Ruladă de cartofi cu ciuperci – rețetă + beneficii

Rulada de cartofi cu ciuperci poate fi o alegere bună pentru zilele de post din săptămână. Ciupercile sunt extrem de hrănitoare și ne pot oferi un aport adecvat de proteine.

Includerea lor în dietă în combinație cu diverse legume contribuie la reducerea riscului de boli cronice, precum afecțiuni cardiovasculare, diabet sau obezitate.

Rulada cu ciuperci: Taste

Ciupercile măresc nivelul de energie, ajută la scăderea în greutate și susțin sănătatea părului. Sunt bogate în antioxidanți, dar se remarcă prin conținutul prețios de seleniu și vitamina D.

Seleniul este important pentru combaterea inflamațiilor, îmbunătățirea răspunsului imun la infecții, stimularea celulelor imunitare T, susținerea funcției glandei tiroide și reducerea ratei de creștere tumorală.

Și vitamina D are un rol important în ceea ce privește prevenirea cancerului prin faptul că inhibă creșterea celulelor maligne și reglează ciclul de creștere celulară. Un alt nutrient din ciuperci care reduce riscul de mutații genetice și de formare a celulelor canceroase este acidul folic.

Citește și CIUPERCILE au proprietăți IMUNITARE, ANTI-TUMORALE, ANTI-COLESTEROLICE și ANTI-OBEZITATE

Consumul de ciuperci susține sănătatea sistemului cardiovascular datorită vitaminei C, fibrelor și potasiului. Contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului.

Fibrele sunt important și pentru buna funcționare a sistemului digestiv, pentru menținerea sațietății și scăderea în greutate.

Ciupercile sunt o sursă bună de vitamine din complexul B, care ajută la formarea celulelor roșii de sânge și sănătatea creierului.

Ruladă de cartofi cu ciuperci – rețetă

Ingrediente

• 8 cartofi
• 300 g de ciuperci (1 cutie)
• 3 linguri de ulei
• 1 linguriță de sare
• 1 legătură de pătrunjel

Preparare

Curățați cartofii de coajă și tăiați-i sferturi. Puneți-i la fiert 25 de minute. Scoateți-i cu o paletă din apă (care se păstrează) și pasați-i cu instrumentul pentru piure. Adăugați, uleiul, puțin din apa în care au fiert și sarea. Trebuie să obțineți un piure gros.

Acoperiți tava cuptorului pe toată suprafața cu o folie alimentară de plastic. Întindeți piureul într-un strat uniform. Presărați deasupra ciupercile și pătrunjelul tocat mărunt. Rulați folia cu grijă (asigurați-vă că folia nu pătrunde în compoziție).

Citește și PATEU de FASOLE roșie cu CIUPERCI

La final, așezați rulada în tavă, scoțând ușor folia de plastic. Ungeți rulada pe deasupra cu o pensulă înmuiată în ulei. Introduceți tava în cuptor și lăsați rulada să se coacă preț de 20-30 de minute, sau până se rumenește ușor.

Se taie felii după ce s-a răcit. Rulada de cartofi cu ciuperci se poate servi cu o salată de varză albă sau roșie, sau cu murături.

Surse:

1. Megan Ware, Peggy Pletcher, What is the nutritional value of mushrooms, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858.php
2. Elena Pridie, Ruladă de cartofi cu ciuperci, Rețete pentru sănătatea noastră, Casa de Editură „Viață și Sănătate”, București, 2007, p. 255

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.