Hribii – ce beneficii au și cum se prepară

Hribii se numără între cele mai gustoase soiuri de bureți sau ciuperci comestibile de la noi din țară. Mai sunt cunoscuți în limbaj popular și sub numele de „mânătârci” sau „funghi porcini”.

Denumirea latinească „Boletus edulis” provine de la „bolet”, care înseamnă „burete”. Cu siguranță ați observat că aceste ciuperci au o textură buretoasă sub pălărie.

Hribi - beneficii, moduri de preparare

Hribi – beneficii, moduri de preparare

Hribii – bogați în proteine, vitamine, minerale, antioxidanți

Hribii sunt înzestrați nu doar cu un gust excepțional, ci și cu un profil nutrițional remarcabil și cu un potențial farmacologic dovedit științific.

Sunt bogați în proteine (ușor digerabile), carbohidrați și minerale. Au un conținut scăzut în calorii și grăsimi.

Cei mai valoroși compuși bioactivi pe care ni-i oferă hribii sunt compușii fenolici, polizaharidele și fitosterolii. Conțin de asemenea vitamina C, ergotioneină și flavonoide.

Acești compuși au demonstrat efecte antioxidante, antiinflamatoare, anti-neoplazice, antibacteriene, antivirale, hipoglicemiante și antitumorigene.

 Cumpără hribi uscați 

Ciuperci salbatice uscate

Cumpara ciuperci salbatice uscate

Beneficiile consumului de hribi vizează scăderea în greutate, reducerea inflamației, întărirea imunității, prevenirea cancerului de colon, ameliorarea ulcerelor stomacale.

Datorită fibrelor pe care le au, hribii stimulează digestia și tranzitul și remediază constipația.

În hribi se găsesc de asemenea seleniu, mangan, cupru, zinc, iod și molibden. Au cantități mici de vitamina D sub formă de ergo-calciferol. Furnizează cantități mari de vitamine din complexul B.

Moduri de consum, gătire

Ciupercile sălbatice nu trebuie consumate crude. Se gătesc prin fierbere, prăjire, coacere, sterilizare sau marinare. Unii opăresc hribii și îi păstrează în punguțe la congelator sau cu sare în borcane.

Hribi - beneficii, moduri de preparare

Hribi – moduri de preparare

Hribii pot fi fripți în tigaie, pe grill sau pe grătar. Pot fi adăugați în supe, ciorbe, paste sau orez. Pot fi gătiți de asemenea cu sosuri de smântână sau de roșii.

Trebuie să știm însă că tratamentele termice influențează compoziția lor nutrițională. Studiile au demonstrat că fierberea sau opărirea hribilor reduce concentrație de antioxidanți și vitamine hidrosolubile comparativ cu călirea sau prăjirea hribilor cruzi (care nu au fost opăriți înainte).

Surse articol:

1. Tan Y, Zeng NK, Xu B. Chemical profiles and health-promoting effects of porcini mushroom (Boletus edulis): A narrative review. Food Chem. 2022 Oct 1;390:133199. doi: 10.1016/j.foodchem.2022.133199. Epub 2022 May 11. PMID: 35597089.
2. Jaworska G, Pogoń K, Skrzypczak A, Bernaś E. Composition and antioxidant properties of wild mushrooms Boletus edulis and Xerocomus badius prepared for consumption. J Food Sci Technol. 2015 Dec;52(12):7944-53. doi: 10.1007/s13197-015-1933-x. Epub 2015 Jul 12. PMID: 26604366; PMCID: PMC4648917.
3. Nutrition and you, Bolete mushrooms nutrition facts: https://www.nutrition-and-you.com/bolete-mushroom.html
4. John Staughton, 7 best benefits of porcini mushrooms, Organic Facts: https://www.organicfacts.net/porcini-mushrooms.html

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.