doar âteva motive pentru care să nu mai treceți indiferenți pe lângă raionul cu ciuperci când mergeți la cumpărături data viitoare!

Dacă nu aveți un aparat de gătit de genul airfryer, puteți coace ciupercile în cuptor. Vor ieși la fel de gustoase! Le puteți combina cu diverse legume. 

Articole similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu ciuperci:

Supă-cremă de ciuperci, pentru un abdomen plat – dr. Laura Ene
Ruladă de cartofi cu ciuperci – rețetă + beneficii
Pateu  de fasole roșie cu ciuperci
Ciuperci umplute cu semințe și legume – rețetă + beneficii
Salată cu ciuperci și avocado – rețetă + beneficii

Rețeta video:

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.