Chec de post fără gluten și fără zahăr
Vă propun un chec de post fără gluten și fără zahăr, făcut din ingrediente sănătoase. Am folosit un amestec de făinuri: hrișcă, năut și amidon.
Dacă vreți un chec mai umed, vă sugerez să folosiți mai puțin amidon. Reduceți cantitatea de amidon la jumătate și creșteți cantitatea de făină de hrișcă (200 g de făină de hrișcă, 80 g de amidon, 40 g de făină de năut).
În cazul în care nu aveți voie deloc zahăr, excludeți siropul de agave și folosiți doar stevia sau eritritol, după gust.
Făina de năut o puteți procura de aici, iar făina de hrișcă de aici, la ofertă.
Cuprins
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chec de post pe care vă recomand să le încercați:
Chec de post pufos, cu hrișcă și portocale – fără zahăr
Chec de post cu banane și scorțișoară (fără zahăr)
Chec fără gluten și fără zahăr – cu măr, morcov și ovăz
Cel mai bun chec de post (rețetă)
Dacă vă interesează mai multe rețete fără zahăr, vă recomand cartea „Spune Nu Zahărului„.
Chec de post fără gluten și fără zahăr
Ingrediente
- 120 g de făină de hrișcă
- 160 g de amidon
- 40 g de făină de năut
- 1 portocală mare
- 300-400 ml de apă minerală
- 80 ml de ulei
- 5 linguri de sirop de agave / arțar / curmale
- 30 de picături de stevia
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet de mere sau zeamă de lămâie
- 1 linguriță de esență de vanilie, rom, portocale etc.
- 1 portocală mică
- 6-7 prune uscate
- 1-2 linguri de pudră de cacao sau roșcove
Mod preparare rețetă
- Curățați portocala mare de coajă și puneți-o în vasul unui blender cu 200 ml de apă minerală. Mixați până rezultă un suc fin.
- Adăugați încă 100 ml de apă minerală, siropul de agave, 20 de picături de stevia, uleiul și esența. Mixați pentru omogenizare.
- Într-un bol, puneți făina de hrișcă, făina de năut și amidonul. Amestecați-le bine cu un tel.
- Adăugați compoziția lichidă și amestecați cu telul până dispar toate cocoloașele. Amidonul se amestecă greu, dar cu răbdare veți reuși.
- În cazul în care compoziția este prea groasă, mai puneți apă minerală. Dacă este prea subțire, mai adăugați făină de hrișcă sau de năut. Compoziția trebuie să fie ca o smântână grasă.
- Curățați portocala mică, tăiați-o cubulețe și puneți-le în compoziție.
- Spălați prunele uscate și scoateți sâmburii. Tăiați-le bucăți mici, adăugați-le în compoziție și amestecați ușor.
- Stingeți bicarbonatul de sodiu cu oțetul sau zeama de lămâie și turnați amestecul în compoziție. Amestecați bine.
- Turnați un sfert de compoziție într-un bol separat și adăugați în el pudra de cacao și 10 picături de stevia. Amestecați bine cu un tel mic, până rezultă o compoziție fină.
- Pregătiți tava în care veți coace checul. Tapetați-o cu hârtie de copt. Turnați compoziția albă și deasupra puneți compoziția maro. Creați un model marmorat cu codița unei linguri sau cu un bețișor de frigărui.
- Presărați deasupra câteva prune uscate tăiate bucățele și dața tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute.
- Verificați după 30 de minute dacă este gata cu o scobitoare. Când aceasta este curată, checul este copt.
- Se lasă la răcit complet, apoi se taie felii.