Chec cu lămâie și mac – vegan, fără zahăr, gluten, ulei
Această rețetă de chec cu lămâie și mac este în mod special recomandată persoanelor care au diferite alergii sau intoleranțe alimentare.
Poate fi inclusă în dieta celor care nu pot mânca ouă, lapte, brânză, făină de grâu sau alte cereale cu gluten.
Cuprins
Chec cu lamaie si mac
Nu conține nici zahăr sau ulei, de aceea este un desert potrivit și pentru diabetici sau cei care țin cură de slăbire.
Neavând ingrediente de origine animală, este indicat și veganilor, sau celor care țin post.
Acest chec cu lămâie și mac se prepară foarte ușor. Este îndulcit cu curmale, iar în locul făinii de grâu se folosește un amestec de făină de ovăz și făină de migdale.
Această combinație dă rezultate bune în preparatele fără gluten.
Dacă aveți boala celiacă sau intoleranță la gluten, asigurați-vă că folosiți ovăz fără gluten. Făina de ovăz o puteți face în casă, prin măcinarea fulgilor de ovăz la blender.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chec fără zahăr:
Chec de ciocolată care nu te inflamează – fără zahăr, făină, lactate
Chec de post fără gluten și fără zahăr
Chec cu portocale fără zahăr, făină de grâu sau ulei
Chec cu banane fără zahăr și făină – rețetă rapidă la blender
Dacă vă interesează mai multe rețete fără zahăr, vă recomand cartea „Dulciuri fără zahăr„.
Chec cu lămâie și mac - rețetă
Ingrediente
- 120 g de făină de ovăz
- 100 g de făină de migdale
- 2 lingurițe de praf de copt
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de semințe de mac
- 1/2 linguriță de turmeric (pentru culoare)
- 120 ml de suc de lămâie
- 180 g de curmale fără sâmburi
- 240 ml de lapte vegetal
- 1 1/2 lingurițe de extract de vanilie
- 1 lingură de coajă de lămâie
Mod preparare rețetă
- Amestecați toate ingredientele uscate într-un bol încăpător. Bicarbonatul de sodiu se stinge cu sucul de lămâie.
- Curmalele, laptele, sucul de lămâie și extractul de vanilie se pun în blender și se mixează până rezultă o compoziție lichidă fină.
- Compoziția lichidă se toarnă peste amestecul de ingrediente uscate. Se adaugă și coaja rasă de lămâie și se amestecă ușor cu un tel.
- Aluatul se toarnă într-o tavă / formă de chec sau pâine, tapetată cu hârtie de copt .
- Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Introduceți tava în cuptor și lăsați-o pntru 30 de minute.
- Dați apoi focul la 165 de grade Celsius și coaceți checul încă 15-20 de minute. Marginile trebuie să fie rumene, iar suprafața fermă la atingere.
- Checul se lasă la răcorit în tavă, circa 20 de minute, apoi se scoate.
- Se lasă la răcit, după care poate fi porționat.