Ciuperci pleurotus făcute pe grill – „friptură” de post!

Dacă aveți o cutie de ciuperci pleurotus în frigider, încercați să le gătiți într-un mod mai inedit. Fripte pe grill sau pe grătar au un gust deosebit!

Am mai făcut ciuperci pleurotus fripte în friteuza cu aer cald și au ieșit ca niște „aripioare de pui”. O altă rețetă care mi-a plăcut a fost cea de pane din ciuperci tocate, de post, fără ou.

Ciuperci pleurotus pe grill reteta

Ciuperci pleurotus pe grill reteta

Ce beneficii au ciupercile Pleurotus

Aceste ciuperci sunt nu doar delicioase, ci și sănătoase! Se remarcă prin calitățile nutriționale și efectele lor terapeutice.

Pleurotus conțin proteine ușor digerabile, carbohidrați, fibre, Omega-3, potasiu, fier și magneziu, vitamia A și vitamine din grupul B.

Adăugate în burgeri, acestea măresc proprietățile lor antioxidante și reduc gradul de oxidare.

O recenzie apărută în jurnalul „Nutrients” în 2020 arată că ciupercile Pleurotus conțin compuși funcționali, precum beta-glucani.

Aceștia îmbunătățesc metabolismul glucozei și lipidelor. Ameliorează tensiunea arterială, greutatea corporală și apetitul.

Autorii au revizuit mai multe studii efectuate pe consumul de ciuperci pleurotus și parametrii cardiometabolici.

Scad zahărul și colesterolul din sânge

Rezultatele a 8 studii relevante indică efecte benefice ale consumului de Pleurotus asupra metabolismului glucidic și lipidic.

Mai exact, această specie de ciuperci contribuie la reducerea glucozei posprandiale, a colesterolului total, colesterolului LDL și a trigliceridelor. Ar putea diminua inclusiv tensiunea arterală.

Fibrele și diversitatea de monozaharide și dizaharide din ciupercile Pleurotus sunt surse de prebiotice pentru bacteriile bune din intestin.

Previn cancerul

Prin faptul că servesc la producția de acizi grași de lanț scurt (SCFA), acestea reduc inflamația, îmbunătățesc sistemul imunitar, scad riscul de cancere (în special de sân și de colon).

Consumul de Pleurotus a fost asociat cu îmbunătățirea digestiei și proceselor de eliminare a toxinelor din corp. Iată doar câteva motive să includeți ciupercile mai des în dieta voastră!

Ciuperci pleutorus fripte pe gril – rețetă

Ingrediente

  • 500 g de ciuperci pleurotus
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 50 ml de suc de lămâie
  • 1 lingură de oțet natural de mere (vi-l recomand pe acesta)
  • 1 linguriță de curry
  • sare, piper, oregano, busuioc, usturoi granulat

Mod de preparare

Desfaceți ciupercile pleurotus dacă sunt lipite una de alta. Tăiați codițele și înlăturați porțiunile afectate, dacă este cazul.

Puneți-le într-un bol cu apă și bicarbonat și lăsați-le să stea 5 minute. Clătiți-le cu apă curată și stoarceți-le bine, cu grijă să nu le rupeți.

Puneți tigaia grill la încins, unsă cu ulei. Ungeți ciupercile pe ambele părți cu o pensulă înmuiată în amestecul de ulei și condimente. Dacă vreți, le puteți da și prin pesmet (vezi aici pesmet fără gluten).

Pleurotus

Pleurotus

Așezați ciupercile pe grill, cu partea plată în jos. Dacă sunt ridicate, le puteți presa puțin cu paleta.

Pleurotus pe grill

Pleurotus pe grill

Se prăjesc fără capac, câteva minute pe fiecare parte. Sunt gata când s-au rumenit frumos. Se scot pe o farfurie cu șervețele de hârtie și se lasă la răcit.

Ciuperci grill

Ciuperci grill

Puteți servi aceste ciuperci pleutorus ca atare, sau cu diferite garnituri: piure de cartofi sau țelină, orez, tocănițe, salate de legume sau de verdețuri, murături etc.

Ciuperci pleurotus pe grill reteta

Ciuperci pleurotus pe grill reteta

Surse articol:

1. Dicks L, Ellinger S. Effect of the Intake of Oyster Mushrooms (Pleurotus ostreatus)on Cardiometabolic Parameters-A Systematic Review of Clinical Trials. Nutrients. 2020 Apr 17;12(4):1134. doi: 10.3390/nu12041134. PMID: 32316680; PMCID: PMC7230384.
2. Assessing the nutritional quality of Pleurotus ostreatus(oyster mushroom). Front Nutr. 2024 Jan 16;10:1279208. doi: 10.3389/fnut.2023.1279208. PMID: 38292699; PMCID: PMC10824988.
3. Tokarczyk G, Felisiak K, Adamska I, Przybylska S, Hrebień-Filisińska A, Biernacka P, Bienkiewicz G, Tabaszewska M. Effect of Oyster Mushroom Addition on Improving the Sensory Properties, Nutritional Value and Increasing the Antioxidant Potential of Carp Meat Burgers. Molecules. 2023 Oct 8;28(19):6975. doi: 10.3390/molecules28196975. PMID: 37836819; PMCID: PMC10574427.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.